با کاریزما کارت، پولت طلاست!

تفاوت میان معامله گری و سرمایه گذاری چیست؟

تفاوت میان معامله گری و سرمایه گذاری چیست؟

تفاوت سرمایه گذاری با معامله گری
ورود به بورس

تفاوت سرمایه گذاری با معامله گری از الزامات اصلی فعالیت در بورس و بازار سرمایه است. سرمایه‌گذاری و معامله گری دو مفهوم مهم در حوزه مالی و بازار سرمایه هستند که با وجود هدف مشترک کسب سود، تفاوت های مهم و اساسی با یکدیگر دارند.

در این مقاله از کاریزما قصد داریم به این سوالات پاسخ دهیم که تعریف سرمایه‌گذاری چیست؟ تعریف معامله گری چیست؟ تفاوت بین معامله گری و سرمایه گذاری در چیست؟ هر کدام از این دو مناسب چه افرادی هستند؟ و با کدام می‌توان بهتر به سودآوری رسید؟ یا به بیانی دیگر سرمایه گذاری بهتر است یا معامله گری؟

تفاوت سرمایه گذاری با معامله گری در چیست؟

تفاوت دو مفهوم سرمایه گذاری و معامله گری به رویکرد آن‌ها برای سودآوری و ایجاد ثروت باز می‌گردد. هر شخصی که قصد ورود به بورس را دارد باید با توجه به خصوصیات و ترجیحات شخصیتی خود، رویکرد معاملاتی خود را مشخص کند تا بتواند مطابق با آن استراتژی مناسب را اتخاذ کند و در نهایت به سودآوری برسد.

سرمایه‌گذاری چیست؟

در علم اقتصاد، یکی از تعاریف سرمایه‌گذاری صرف نظر از مصرف امروز با هدف مصرف بیشتر در آینده است. به بیانی دیگر، سرمایه‌گذاری با هدف سود بیشتر انجام می‌شود و موضوع زمان در این مفهوم اهمیت زیادی دارد. هرچند سرمایه‌گذاری می‌تواند در افق زمانی کوتاه مدت، میان مدت یا بلندمدت اتفاق بیوفتد اما هنگامی‌که آن را با واژه معامله‌گری قیاس می‌کنیم منظور افق زمانی بلندمدت است. در واقع، سرمایه‌گذاری نیاز به صبر و حوصله دارد و هدف اصلی آن کسب سود در کوتاه مدت و خروج از سهم نیست.

در مقاله «سرمایه گذاری چیست و انواع آن کدام است؟» تعریف دقیقی از سرمایه‌گذاری ارائه داده‌ایم و گزینه‌های اقتصادی سرمایه‌گذاری را نیز نام برده‌ایم که می‌توانید با مطالعه آن اطلاعات دقیقی بدست بیاورید.

سرمایه گذاری

احتمالا از برخی از افراد شنیده‌اید که قصد وی از خرید یک نماد در واقع سهامداری آن است. سهامداری در اینجا همان مفهوم سرمایه‌گذاری را دارد و به معنای خرید بلندمدت یک سهم به قصد بهره‌مندی از سود نقدی، فرصت‌های رشد احتمالی آن شرکت است. سرمایه‌گذاران در این حالت بررسی‌های زیادی روی شرکت و حتی شرکت‌های زیر مجموعه آن انجام می‌دهند تا مطمئن شوند که خرید سهم مورد نظر صرفه اقتصادی بلندمدتی دارد.

در این حالت، تحلیل‌های اقتصادی و تحلیل بنیادی تاثیر زیادی در بررسی‌های سرمایه‌گذار دارد و تصمیم‌گیری در خصوص خرید یا نگهداری سهم آن شرکت نیاز به بررسی‌های بیشتری دارد. پس از خرید سهم مورد نظر، سهامدار توجه چندانی به نوسانات قیمتی آن نماد نخواهد داشت؛ چراکه از ارزندگی سهم اطمینان دارد و افق زمانی او نیز بلندمدتی است.

مقاله پیشنهادی: تحلیل بنیادی چیست؟

معامله گری چیست؟

خرید و فروش دارایی در مدت زمان بسیار کوتاه به منظور کسب سود از نوسان قیمتی را معامله گری می‌گویند. هدف معامله‌گر (Trader) خرید و نگهداری سهم به منظور دریافت سود نقدی یا سرمایه‌گذاری بلندمدت نیست. معامله‌گران سهم را در قیمت‌های پایین می‌خرند و در قیمت بالا می‌فروشند و از تفاوت آن سود می‌کنند. همچنین معامله‌گران برای خود حد ضرر قائل هستند و به نوسانات منفی توجه ویژه‌ای دارند. از ابزارهای پرکاربرد معامله‌گران تابلوخوانی و تحلیل تکنیکال است.

مقاله پیشنهادی: تحلیل تکنیکال چیست؟

فرق سرمایه گذاری و معامله گری

باتوجه به تعاریفی که از سرمایه گذاری و معامله گری ارائه شد متوجه تفاوت های موجود در این دو مفهوم شده‌اید. اما در این بخش به طور مجزا تفاوت‌های این دو را نام می بریم.

افق سرمایه‌گذاری

همانطور که گفتـه شد اولین و مهم‌ترین تفاوت سرمایه گذاری (سهامداری) با معامله گری در مدت زمان خرید تا فروش سهم و در واقع افق سرمایه‌گذاری افراد است. سرمایه‌گذاران به مدت بیشتری سهم را نگهداری می‌کنند و معامله‌گران از چند ساعت تا چند هفته سهم را نگه می‌دارند. در برخی مواقع، نوسان‌گیران نیز سهم را تنها برای چند ساعت نگهداری می‌کنند.

هدف نگهداری

همانطور که در بخش‌های قبلی ذکر شد، سرمایه‌گذاران به قصد استفاده از سود نقدی یا استفاده از دیگر مزایای نگهداری سهم همچون شرکت در مجمع یا کنترل عملیات شرکت به حوزه سرمایه‌گذاری وارد می‌شوند. بنابراین، توجه به نوسان قیمتی برای سرمایه‌گذاران چندان مورد توجه نیست. برعکس سرمایه‌گذاران، معامله‌گران کسب سود خود را از تفاوت قیمتی خرید و فروش بدست می‌آورند و بنابراین نوسان قیمتی برایشان بسیار حائز اهمیت است.

میزان ریسک

به طور کلی، بازار سرمایه و بورس با ریسک همراه است اما ریسک معامله‌گری به تبع بیشتر از سرمایه گذاری و سهامداری است. چرا که مسئله مهم در معامله‌گری نوسان قیمتی است. در صورتیکه تحلیل اشتباهی در خصوص روند رخ دهد با توجه به اینکه زمان صرف‌شده برای تحلیل مورد نظر در زمان کوتاهی معمولا رخ می‌دهد ریسک بیشتری دارد. بنابراین، معامله گران برای خود حدضرر تعیین می‌کنند. برخلاف آن در سرمایه گذاری که زمان بیشتری برای تحلیل و بررسی شرکت صرف می‌شود، احتمال بروز اشتباه کمتر است و چون افق زمانی سرمایه‌گذاری بلندمدتی است بنابراین عموما کم‌ریسک‌تر از معامله‌گری تلقی می‌شود.

معامله گری

معامله گری کنیم یا سرمایه گذاری؟

تا اینجا با تفاوت های معامله گری و سرمایه گذاری آشنا شدیم. اما سوال مهم این است که حال معامله گری بهتر است یا سرمایه گذاری؟ باید بگوییم پاسخ به این سوال بستگی به خصوصیات و ویژگی‌های شخصی‌تان دارد. در صورتیکه تخصص شما در حوزه تحلیل بنیادی و اقتصادی است و زمان و فرصت بسیار زیادی برای تحلیل شرکت و وضعیت بنیادی آن دارید و یا اینکه به تحلیل افراد حرفه‌ای و متخصص بازار دسترسی دارید و همچنین در خود ظرفیت پذیرش ریسک زیادی را سراغ ندارید احتمالا سرمایه‌گذاری برایتان مناسب‌تر است.

اگر هم بسیار ریسک‌پذیر هستید و زمان کافی برای رصد بازار در ساعات معاملاتی را دارید و همچنین در تحلیل روند سهام تخصص کافی دارید و فرد صبوری نیستید شاید معامله‌گری برای شما بهتر باشد. با این حال، همواره باید توجه داشتـه باشید که معامله گری با ریسک زیادی همراه است و درصد زیادی از افرادی که به دست به معامله گری می‌زنند همیشه فرد موفقی نیستند.

جمع بندی مطالب مربوط به تفاوت سرمایه گذاری با معامله گری

اگر قصد ورود به بورس و حضور در بازار سرمایه را دارید اما هنوز در این حوزه تخصص کافی را ندارید، پیشنهاد می‌کنیم ابتدا به دنبال یادگیری مفاهیم مهم و تخصص‌های لازم در این مسیر باشید که خواند‌ن منابع آموزشی بسیار کمک‌کننده خواهد بود. تا پیش از حرفه‌ای شد‌ن در بورس نیز می‌توانید به صورت غیرمستقیم سرمایه‌گذاری کنید که یک گزینه مناسب برای آن خرید واحدهای صندوق‌های سرمایه‌گذاری هستند. این صندوق‌ها انواع متفاوتی دارند که در صورتیکه به مطالعه در این خصوص علاقه‌مند هستید، پیشنهاد می‌کنیم به مقاله «صندوق سرمایه گذاری چیست و انواع آن کدام است؟» نگاهی بیاندازید.

دریافت کد بورسی نیز یک گام دیگر در جهت ورود به بورس است. در صورتیکه هنوز کد بورسی ندارید کلیک کنید.

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خطا!

متن جستجو باید حداقل 3 حرف باشد.