تفاوت صندوق اهرمی و سهامی؛ 6 نکته طلایی برای مبتدیان
برای شروع سرمایهگذاری در صندوق های سرمایه گذاری باید تفاوت آنها را بشناسیم؛ به همین علت در این مقاله از کاریزما لرنینگ به تفاوت صندوق اهرمی و سهامی میپردازیم تا با آگاهی بیشتری وارد بازار سرمایه شویم. در مقایسه صندوق اهرمی و سهامی باید گفت، صندوق سهامی به دنبال بازدهی متناسب با رشد قیمت سهام است، در حالیکه صندوق اهرمی با بهکارگیری مکانیزم اهرم، تلاش میکند با افزایش ریسک، سود بیشتری برای سرمایهگذار فراهم کند. پیشنهاد میککنیم تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
تفاوت صندوق اهرمی و سهامی چیست؟
صندوقهای اهرمی و سهامی از ابزارهای مهم سرمایهگذاری در بازار سرمایه هستند؛ اما مهمترین تفاوت آنها در میزان ریسک، بازدهی و ساختار سرمایهگذاری است. صندوق سهامی بیشتر روی خرید سهام شرکتها تمرکز دارد و بازدهی آن وابسته به رشد بازار سهام است؛ در مقابل صندوق اهرمی با استفاده از اهرم مالی، امکان کسب بازدهی چند برابری هم در سود هم در زیان را برای سرمایهگذاران فراهم میکند. مقایسه صندوق اهرمی و سهامی و انتخاب بین این دو صندوق، به میزان ریسکپذیری و هدف سرمایهگذاری هر فرد بستگی دارد.
صندوقهای سهامی؛ انتخابی برای سرمایهگذاری بلندمدت با رشد متعادل
صندوق سهامی یکی از رایجترین انواع صندوقهای سرمایهگذاری است که در بازار بورس فعالیت میکند. صندوق سهامی که به آن صندوق سرمایهگذاری مشترک (Mutual) نیز میگویند، عمده دارایی خود را به سهام شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اختصاص میدهد و با خرید و فروش سهام، از رشد بازار کسب سود میکند. در تفاوت صندوق اهرمی و سهامی میتوان گفت، صندوق سهامی برای افرادی که میخواهند بدون نیاز به تحلیل تخصصی بازار، ارزش سرمایه خود را در بلندمدت افزایش دهند، یک گزینه مناسب و منطقی است. در این صندوقها مدیریت سرمایه توسط تیم حرفهای انجام میشود و نیازی به دانش تخصصی بازار سرمایه برای سرمایهگذاران نیست. برای سرمایهگذاری در صندوق سهامی، بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
صندوقهای اهرمی؛ فرصتی برای کسب بازدهی چندین برابر
صندوق اهرمی به علت استفاده از مکانیزم اهرم مورد توجه سرمایهگذاران قرار گرفته است. صندوق های اهرمی برای اینکه بتوانند قابلیت اهرم را برای سرمایهگذاران خود ایجاد کنند، دارای دو نوع واحد سرمایهگذاری با نامهای “ممتاز” و “عادی” هستند.
واحدهای ممتاز مناسب افرادی است که ریسکپذیر و جسور هستند و میخواهند سود بیشتری کسب کنند. به همین علت این واحدها دارای مکانیزم اهرم هستند و با ایجاد بدهی برای سرمایهگذاران، بازدهی بیشتری ایجاد میکنند. واحدهای عادی سود تضمینشده برای سرمایهگذاران ایجاد میکنند و یکی از گزینههای کمریسک در بازار بورس محسوب میشوند. صندوق اهرمی مناسب افرادی است که ریسکپذیری بالایی دارند و به دنبال حداکثر بازدهی در دورههای صعودی بازار بورس هستند. برای سرمایهگذاری در صندوق اهرمی، بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
برای آشنایی بیشتر با صندوقهای اهرمی، پیشنهاد میکنیم مقاله “صندوق اهرمی چیست؟ + بررسی تخصصی صندوق های اهرمی” را مطالعه کنید.
نکات مهم در تفاوت صندوق اهرمی و سهامی
صندوق سهامی و اهرمی از رایجترین صندوقهای سرمایهگذاری هستند که تفاوتهایی با یکدیگر دارند. مقایسه صندوق های سرمایه گذاری از نوع اهرمی و سهامی را بیشتر شرح میدهیم:
1- سطح ریسک؛ اولین تفاوت صندوق اهرمی و سهامی
اولین تفاوت صندوق اهرمی و سهامی در سطح ریسک آنهاست. همانطور که در مقاله “صندوق سهامی چیست” گفتیم؛ این صندوقها به علت ماهیت سهام محور خود، ذاتا پرریسکتر از سایر ابزارها مانند درآمد ثابت و بانکها هستند؛ اما میزان ریسک صندوقهای سهامی در بازار سهام را میتوان عادی دانست. نوسانهای آن متناسب با شاخص بورس و قیمت سهام موجود در دارایی صندوق است.
در مقابل صندوقهای اهرمی ریسک بسیار بیشتری نسبت به صندوقهای سهامی دارند، زیرا مکانیزم اهرم باعث افزایش نوسانات و در نهایت میزان ریسک آن میشود.
به نقل از investopedia: ” اگر بازار رشد یا افت کند، تأثیر آن بر واحدهای ممتاز چند برابر شده و در نتیجه نوسانات ارزش این واحدها بسیار بیشتر از نوسانات خود بازار خواهد بود. “
به همین علت سرمایهگذارانی که سطح تحمل ریسک پایین یا حتی متوسط را دارند، از ورود به صندوقهای اهرمی، نوع ممتاز، پرهیز میکنند، در حالی که صندوق سهامی میتواند برای سرمایهگذاران با تحمل ریسک متوسط قابل قبول باشد. به عبارتی، ریسک صندوق سهامی بالا است ولی ریسک صندوق اهرمی بسیار بالاتر از صندوق سهامی برآورد میشود.
2- میزان بازدهی مورد انتظار
میزان بازدهی یک صندوق تاثیر مستقیمی بر میزان ریسک آن دارد. همانطور که گفتیم صندوقهای سهامی به علت سرمایهگذاری در سهام، در بلندمدت، بازدهی بیشتری نسبت به دیگر روشهای کمریسک مانند بانک و درآمد ثابت دارند و هدف آن کسب سود از رشد ارزش سهام و دریافت سود نقدی سهام است.
از طرفی صندوق اهرمی به علت استفاده از مکانیزم اهرم، بازدهی بسیار بالایی در شرایط مساعد بازار دارد. هدف واحدهای ممتاز این صندوقها کسب سودی فراتر از رشد عادی بازار است.
به همین علت در دورههای رشد بورس، یک صندوق اهرمی میتواند بازدهی فوقالعاده بیشتری نسبت به صندوق سهامی خلق کند. به عنوان مثال صندوق اهرمی کاریزما نخستین و بزرگترین صندوق از نوع اهرمی در بازار سرمایه است که در 1 سال گذشته حدود 50 درصد بازدهی داشته است.
در نهایت میتوان گفت بازدهی مورد انتظار صندوق سهامی، زیاد ولی محدود به روند کلی بازار است؛ اما بازدهی مورد انتظار صندوق اهرمی در صورت صعودی بودن بازار بسیار فراتر از روند کلی بازار بوده و در صورت نامساعد بودن بازار ممکن است به صورت چشمگیری منفی باشد.
3- نحوه سرمایهگذاری
امکان سرمایهگذاری در صندوقهای سهامی قابل معامله در بورس از طریق تمامی سامانههای معاملاتی کارگزاریها امکانپذیر است. ساعت معاملات آنها از ساعت 09:00 الی 12:30 میباشد که پیشگشایش این نمادها از ساعت ۸:۴۵ الی ۹:۰۰ انجام میشود. نحوه سرمایهگذاری در صندوق اهرمی به نوع واحد آن وابسته است. واحدهای ممتاز قابل معامله در بورس (ETF) هستند، به همین علت، امکان خرید آن از طریق تمامی سامانههای معاملاتی کارگزاریها امکانپذیر است. روش سادهتر خرید صندوقهای کاریزما، اپلیکیشن کاریزما است. برای دریافت اپلیکیشن کاریزما بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
واحد عادی صندوق سرمایهگذاری اهرمی کاریزما، نوعی صندوق صدور و ابطالی است. در صندوق صدور و ابطالی، سرمایهگذاران میتوانند به صورت مستقیم از پنل کاربری کارگزاری، واحدهای صندوق را خرید و فروش کنند.
در صندوق اهرمی، سرمایهگذار باید تصمیم بگیرد که واحد عادی میخواهد یا اهرمی. به عبارتی مکانیزم سرمایهگذاری در صندوق اهرمی شامل انتخاب نوع واحد آن میشود، در حالیکه در صندوق سهامی چنین انتخابی وجود ندارد و همه سرمایهگذاران در یک شرایط یکسان مشارکت میکنند.
4- سازوکار صندوق
ساز و کار صندوق سهامی بسیار ساده است؛ مدیر صندوق پول دریافتی از سرمایهگذاران را طبق دستورالعمل (70 درصد سهام و 30 درصد وجه نقد یا اوراق کمریسک) را در بازار سهام به کار میگیرد. ترکیب دارایی صندوق سهامی ممکن است بسته به شرایط تغییر کند اما در هر حال تمرکز اصلی آن بر خرید سهام شرکتهای مختلف است تا یک پرتفوی متنوع ایجاد شود.
در صندوق اهرمی شرایط کمی متفاوت است؛ مدیر صندوق سرمایه جمعشده را بین دو واحد عادی و ممتاز مدیریت میکند. واحدهای عادی معمولاً بخش بیشتری از منابع صندوق را تشکیل میدهند و ممکن است برای آنها حداقل سود یا مزایایی در اساسنامه صندوق در نظر گرفته شود. در مقابل واحدهای ممتاز با استفاده از مکانیزم اهرم توسط حضور واحدهای عادی، روی کل سبد تاثیر بیشتری میگذارند.
5- سرمایهگذار مناسب صندوق
با توجه به توضیحاتی که درباره تفاوت صندوق اهرمی و سهامی گفته شد، هر یک از این دو نوع صندوق برای گروهی از سرمایهگذاران مناسبتر است. صندوق سهامی مناسب افرادی است که دانش تخصصی یا زمان کافی برای انتخاب سهام ندارند، در عین حال به دنبال رشد سرمایه در بلندمدت بوده و قدرت تحمل ریسک متوسط رو به بالایی دارند. صندوق سهامی برای کسانی که هدفشان کسب بازدهی بیشتر از نرخ تورم و سود بانکی است و نوسانات مقطعی بازار را میتوانند تحمل کنند، ابزار مناسبی به شمار میرود. برای شروع سرمایهگذاری در صندوقها از اپلیکیشن کاریزما، ابتدا باید اقدام به دانلود این اپ کنید. برای دانلود اپلیکیشن کاریزما بر روی بنر زیر کلیک کنید.
در مقابل صندوقهای اهرمی برای افرادی طراحی شده است که به صورت حرفهایتر در بازار سرمایه هستند و از سازوکارهای مالی آگاهی کافی دارند و همچنین هیچ ابایی از ریسک بسیار بالا ندارند. سرمایهگذار در واحد ممتاز باید آمادگی ضرر قابلتوجه را داشته باشد و با دید کوتاهمدتتری به آن نگاه کند؛ زیرا اهرم میتواند در کوتاهمدت نتایج محسوسی را به نمایش بگذارد.
6- قوانین و مقررات در صندوقها
از نظر قوانین و مقررات حاکم بر صندوقهای سهامی و اهرمی توسط سازمان بورس و اوراق بهادار، این دو صندوق تقریبا ساختار حقوقی یکسانی دارند؛ اما برخی تفاوتها در اساسنامه و شرایط آنها وجود دارد.
ساختار واحدهای عادی و ممتاز مهمترین تفاوت صندوق اهرمی و سهامی از نظر قانونی است. در اساسنامه این صندوقها شرایط هر یک از دو نوع واحد عادی و ممتاز به تفکیک تشریح شده است. سازمان بورس برای صندوقهای اهرمی نمونه امیدنامه و اساسنامهای تهیه کرده که باید رعایت شود. معمولاً مقرراتی وضع میشود تا اطمینان حاصل شود که ریسک بسیار زیاد صندوق اهرمی مدیریت میشود.
به طور کلی قوانین حاکم بر صندوق اهرمی پیچیدهتر از صندوق سهامی است؛ زیرا باید منافع دو گروه متفاوت سرمایهگذاران را در یک ساختار واحد تأمین کند. با این وجود، هر دو نوع صندوق از نظر نظارت و شفافیت، زیر نظارتی یکسانی قرار دارند و موظف به ارائه گزارشهای دورهای، صورتهای مالی و افشای رخدادهای مهم به سازمان بورس و سرمایهگذاران خود هستند.
شباهت صندوق اهرمی و سهامی چیست؟
تفاوت صندوق اهرمی و سهامی را باهم بررسی کردیم، با وجود تمامی آنها این دو صندوق دارای شباهتهای اساسی نیز هستند که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- هدف سرمایهگذاری: افزایش سرمایه و کسب بازدهی بیشتر برای سرمایهگذاران
- مدیریت حرفهای: تحت مدیریت مدیران حرفهای و متخصص برای بهبود عملکرد صندوق
- تنوع بخشی: تنوعبخشی در سبد داراییها برای ریسک کمتر سرمایهگذاری
- امکان سرمایه گذاری با مبالغ کم: سرمایهگذاری با حداقل 100 هزار تومان در صندوقهای ETF
- قابلیت نقدشوندگی: نقدشوندگی بالای تمامی صندوق های سرمایه گذاری
- ارزیابی عملکرد: ارائه گزارش دورهای و ماهانه در سامانه کدال
- متاثر از نوسانات بازار: به علت وجود سهام در دارایی این صندوقها
در نهایت تفاوت صندوق اهرمی و سهامی
عمده تفاوت صندوق اهرمی و سهامی در سطح ریسک، میزان بازدهی و سازوکار سرمایهگذاری و غیره در بورس است. صندوقهای سهامی بیشتر بر روی خرید سهام شرکتها متمرکز هستند و میزان بازدهی آنها به رشد بازار سهام وابسته است. در مقابل صندوقهای اهرمی با مکانیزم اهرم، امکان کسب سود چندین برابری هم در سود هم در زیان برای افراد فراهم میکند. مقایسه صندوق اهرمی و سهامی و انتخاب بین این دو صندوق، به میزان ریسکپذیری و هدف سرمایهگذاری هر فرد بستگی دارد.
سوالات متداول
صندوق سهامی عمدتاً در سهام شرکتهای بورسی سرمایهگذاری میکند و بازدهی آن به عملکرد بازار سهام بستگی دارد؛ در مقابل، صندوق اهرمی با استفاده از اهرم مالی، امکان کسب سود یا زیان مضاعف را فراهم میکند.
صندوق اهرمی برای سرمایهگذاران ریسکپذیر مناسب است که به دنبال بازدهی بالاتر هستند و توانایی تحمل نوسانات شدید بازار را دارند. صندوق سهامی مناسب افرادی است که دانش تخصصی یا زمان کافی برای انتخاب سهام ندارند، در عین حال به دنبال رشد سرمایه در بلندمدت بوده و قدرت تحمل ریسک متوسط رو به بالایی دارند.
برای سرمایهگذاری در صندوقهای سهامی یا اهرمی، میتوان از طریق سامانههای معاملاتی آنلاین کارگزاریها اقدام کنید. برخی از این صندوقها بهصورت قابل معامله در بورس (ETF) هستند و برخی دیگر از طریق صدور و ابطال واحدها فعالیت میکنند.