پادکست کاریزما – قسمت 96
پادکست کاریزما – قسمت 96
قسمت ۹6 پادکست کاریزما: نقش بازارگردان ها در روند بازار بورس
مهمان: تینا زندی (مدیر صندوق بازارگردانی اکسیر سودا)
هفته گذشته شاهد آن بودیم که بازارهای مالی مختلف پس از سپری کردن هفتهای رو به رشد، دچار یک استراحت و درجا زدن شدند. بازار سرمایه بعد از رسیدن به محدوده 1 میلیون و 430 هزار واحد در هفته گذشته به استراحت پرداخت و روزهای متعادلی را پشت سر داشت، شاید بسیاری از افراد منتظر اصلاح بیشتر شاخص کل و نمادهای بزرگ بودند ولی این هفته با تمامی اتفاقاتی که تجربه کرد منجر به اصلاح بسیار سخت نشد و کانال 1 میلیون و 400 هزار واحدی حفظ شد.
ارزش معاملات بازار هم با کمی افت همراه شد و به طور میانگین به محدوده 3 هزار میلیارد تومان رسیده است. بازار ارز هم در محدوده 36 هزار تومان در حال نوسان بوده و البته این بازار نیز در هفته قبل به استراحت پرداخت اما در بازار طلا ما شاهد رشد قیمتی بودیم که این اتفاق به واسطه رشد قیمت انس جهانی بوده است . انس جهانی از 1630 دلار تا محدوده 1770 دلار هم رشد کرده است.
مهمترین محرک قیمت طلا، افزایش نگرانیها در رابطه با رکود اقتصادی در معاملات ابتدایی هفته و به علاوه دادههای تورمی اقتصاد آمریکا و سقوط شاخص دلار در اواخر هفته بوده است. نرخ تورم آمریکا از 8.2 درصد به 7.7 درصد کاهش پیدا کرده است که کمتر از انتظارات بازار بوده. افت نرخ تورم تضعیف انتظارات نرخ بهرهای بازار را به همراه داشته است. برخی از اعضای فدرال رزرو در هفته جاری سخنرانی دارند که میتواند نوسانات طلا را تشدید کند. در صورتی که اعضای فدرال رزرو از افزایش نرخ بهره حمایت کنند قیمت طلا میتواند اصلاح قیمتی داشته باشد.
امسال شاخص دلار آمریکا بسیار تقویت شده است.تقریبا تمام داراییها در سال 2022 بازدهی ناامید کنندهای داشتند به جز دلار رشد داشته است. دلار امسال به شدت تقویت شده چون فدرال رزرو به دلیل مقابله با تورم، نرخ بهره را افزایش داده و همین باعث شده امسال دلار آمریکا بیش از 17 درصد رشد کند. وقتی صحبت از تقویت دلار میشود به این معنا است که قدرت دلار به ارزش نسبی آن در مقایسه با سبد ارزشهای دیگه برمیگردد.
یک ارز در دنیا به خودی خود قوی یا ضعیف نمیشود به همین سبب وقتی نرخ بهره آمریکا بالا میرود، سرمایهگذاری خارجی جذب میشود و تقاضا برای ارز آمریکا را افزایش میدهد . به همین دلیل دلار نسبت به ارز های کشورهای دیگر افزایش پیدا میکند. هر چند فقط دلیل رشد دلار به خاطر نرخ بهره نیست بلکه از نظر وضعیت اقتصادی هم آمریکا نسبت به اروپا و سایر ارز های کشور وضعیت بهتری دارد و همین موضوع عامل دیگری برای رشد دلار آمریکا محسوب میشود. در نتیجه وقتی میگویم ارز یک کشور تقویت شده باید بدانیم این تقویت نسبت به ارزهای سایر کشورهای دیگر اتفاق افتاده است.
اخبار مهم هفته
اخیرا تغییرات اساسی در ساختار صندوق پالایش یکم ایجاد شده که یکی از مهمترین آنها انتخاب بازارگردان برای این صندوق است که طبق اطلاعیه شرکت بورس، قرار شده است تا عملیات بازارگردانی این صندوق از روز سهشنبه 24 آبان شروع بشود. بازارگردان با منابع نقد داخل صندوق که حدود 1800 میلیارد تومان است، قرار بر این است که بخشی از واحدهای سرمایهگذاری را خریداری کرده و با شروع این بازارگردانی و انجام عملیات صدور و ابطال واحدها، این امیدواری وجود دارد که ظرف روزهای آتی قیمت واحدهای این صندوق به مرور افزایش پیدا کند و به ارزش ذاتی خودش (NAV) نزدیک شود.
فروش اوراق اختیار فروش تبعی سهام با نماد “سهامیار” از شنبه 21 آبان شروع شده و تا شنبه 28 آبان ادامه خواهد داشت. این طرح جهت حمایت از بازار شکل گرفته و سازوکارش به این صورت است که فرد با خرید یک سهم از این نماد به قیمت یک ریال، پرتفوی خود در 4 آبان را بیمه کرده و در تاریخ 4 ابان سال 1402، ارزش همون پرتفوی به علاوه سود 20 درصد رو تضمین خواهد کرد البته این طرح یک سری شرایط هم دارد، مثلا سقف پرتفوی باید 100 میلیون باشد یا در این بازه یک ساله نباید خرید و فروش اتفاق افتاده باشد.
در روز یکشنبه گذشته با عرضه 98 دستگاه خودرو فیدلیتی با قیمت پایه 772 میلیون تومان همراه بودیم که با تقاضای حدود 6 برابر مقدار عرضه همراه شد و رقابت 46 درصدی را تجربه کرد روز بعد نیز رقابت های داغ در معاملات خودروی دیگنیتی رخ داد و جمعا 192 دستگاه دیگنیتی عرضه شد در حالی که تقاضای 1792 برای آن وجود داشت و سبب رقابت حدود 48درصدی برای این محصول گردید. این رقابت ها عمدتا به دلیل رشد قیمت دلار و فاصه گرفتن قیمت بازار و قیمت پایه شرکت شکل گرفت البته برای هفته بعد نیز، عرضههای بالای خودرو در بورس کالا رقم خواهد خورد و روز شنبه آینده، سه محصول کرمان موتور، یکشنبه دومین عرضه محصول ام پاور و سهشنبه نیز با عرضه 1000 دستگاه خودروی 207 ایران خودرو همراه خواهیم بود.
نقش بازارگردانها در روند بازار بورس
صندوقهای بازارگرتدانی مقداری از سهام شرکتهایی که در بازار سرمایه فعال هستند را در اختیار دارند و با آنها خرید و فروش انجام میدهند. البته هدفشان از این خرید و فروش، متعادل نگه داشتن ارزش سهام آن شرکت و جلوگیری از قفل شدن بازار آن بوسیله ایجاد صف خرید و فروش است.هرچند سرمایهگذاران این صندوقها فقط افراد حقوقی هستند، اما برای سرمایهگذاران حقیقی هم به طور غیرمستقیم مزایایی به همراه دارند. زیرا شرکتهایی که وارد این صندوقها میشوند سهام خود را در بازار بورس و برای افراد حقیقی ارائه دادهاند و چنانچه صندوق های بازارگردانی برای ثابت ماندن ارزش سهام این شرکتها تلاش کنند، سرمایهگذاران حقیقی هم از آن سود میبرند. در این قیمت برای بررسی نقش بازارگردانها در روند بازار بورس با تینا زندی مدیر صندوق بازارگردانی اکسیر سودا گفتوگو داشتیم: