سامانه معاملاتی چیست؟ + راهنمای انتخاب بهترین سامانه معاملات
در گذشته معاملات در بورس بهصورت حضوری یا تلفنی انجام میشد و تقریباً هیچ چیزی آنلاین نبود. اما این روند کند، با ورود تکنولوژی خیلی زود پایان یافت. ابتدا کارگزاری آمد و واسطهی معاملهگرها با بازار بورس شد. سپس سامانه معاملاتی معرفی شد و ارتباط مستقیم میان معاملهگرها و بازار بورس شکل گرفت. در این مقاله از کاریزما لرنینگ، در مورد سامانههای معاملاتی بورس صحبت خواهیم کرد.
سامانه معاملاتی چیست؟
سامانه معاملاتی نرمافزاری است که به معاملهگرها این امکان را میدهد تا بهصورت آنلاین و بدون نیاز به حضور فیزیکی، معاملات خود را در بورس انجام دهند. سامانههای معاملاتی در حقیقت انجام معاملات در بازارهای مالی تسهیل کردهاند.
یک سامانه معاملاتی برخط، امکانات کاملی از جمله امکان مشاهده و تحلیل سهمهای مختلف در بازار، واریز وجه به حساب کارگزاری، ثبت سفارش خرید و فروش، ایجاد سبدی از سهام، دریافت گزارش عملکرد و نقد کردن سرمایهگذاری را در اختیار معاملهگر قرار میدهد. خرید سهام در بورس امروزه بیشتر از طریق سامانه معاملاتی کارگزاری انجام میشود که باعث افزایش سرعت و دقت و همینطور دسترسی به بازار شده است.
چرا باید از سامانه های معاملاتی بورس استفاده کنیم؟
وجود واسطهها در هر کاری ضروری است. تصور کنید واسطهای نباشد تا مواد غذایی را از کشورهای مختلف به دست مصرفکنندهها در ایران برساند. در این صورت چالشهای فراوانی در زندگی شخصی و کاری خواهیم داشت. اهمیت حضور واسطهها در بازارهای مالی دوچندان است! کارگزاریها بهعنوان یکی از نهادهای مالی، نقش واسطه را ایفا میکنند.
در گذشته شما بهعنوان یک معاملهگر بایستی به سازمان بورس مراجعه میکردید یا در بهترین حالت تلفنی درخواست انجام معامله میدادید و خبری از سامانه معاملات آنلاین نبود. این فرآیند هم کند بود و هم امکان اشتباه در ثبت و اجرای معاملات در آن زیاد بود. به مرور زمان نیاز به وجود یک سامانه معاملاتی و ثبت سفارش آنلاین احساس شد تا اینکه از سال 1389 سامانه ثبت معاملات بهصورت آنلاین با هدف توسعه بازار سرمایه، سهولت و عدالت در معاملات راهاندازی شد و این کار منجر به افزایش حجم معاملات و فعالان بازار بورس گردید.
در حال حاضر تمام کارگزاریها سامانه معاملاتی سهام دارند و تمام کارها بهصورت آنلاین انجام میشود؛ چراکه تاخیر چند دقیقهای در اجرای معاملات باعث میشود قیمت مد نظر برای خرید و فروش از دست برود و شاید معاملهای انجام نشود!
چگونه به سامانه معاملاتی دسترسی داشته باشیم؟
همانطور که گفتیم، هر کارگزاری سامانه معاملاتی بورس را ارائه میدهد. پس شما برای استفاده از سامانه معاملات آنلاین در بورس، بایستی ابتدا در یک کارگزاری معتبر ثبتنام کنید. پیششرط ثبتنام در کارگزاری، دریافت کد بورسی است. کد بورسی یک شناسهی منحصربهفرد همانند کد ملی است که شما با ثبتنام در سامانه سجام (در سایت sejam.ir) میتوانید این کد را دریافت کنید.
پس از دریافت کد بورسی، میتوانید به سایت یک کارگزاری معتبر مانند کارگزاری کاریزما مراجعه کنید و ثبتنام نمایید. نکته مثبت این است که با ثبتنام در کارگزاری کاریزما از طریق دکمه زیر، اگر کد بورسی نداشته باشید، میتوانید همزمان هم کد بورسی خود را دریافت کنید و هم در کارگزاری ثبتنام نمایید و نیازی به طی کردن مراحل جداگانه نیست.
چنانچه برای ثبتنام در کارگزاری نیاز به راهنمایی دارید، میتوانید مقالهی زیر را مطالعه کنید. در این مقاله چگونگی ثبتنام در کارگزاری را توضیح دادهایم:
مزایای کار کردن با سامانههای معاملاتی چیست؟
سامانه انجام معاملات آنلاین امکاناتی فراتر از خرید و فروش سهام را در اختیار ما قرار میدهد. اگر بخواهیم مزایای استفاده از سامانههای معاملاتی را بگوییم، میتوانیم به موارد زیر بهعنوان مهمترینها اشاره کنیم:
- سرعت بالا در اجرای معاملات
در گذشته تمام معاملات با تماس تلفنی با کارگزارها انجام میشد که زمانبر بود. این پروسه اکنون تماماً خودکار و در کسری از ثانیه انجام میشود.
- کاهش خطای انسانی
سامانههای معاملاتی توانستند خطاهای انسانی در ثبت و اجرای معاملات و خرید و فروش اوراق بهادار را به شکل چشمگیری کاهش دهند و بهطور کلی ریسک غیرسیستماتیک در انجام معاملات کاهش یافت.
- دسترسی بیشتر به اطلاعات
با کمک سامانههای معاملاتی میتوانید در لحظه به تمام اطلاعات بازار دسترسی داشته باشید. در گذشته دسترسی به این اطلاعات بسیار دشوار و زمانبر بود. اما اکنون شما میتوانید با جستجوی یک نماد به اطلاعاتی مانند وضعیت نماد، چارت تکنیکال، قیمت و حجم خرید و فروش و دهها مورد دیگر به راحتی دسترسی داشته باشید.
- استفاده از استراتژیهای معاملاتی
از آنجایی که همهچیز آنلاین و در لحظه انجام میشود، شما میتوانید استراتژیهای معاملاتی خود را نیز به راحتی پیادهسازی کنید. البته این موضوع بیشتر در بازارهای جهانی قابل اجرا است. با این حال، شما میتوانید از طریق برنامهنویسی، بهراحتی خرید و فروش را به سامانه معاملاتی واگذار کنید تا همهچیز خودکار انجام شود.
بهترین سامانه معاملاتی بورس کدام است؟
خدماتی که در سامانههای معاملاتی به آنها دسترسی دارید، تا حدی وابسته به کارگزاری شما است. به بیان سادهتر، ابتدا باید یک کارگزاری مطمئن و بهروز را انتخاب کنید تا بتوانید از بهترین خدمات سامانه معاملاتی آن کارگزاری بهرهمند شوید. برای انتخاب یک کارگزاری خوب و درجه یک، ابتدا مقالهی زیر را مطالعه کنید:
بهطور کلی، یک سامانه جامع معاملاتی بایستی ویژگیهای زیر را داشته باشد. در این صورت میتوانیم بگوییم یک سامانه معاملاتی عالی را در اختیار داریم. این ویژگیها عبارتاند از:
- امکان انجام معاملات سهام و مشتقه در یک سامانه
- ارائه تمام نمادهای بورسی همراه با نمودار قیمتی در تایمفریمهای مختلف
- رابط کاربری ساده و جذاب با دسترسی آسان به ابزارهای مختلف
- قابلیت ذخیره تحلیلها برای استفاده مجدد در آینده
- بهروزرسانی لحظهای اطلاعات در سامانه شامل قیمت، حجم و غیره
- دسترسی آسان به اطلاعات بنیادی و گزارشها و سایتهای مرتبط با نماد
- امکان ساخت دیدهبانهای اختصاصی
این ویژگیها در واقع حداقلهایی هستند که یک سامانه معاملاتی باید داشته باشد. ارائه نرمافزار موبایل نیز یکی دیگر از ویژگیهای مهم است. بسیاری از کاربران ترجیح میدهند در طول روز با موبایل خود وضعیت بورس و داراییهای خود را بررسی کنند. در این صورت سامانههای معاملاتی بایستی حتماً روی نسخه موبایل قوی ظاهر شوند تا انتخاب اول کاربرها باشند.
سامانههای معاملاتی کارگزاری کاریزما
کارگزاری کاریزما، زیرمجموعهی گروه مالی کاریزما بهحساب میآید و در بحث ارائه سامانههای معاملاتی متناسب با نیاز کاربران، توانسته بسیار خوب عمل کند. در مقالهای جامع با عنوان «کارگزاری کاریزما چیست و چه مزایایی دارد؟»، در خصوص کارگزاری کاریزما و مزایای آن، توضیحات کاملی ارائه شده است. سامانه معاملاتی اکسیر، سامانه اصلی کارگزاری کاریزما است. در کنار این سامانه، کاریزما شش سامانه دیگر نیز دارد که عبارتاند از:
- سامانه مشتقات اوراق بهادار (صحرا): برای معامله اوراق آتی و اختیار معامله در کنار سهام
- سامانه معاملات آفلاین: برای معامله آفلاین سهام، صندوقهای ETF، اوراق بدهی و تامین مالی
- سامانه معاملات فیزیکی بورس کالا (EBGO): برای معاملات فیزیکی بورس کالا مانند خرید خودرو
- سامانه مشتقات بورس کالا: برای معامله و تسویه مشتقات بورس کالا
- سامانه آنلاین سهام عدالت: برای مشاهده و مدیریت سهام عدالت
نکته: ثبتنام و دسترسی به سامانه معاملاتی اکسیر رایگان است و بهمحض ثبتنام در کارگزاری کاریزما، این سامانه در اختیار شما قرار میگیرد. چنانچه قصد دارید از سایر سامانههای معاملاتی کاریزما استفاده کنید، کافیست درخواست خود را به کارگزاری کاریزما اعلام نمایید.
انواع سامانه معاملاتی در بورس ایران
کارگزاریهای برتر بورس ایران تلاش میکنند بهترین خدمات را در سامانههای معاملاتی خود به کاربران ارائه دهند. این رقابت باعث شده سامانههای معاملاتی این کارگزاریها با یکدیگر تفاوتهایی داشته باشند. در جدول زیر مهمترین سامانههای معاملاتی کارگزاریها را نام بردهایم.
سامانههای معاملاتی برترین کارگزاریها در بورس ایران | |
نام کارگزاری | سامانههای معاملاتی |
کارگزاری کاریزما | اکسیر و صحرا |
کارگزاری مفید | ایزی تریدر و مفید آنلاین |
کارگزاری آگاه | آساتریدر آگاه |
کارگزاری اقتصاد بیدار | تیاسای تریدر (TSETRADER) و بیدار تریدر |
کارگزاری فارابی |
فارابیسکو |
کارگزاری کیان | کیان تریدر و اکسیر |
جمعبندی مطلب؛ بهترین سامانه معاملاتی کدام است؟
در چند سال اخیر، رقابت بین شرکتهای بورسی، کارگزاریها و گروههای مالی به اوج خود رسیده است و این رقابت باعث ارتقاء سامانههای معاملاتی شده است. انتخاب یک سامانه معاملاتی بهعنوان بهترین سامانه کار بسیار دشواری است. بنابراین باید بر اساس نیاز خود یک سامانهی معاملاتی را انتخاب کنیم. سامانه معاملات اکسیر کاریزما را به آن دسته از افرادی که میخواهند سهام معامله کنند، توصیه میکنیم. همچنین برای معاملهگران حرفهای، سامانه معاملاتی صحرا کاریزما گزینه ایدهآل است. در این سامانه، شما در کنار دسترسی به امکانات حرفهای و معاملات سهام، میتوانید قراردادهای آتی و اختیار معامله را نیز داشته باشید و معامله کنید.
سوالات متداول
سامانه معاملاتی نرمافزاری است که معاملهگرها از طریق آن میتوانند درخواستهای خرید و فروش خود را به بازار بورس ارسال کنند و از امکانات سامانه معاملاتی مانند ابزارهای تحلیلی استفاده نمایند.
در سامانههای آنلاین، معاملهگر با مشخص کردن قیمت و حجم معامله درخواست خود را به کارگزاری ارسال میکند و معمولاً کمتر از چند ثانیه معامله انجام میشود. اما در سامانههای معاملاتی آفلاین، معاملهگر درخواست خود را ثبت میکند و اگر درخواست خارج از زمان کاری بازار باشد، روز کاری بعد کارگزاری ابتدا درخواست شما را بررسی و سپس اجرا میکند. در صورت عدم اجرای درخواست آفلاین، به شما اطلاع داده میشود.
اکسیر، سامانهی پیشفرض کارگزاری کاریزما است که امکان معامله سهام، صندوقها، عرضه اولیهها، اوراق بدهی و تامین مالی در آن وجود دارد، اما در سامانه صحرا علاوه بر معامله سهام، اوراق آتی و اختیار معامله نیز در دسترس هستند.
2 دیدگاه برای این مطلب
ممنون از مقاله خوب شما و توضیحات کامل و روان. یه سوال داشتم ازتون. میشه همزمان دوتا سامانه معاملاتی داشت؟ مثلاً هم صحرا هم اکسیر؟ تو یکی سهام معامله کنیم و در دیگری اختیار معامله. ممنون میشم پاسخ بدید.
سلام و درود. معمولاً چنین اجازهای داده نمیشه از سمت کارگزاریها. باید با کارگزاری مد نظرتون صحبت کنید و از اونها بپرسید.