کد بورسی چیست؟ + ویدئو نحوه دریافت کد بورسی
کد بورسی چیست؟ + ویدئو نحوه دریافت کد بورسی
اگر به دنبال ورود به دنیای پرهیجان و سودآور بازار بورس هستید، بدون شک اصطلاح «کد بورسی» را شنیدهاید. دریافت کد بورسی اولین گام سرمایهگذران به بازار بورس و آغاز سرمایهگذاری است. اما پیش از آنکه برای دریافت این کد اقدام کنید، لازم است بدانید که کد بورسی چیست و با ماهیت و کاربرد آن آشنا شوید تا با آگاهی کامل، مسیر حرفهای خود را در بورس آغاز کنید.
در این مقاله از کاریزما لرنینگ، به مهمترین سوالات علاقهمندان به فعالیت در بازار سرمایه میپردازیم، کد بورسی چیست؟ چگونه کد بورسی دریافت کنیم؟ مدارک لازم برای دریافت کد بورسی چیست؟ تفاوت کد بورسی و کد آنلاین چیست؟ علاوه بر اینها آموزش گامبهگام ثبت نام و دریافت کد بورسی را همراه با تصاویر و ویدئو خواهیم داشت.
کد بورسی چیست و چند رقم است؟
کد بورسی، که به آن کد معاملاتی نیز گفته میشود، کد شناسایی منحصر به فرد هر فرد در بازار سرمایه است. این کد مشابه کد ملی برای اشخاص حقیقی و شناسه ملی برای اشخاص حقوقی عمل میکند و برای هر فرد کاملاً یکتا است.
دریافت کد بورسی به معنای احراز هویت افراد در بازار بورس است. این کد اطلاعات شخص را در سامانه سجام (سامانه جامع ثبت اطلاعات مشتریان) ثبت کرده و به افراد این امکان را میدهد که به طور مستقیم در بورس اوراق بهادار معاملات خود را انجام دهند. درواقع برای ورود به بازار سرمایه و فعالیت در بازار بورس باید حتما کد بورسی دریافت کرده باشید. امکان مشاهده کد بورس در سجام برای هر فردی که اقدام به دریافت کد بورسی کرده باشد، مهیاست.
کد بورسی چند رقمی است؟
کـد بورسی یک شناسه با ۸ کاراکتر و شامل سه حرف (عموما سه حرف اول نام خانوادگی) و ۵ عدد به صورت تصادفی است. این کد برای هر شخص حقیقی و حقوقی، به صورت منحصر به فرد صادر میشود. مثلا فرض کنید یک شخص با نام خانوادگی طباطبایی کد بورسی به صورت «طبا۱۲۳۴۵» دارد. البته سه حرف ابتدایی میتواند حروف دیگری به جز سه حرف ابتدایی فامیل فرد باشد.
کد بورسی همان کد سجام است؟
کد بورسی یک کد با ۸ کاراکتر شامل ۳ حرف فارسی و ۵ عدد است که پس از ثبتنام در سجام و احراز هویت، برای هر فرد صادر میشود، در حالی که کد سجام، یک عدد ۱۰ رقمی است که پس از ثبتنام در سامانه سجام به شما تخصیص داده شده و با ورود به سامانه سجام قابل مشاهده است.
مراحل دریافت کد بورسی چیست؟
تا اینجا متوجه شدیم که کد بورسی چیست و چند رقم است. اما احتمالا این سوال برای شما ایجاد شده است که: «چگونه کد بورسی بگیریم؟». فرآیند دریافت کد بورسیکد بورسی سجام چیست به صورت اینترنتی انجام میشود. به طور خلاصه، مراحل دریافت کد بورسی سجام و ثبت نام در کارگزاری به صورت زیر است:
- ثبت نام در سامانه سجام
- احراز هویت
- دریافت کد بورسی
- ثبت نام در کارگزاری و اخذ کد آنلاین
گام اول: ثبت نام در سامانه سجام
سامانه جامع اطلاعات مشتریان که به اختصار سامانه سجام نامیده میشود، توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه و برای ارائه خدمات یکپارچه و فراگیر به فعالان بازار سرمایه ایجاد شده است. سجام سامانهای است که برای جمعآوری و تجمیع سوابق معاملاتی سهامداران ایجاد شده و سهامداران به راحتی میتوانند داراییهای خود را در این سامانه مشاهده و از سودهای دریافتی اطلاع یابند.
برای فعالیت در بورس، ابتدا باید در این سامانه ثبتنام کنید. برای ثبتنام در سامانه سجام کافی است به نشانی اینترنتی www.sejam.ir مراجعه کرده و با انتخاب «ثبت نام سجام»، ثبت نام خود را آغاز کنید و مراحل ثبت نام خود را تکمیل کنید.
در صورتیکه در ثبت نام سجام با مشکل یا ابهامی مواجه شدید، پیشنهاد میکنیم مقاله «سامانه سجام چیست؟ + ثبت نام رایگان سجام» را مطالعه کنید. در این مقاله تمامی مراحل ثبت نام در سامانه سجام به صورت گام به گام و همراه با تصویر توضیح داده شده است.
دریافت کد بورسی رایگان
لازم به ذکر است که در مرحله ثبت نام در سامانه سجام مبلغی به حساب شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه واریز میشود. پرداخت این هزینه هنگامیکه به صورت مستقیم به سامانه سجام مراجعه کنید الزامی است اما در صورتی که پیش از ثبت نام در سامانه سجام، ابتدا به سایت ثبت نام کارگزاری کاریزما مراجعه کنید و از طریق این سایت به سامانه سجام هدایت شوید نیازی به پرداخت این مبلغ نیست و میتوانید کـد بورسی خود را کاملا رایگان دریافت کنید.
گام دوم: احراز هویت
پس از ثبتنام در سجام، باید فرآیند احراز هویت را انجام دهید. احراز هویت سامانه سجام به دو روش آنلاین و حضوری قابل انجام است. درصورتی که قصد انجام احراز هویت را بهصورت حضوری دارید، میتوانید به یکی از دفاتر پیشخوان منتخب دولت که در صفحه لیست مراکز منتخب احراز هویت سایت سجام ذکر شده است، مراجعه کنید. همچنین امکان انجام احراز هویت غیر حضوری به یکی از روشهایی که در صفحه احراز هویت الکترونیک سایت سجام ذکر شده است نیز مهیاست.
پس از تکمیل مراحل ثبت نام و احراز هویت در سامانه سجام، کد بورسی شما طی چند روز کاری توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی صادر شده و از طریق پیامک به اطلاع شما خواهد رسید. همچنین امکان بررسی کد بورسی از طریق مراجعه به سایت سجام و درگاه ذینفعان بازار سرمایه وجود خواهد داشت.
گام سوم: ثبت نام در کارگزاری و اخذ کد آنلاین
پس از طی دو مرحله قبل، شما میتوانید در یکی از کارگزاریهای مورد تایید سازمان بورس اوراق بهادار ثبتنام کرده و کد آنلاین خود را دریافت کنید. کد آنلاین شامل نام کاربری تولید شده توسط کارگزاری به همراه رمز عبوری است که مخصوص شماست و در اختیارتان قرار داده میشود تا با استفاده از آن وارد درگاه معاملاتی (پنل یا سامانه معاملاتی) کارگزاری شوید و به صورت آنلاین اقدام به خرید سهام کنید. پنل معاملاتی یا همان سامانه معاملاتی هر کارگزاری متفاوت است که آدرس آن را با مراجعه به سایت هر کارگزاری خواهید یافت.
اگرچه توضیحات کاملی از روش دریافت کد بورسی ارائه شد اما میتوانید با مشاهده ویدئوی زیر، آموزش گام به گام نحوه دریافت کد معاملاتی را بهصورت تصویری ببینید:
انواع کد بورسی و مدارک لازم برای دریافت آن
اشخاص حقیقی و حقوقی هر دو میتوانند کد بورسی داشته باشند. هر کدام از آنها میبایست مدارکی را ارائه دهند که به طور مجزا و فهرست وار آنها را نام میبریم. دقت شود در فرآیند دریافت کد بورسی به صورت غیرحضوری اسکن این مدارک را باید در اختیار داشته باشید.
مدارک لازم برای دریافت کد بورسی اشخاص حقیقی
احتمالا ین سوال برای شما بهوجود آمده باشد که شرایط دریافت کد بورسی سجام چیست و به چه مدارکی نیاز دارد؟ امکان ثبت نام کد بورسی برای تمامی اشخاص حقیقی وجود دارد. این افراد برای دریافت کد بورسی باید مدارک زیر را ارائه دهند:
- اصل شناسنامه و همراه داشتن تصویر از تمام صفحات آن
- اصل کارت ملی و همراه داشتن تصویر از پشت و روی آن
- اطلاعات ارتباطی و شغلی مانند آدرس محل سکونت، آدرس محل کار، کد پستی، تلفن ثابت و تلفن همراه
- شماره حساب و شماره شبای بانکی مانند شماره حساب، نام بانک، نام شعبه، کد شعبه و شماره شبا
توجه داشته باشید که اطلاعات شماره همراه و حساب بانکی حتما به نام خودتان بوده و حساب بانکی مد نظر مسدود یا مشترک (دارای دو امضا) نباشد.
مدارک لازم برای دریافت کد بورسی اشخاص حقوقی
مدارکی که اشخاص حقوقی برای دریافت کد بورسی باید ارائه دهند، شامل موارد زیر میشود:
- تصویر روزنامه رسمی آگهی تاسیس
- تصویر روزنامه رسمی
- آگهی کلیه تغییرات
- تصویر اساسنامه
- کپی شناسنامه و کارت ملی اعضای هیئت مدیره (دقت شود که کلیه اعضا میبایست در سامانه سجام ثبت نام کرده باشند.)
- تکمیل فرم تعهدنامه
- درخواست کد بورسی در قالب نامه با سربرگ شرکت (کد اقتصادی، شناسه ملی و شماره ثبت شرکت در آن ذکر شده باشد.)
حداقل سن برای دریافت کد بورسی چیست؟
تمام افراد بالای ۱۸ سال میتوانند شخصا اقدام به دریافت کد بورسی کنند. اما برای ثبتنام افراد زیر ۱۸ سال در سجام، ابتدا باید ولی ایشان (نماینده قانونی)، فرزند خود را بهصورت اینترنتی در سامانه سجام ثبتنام کند. پس از ثبتنام در سامانه سجام، نوبت به احراز هویت میرسد.
در صورتی که شخص زیر ۱۸ سال، متولد سال ۱۳۸۹ به قبل باشد، ولی او باید بههمراه مدارک شناسایی خود و فرد مدنظر به یکی از دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کند. توجه داشته باشید که نیازی به مراجعه فرد زیر ۱۸ سال به دفتر پیشخوان نیست و حضور ولی (نماینده قانونی) کفایت میکند. همچنین برای متولدین سال ۱۳۸۹ به بعد، نیازی به مراجعه حضوری و احراز هویت نبوده و صرفا کافیست تا ولی (نماینده قانونی) احراز هویت شده باشد. به این نکته توجه داشته باشید که برای ثبتنام، نیاز به شماره حساب بانکی به نام خود شخص (فرزندتان) و شماره موبایل منحصر به فرد و به نام شما (نماینده قانونی) دارید.
فرایند صدور کد بورسی چد روز طول میکشد؟
پس از اینکه مراحل ثبت نام و احراز هویت شما در سامانه سجام تکمیل شد، کـد بورسی شما طی چند روز کاری (معمولا دو روز کاری) صادر شده و به شماره همراهی که در سامانه سجام ثبت کردهاید، ارسال خواهد شد.
خلاصه پاسخ به سوال کد بورسی چیست؟
در این مقاله به سوال «کد بورسی چیست؟» پاسخ داده و نکات آن را بررسی کردیم. لازمه فعالیت در بورس و خرید و فروش سهام داشتن کد بورسی است و برای این منظور مراحل و فرآیندی تعریف شده است. برای داشتن کـد بورسی ابتدا میبایست در سامانه سجام ثبت نام کنید. پس از احراز هویت، کـد بورسی خود را دریافت میکنید و میتوانید در کارگزاری ثبت نام کنید. جهت دریافت کـد بورسی و ثبت نام در کارگزاری کلیک کنید.
سوالات متداول
کد بورسی یک کد شناسایی منحصر به فرد است که به هر فرد در بازار سرمایه اختصاص داده میشود. اگر قبلا اقدام به دریافت کد بورسی کردهاید، میتوانید برای مشاهده کد بورسی خود، وارد سامانه سجام یا درگاه ذینفعان بازار سرمایه شوید.
برای دریافت کد بورسی، باید به سامانه سجام مراجعه کنید، ثبتنام کنید و مدارک لازم را ارائه دهید. پس از احراز هویت، کد بورسی شما صادر میشود.
کد سجام یک کد 10 رقمی است که برای شناسایی مشتریان در سامانه جامع ثبت اطلاعات مشتریان بورس استفاده میشود.
میتوانید کد بورسی خود را از طریق کارگزاریهای معتبر بورس که به سامانه سجام متصل هستند، یا به۲ورت مستقیم با ثبت نام و احراز هویت در سامانه سجام دریافت کنید.
خیر، کد سجام و کد بورسی دو کد متفاوت هستند. کد سجام برای ثبتنام و شناسایی مشتریان در سامانه سجام است، در حالی که کد بورسی برای انجام معاملات در بورس استفاده میشود.
مدارک لازم برای دریافت کد بورسی اشخاص حقیقی شامل شناسنامه، کارت ملی، اطلاعات شغلی و ارتباطی و همچنین اطلاعات مربوط به حساب بانکی میشود.
کد بورسی چیست؟ + ویدئو نحوه دریافت کد بورسی
12 دیدگاه برای این مطلب
من خیلی سریع نیاز دارم که کد بورسی بگیرم. الان اقدام کنم کی کد بورسی صادر میشه؟
سلام سمانه عزیز
میتونی کاملا آنلاین وارد سایت کاریزما بشی و ثبتنام رو شروع کنی. اگه بالای 18 سال داری، کل فرآیند ثبتنام و احراز هویتت بهصورت آنلاین انجام میشه و بعد از تکمیل فرآیند احراز هویت، نتیجه اون طی دو روز کاری برات پیامک و کد بورسی برات صادر میشه.
سلام وقت بخیر من دوتا کارت بانک ملت دارم یکیش مسدوده که توش یارانه میریزن و الان مسدوده و کارت دیگ برای سهام و..میخوام دوتاشون رو تجمیع کنم تویک کارت باید چیکار کنم ؟ کارت یارانه کد بورسی نداره
سلام
برای بررسی مسدودی کارت بانکی به یکی از شعب بانک مراجعه کنید. در نظر داشته باشید که کد بورسی برای شما صادر شده است و ارتباطی با کارت بانکی ندارد. شما میتوانید وارد سامانه سجام شده و اطلاعات بانکی خود را تغییر دهید تا حساب بانکی ثبت شده برای دریافت سود سهام تغییر کند.
سلام مهدی جان
کد بورسی یک کد شناسایی برای هر فرد در بازار سرمایه است. این کد مانند کد ملی یکتاست و برای هر شخص حقیقی و حقوقی، به صورت منحصر به فرد صادر میشود. درواقع هر فرد فقط میتواند یک کد بورسی داشته باشد.