نوسان گیری در بورس به چه معناست
نوسان گیری در بورس به چه معناست
در تمام بورس های جهان شرکت هایی که درآمدی مشخص و پایدار دارند، میتوانند در طول یک سال مالی، سود خوبی شناسایی کنند که معمولا بخشی از این سود را تقسیم کنند؛ به این شرکتها، اصطلاحاً شرکتهای بنیاد محور یا DPS محور می گویند. اما برخی دیگر از شرکتها که درآمد پایداری ندارند و سرمایه گذاران صرفاً میتوانند از نوسانات قیمتی سود کسب کنند.از آنجایی که نوسان گیران فعال در بورس به دنبال آن هستند که هر چه سریع تر به سود برسند به همین دلیل خیلی به ندرت یک سال سهمی را نگهداری می کنند تا از آن DPS دریافت کنند پس معمولا شرکت هایی که نوسان قیمتی بیشتری را دارند مورد علاقه ی نوسانگیران است.
نوسان گیری در بورس به چه معناست؟
برای اینکه بطور کامل بفهمیم که نوسان گیری در بورس یعنی چه باید بدانیم که نوسانگیری یک استراتژی شخصی است که سهامداران با توجه به محدودیت ها و توانایی های خودشان برای کسب سود از بازار بورس اتخاذ می کنند. بدیهی است که نداشتن استراتژی مشخص و انجام معاملات احساسی، میتواند باعث سردرگمی سهامداران و زیان مالی شان شود.
نوسان گیری شاخه ای از تحلیل تکنیکال است که تحلیل گران با استفاده از ابزار های موجود در تحلیل تکنیکال سهم را تحلیل میکند و سپس میخرند بنابراین می توان گفت که نرم افزار نوسان گیری در بورس همان نرم افزار و ابزار های تحلیل تکنیکال است که همه ی ما می توانیم به آنها دسترسی داشته باشیم و نیاز به نرم افزار خاص دیگری نیست. در نوسان گیری بازه های زمانی ای که سرمایه گذارن سهم ها را نگهداری می کنند کوتاه مدت است؛ البته در بورس ایران به دلیل محدودیت دامنه نوسان پنج درصدی نوسان گیر ها عمدتا نمی توانند به صورت روزانه خرید و فروش کنند، این در حالی است که در بازار های جهانی به خاطر عدم وجود محدودیتی به نام دامنه نوسان، نوسان گیران حتی می توانند سهمی را برای چند ساعت بخرند و سپس بفروشند.در نوسان گیری معامله گران توجه زیادی به ریسک معامله ندارد چون تصمیم ندارند سهم را برای مدتی طولانی نگه دارند. زمانی که پیش بینی شان درست از آب درآمد و قیمت سهم رشد کرد با رسیدن به حد سود سریعا از معامله خارج می شوند و در صورتی که تحلیل شان اشتباه باشد و قیمت سهم افت کند با رسیدن به حد ضرر سهم را می فروشد و سراغ معامله ای دیگر می رود. اینگونه اقدام نوسانگیران کاملا بر عکس معامله گر بلند مدت است که در صورت کاهش قیمت سهم، با خرید در قیمت های کمتر سعی می کنند میانگین خریدشان را پایین بیاورند.
به زبان ساده تر در اصل اصول نوسانگیری به معنای تغییرات قیمت سهام است که در بازههای زمانی مختلفی به وجود میآید. نوسانگیری به طور کلی یک نوع استراتژی معاملاتی بسیار مهم به حساب میآید.اگر فردی هستید که تازه در این راه قدم گذاشتهاید، و در بازار بورس واژه سفتهبازی به گوشتان خورد، تعجب نکنید، زیرا به نوسانگیری سفتهبازی نیز میگویند.این به معنای ورود به مبادلات دارای ریسک زیاد و امید داشتن به کسب سود از نوسات میباشد که این کسب سود میتواند از نوسانات قیمتی و یا سود تقسیمی شرکتها به دست بیاید.نکته مهمی که در نوسانگیری وجود دارد این است که این روش اصلا هدف قیمتی مشخصی برای خرید و فروش سهام ندارد و تنها با مثبت شدن روند قیمتی یک سهم، ممکن است اقدام به خرید و یا فروش آن بکند.سرمایهگذاری که از اصول نوسانگیری استفاده میکند، قیمتهای لحظهای بازار را مورد بررسی قرار میدهد و بر همان مبنا تصمیمات خود را میگیرد.
اصول نوسان گیری در بازار بورس شامل چه استفاده از چه تکنیکهایی میشود؟
- تحلیل تکنیکال:
یک از عالیترین اصول نوسانگیری، تحلیل تکنیکال است که در بازار سرمایه بسیاری از افراد از آن استفاده میکنند. از آنجایی که تحلیل تکنیکال در یک نمودار ترسیم میشود، سرمایهگذاران به راحتی توسط این نمودار میتوانند در بازه زمانی کوتاهمدت سهم مورد نظر خود را خریداری کنند و پس از رسیدن به درصد مناسبی از رشد قیمتی، آن را به فروش برسانند.در اصل تحلیل تکنیکال در میان اصول نوسانگیری، میتوان از نسبتهایی مانند ATR و یا اندیکاتور Average True Range استفاده کرد که بسیار تاثیرگذار میباشد. در اصل با استفاده از تحلیل تکنیکال، میتوان در بازدهی کوتاه سهمی را خرید و پس از چند درصد افزایش قیمت آن را فروخت.
- جو حاکم بر بازار:
اغلب در بازار بورس، به دلیل انتشار یک خبر کذب و یا درست، ممکن است رشد دست جمعی زیادی از سهامداران به صورت گروهی صورت بگیرد و برای آنها تفاوتی ندارد که ممکن است این خبر تنها یک شایعه باشد.در این هنگام میشود همگام با خبری که منتشر شده است، سهامی را که مدنظر است خرید و در یک موقعیت بسیار عالی با سوددهی بالا آن را به فروش رساند.در کل نوسانگیر باید همیشه به صورت آنلاین حضور داشته باشد و اخبار بازار را رصد کند. زیرا اغلب یک خبر یا حتی شایعه، میتواند باعث رشد قیمت و یا افت قیمت باشد.
یکی از مهمترین اشتباههایی که نوسان گیران تازهکار با آن درگیر میشوند ضعف در مدیریت درست سرمایه و کم کردن میانگین خرید به هنگام نزول قیمتی است. در این حالت، نوسان گیر، حد ضرری برای خود تعیین نکرده و وقتی قیمت سهم پایین میآید، دوباره خرید میکند.
نوسان گیری چه مشکلاتی ایجاد میکند؟
مهمترین موضوعی که در اثر نوسان گیری مورد توجه کلیه سهامداران قرار میگیرد، ایجاد حباب قیمتی است. چه بسا شرکتی از نظر عملیاتی، فعالیت قابل قبولی نداشته و حتی زیانده باشد، ولی فقط با شایعهای از سوی نوسان گیران یا بازیگران سهم، مورد اقبال قرار بگیرد و حباب قیمتی روی سهم تشکیل شود.
پس از خروج نوسان گیران، قیمت سهم دچار ریزش شدید شده و سهم موردنظر به گوشهای رانده میشود. در واقع، شرکت ارزشی غیر واقعی به خود میگیرد. از آنجایی که فرآیند نوسان گیری، بازه زمانی کوتاهی دارد معمولا برای سهامداران جذاب است و عدهای به طمع به دست آوردن سود وارد این فرآیند میشوند که اگر مهارت و تجربه کافی نداشته باشند، نتیجهای جز ضرر برای آنها به دنبال نخواهد داشت.
با توجه به محدودیت نوسان قیمتی برای هر نماد و یکطرفه بودن بازار بورس تهران، نوسان گیری پیدرپی در بلندمدت سود خوبی برای سهامدار به همراه نمیآورد. در عوض، خرید سهمهای بنیاد محور و نگهداری آنها میتواند سودهایی به مراتب بالا برای سهامدار داشته باشد.