دیه سال 1403 اعلام شد | دیه کامل انسان همراه با جزئیات
دیه سال 1403 اعلام شد | دیه کامل انسان همراه با جزئیات
دیه سال 1403 در 26 اسفند از سوی قوه قضاییه اعلام شد. در ایران، قانون دیه که به آن خونبها نیز میگویند، به مال و پولی گفتـه میشود که در صورت صدمه جانی به فرد و فوت او، به بازماندگانش توسط مقصر پرداختـه میشود، به همین منظور به علت قیمت دیه سال 1403، خرید بیمه شخص ثالث خودرو بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از کاریزما لرنینگ به محاسبه نرخ دیه 1403، جزئیات نرخ کامل دیه زن و مرد و جدول دیه سال 1403 میپردازیم.
دیه چیست و دیه انسان در سال 1403 چقدر است؟
میزان دیه انسان در سال 1403 در ماههای عادی، برابر 1 میلیارد و 200 میلیون تومان و در ماههای حرام دیه با افزایش 300 میلیون تومان به 1 میلیارد و 600 میلیون تومان میرسد. نرخ دیه کامل زن در ماههای عادی برابر 600 میلیون تومان است و در ماههای حرام 800 میلیون تومان است.
دیه، پولی است که به علت آسیب رساندن یا به قتل رساندن انسانی، به فرد صدمه دیده یا بازماندگان او پرداخت میشود. در جرایم غیرعمدی مانند تصادف که منجر به خسارت به فرد مانند فوت یا آسیب جانی به او میشود طبق قانون میزان دیه مشخص شده که فرد مجرم، باید به شخص زیاندیده پرداخت کند. دیه صرفا مختص به جرایم غیرعمدی نیست و در جرایم عمدی نیز دیه درنظر گرفتهمیشود.
دیه عبارت است از مقدار مال معین برای جبران جنایات عمدی (در صورتیکه به هر دلیلی نیاز به قصاص نباشد)، شبهعمدی، غیرعمدی، خطای محض و نقص عضو و به دو دسته تقسیم میشود:
- جرایم عمدی که در آنها نیازی به قصاص نباشد.
- جرایم غیرعمدی (بهعنوان مثال، تصادف، ضرب و شتم)
در جرایم عمدی که نتوان مجرم را قصاص کرد، مبلغی را به عنوان دیه تعیین میکنند. البته گاهی با توافق طرفین ممکن است که اولیای دم با وجود حکم قصاص مایل به دریافت دیه یا کیفر نقدی است.
انواع دیه و قوانین آنها
دیه براساس جرایم عمدی و غیرعمدی به چند نوع تقسیم میشود:
- دیه قتل: قتلی که به صورت عمدی یا غیرعمدی صورت بگیرد، هماندازه دیه کامل محاسبه میشود.
- دیه منافع اعضا: اگر کارایی یک عضو بدون آسیب به آن عضو از بین برود میزان معینی دیه تعلق میگیرد. به عنوان مثال اگر شنوایی فردی از بین برود در حالی که به گوش او آسیب نرسیدهباشد.
- دیه شبه عمد: جنايت شبهعمد كه شبهخطا، عمد شبیه خطا و خطای شبیه عمد نيز نامیده میشود، عبارت است از جنايت فرد عاقل و بالغى كه قصد ارتكاب فعل منجر به آسيب را داشته ولی قصد آسيب زدن را نداشته است. بهعنوان مثال، معلم قصد تادیب دانشآموز خود را دارد و بر اثر اقدام معلم دست دانشآموز آسیب ببیند.
- دیه مقدر: به دیهای گفته میشود که شرع مقدار آن را مشخص کردهاست (بهعنوان مثال، دیه چشم نصف دیه کامل است.
- خطای محض: در این مورد فرد قصد ارتکاب جنایت ندارد ولی منجر به آسیب و خسارت شدهاست. بهعنوان مثال، فرد باهدف شکار حیوان تیری شلیک میکند اما تیر به انسان برخورد میکند یا اینکه فردی به قصد جدا کردن دو نفر در حین نزاع یکی از آنها را هل میدهد و فرد تعادلش را از دست میدهد، سرش به لبه جدول میخورد و از این ضربه فوت میکند.
ارش به چه معناست و تفاوت آن با دیه چیست؟
براساس قانون در صورتی که بتوان با استفاده از شرع میزان خسارت را تعیین کرد موضوع دیه مصداق پیدا میکند و در صورتی که قابل تعیین نباشد، اَرش به میان میآید.
بر اساس قانون مجازات اسلامی ارش (یا دیه غیرمقدر) به مواردی اطلاق میشود که میزان دیه بر اساس احکام اسلامی قابل تعیین نباشد. تعیین ارش از طریق محکمه قضایی و توسط قاضی انجام میشود. در مقابل، دیه در شرع و قانون مشخص شدهاست. تاکید بر این نکته مهم است که براساس قانون، دیه مرد دو برابر دیه زن است، اما در محاسبه اَرش تفاوتی میان مرد و زن وجود ندارد؛ همچنین، به هنگام تعیین ارش، مبلغ خسارت بیشتر از دیه عضو آسیب دیده در نظر گرفتهمیشود.
مقایسه نرخ دیه سال 1403 و سال های گذشته
نرخ دیه کامل مرد در ماههای عادی سال 1402، برابر 900 میلیون تومان و در ماههای حرام دیه با افزایش 300 میلیون تومان به 1 میلیارد و 200 میلیون تومان رسید. دیه کامل زن در ماههای عادی 1402 برابر 450 میلیون تومان و در ماههای حرام 600 میلیون تومان بود.
در جدول زیر نرخ دیه از سال 1390 تا 1403 را مشاهده میکنید:
همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید به مقایسه مبلغ دیه از سال 1390 تا 1403 پرداختیم که با سیر صعودی همراه بوده است. دیه سال 1403 با 33 درصد افزایش نسبت به سال 1402 اعلام شد.
نمودار صعودی دیه از سال 1390 تا 1403
همانطور که در نمودار بالا مشاهده میشود، در سالهای اخیر، دیه به طور مداوم سیر صعودی داشته است و به طور چشمگیری افزایش یافت. بنابراین، بهترین راه برای محافظت از خود در برابر هزینههای بالا دیه، خرید بیمه شخص ثالث است.
شاید برای شما سوال پیش بیاید که “بیمه شخص ثالث چیست؟” در پاسخ میتوان گفت: بیمه شخص ثالث یک بیمه اجباری است که برای جبران خسارات جانی و مالی وارد شده به اشخاص ثالث در حوادث رانندگی در نظر گرفته میشود. با خرید این بیمه، میتوان از خدمات آنلاین و پوششهای بسیاری بهرهمند شد.
برای خرید آنلاین بیمه شخص ثالث، بر روی لینک زیر کلیک کنید.
در ماه حرام، دیه انسان در سال 1403 چقدر است؟
همانطور که گفتهشد نرخ دیه کامل سال 1403 در ماههای حرام بیشتر از ماههای عادی است. ماههای حرام عبارت است از محرم، رجب، ذی القعده و ذی الحجه که نحوه محاسبه دیه در ماههای حرام به این صورت است:
دیه کامل + یک سوم از دیه کامل
به عنوان مثال، در سال 1403 اگر فردی در ماه محرم مرتکب قتل غیرعمدی شود بهجای پرداخت 1 میلیارد و 200 تومان باید 1 میلیارد و 600 میلیون تومان بپردازد. بسیاری بر این تصور هستند که دیه سال 1403 ماه رمضان، بر اساس ماه حرام محاسبه میشود در حالیکه ماه رمضان ماه عادی است و تنها ماههای محرم، ذیالقعده، ذیالحجه و رجب بر حسب ماه حرام محاسبه میشود.
در تصویر زیر ماههای حرام در سال 1403 نشان داده شده است:
یکی از نکات مهمی که باید مد نظر داشت این است که اگر فرد در ماه عادی آسیب ببیند و در ماه حرام فوت کند، دیه او به صورت عادی محاسبه میشود (ماه غیرحرام)، در مقابل اگر آسیب و فوت هر دو در ماه حرام رخ دهند، دیه مطابق نرخ ماه حرام تعیین و پرداخت میشود.
در قانون کشور اسلامی ایران، دیه زن و مرد در سال 1403 با یکدیگر متفاوت است. در ادامه به مبلغ دیه سال 1403 این دو میپردازیم.
نرخ دیه سال 1403 در ماههای عادی 1 میلیارد و 200 میلیون تومان است که این عدد نسبت به پارسال 300 میلیون تومان افزایش یافتهاست. همانطور که گفتیم در ماههای حرام معادل یک سوم دیه ماههای عادی افزایش پیدا میکند. به این صورت که در سال 1402 قیمت دیه کامل در ماههای حرام 1 میلیارد و 200 میلیون تومان بود که این عدد در سال 1403 به یک میلیارد و 600 میلیون تومان رسیدهاست.
دیه سال 1403 زن چقدر است؟
یکی از قوانین عجیب کشور که با انتقادات زیادی مواجه است نرخ دیه زن در سال 1403است. همانطور که میدانید نرخ دیه زنان نصف مردان است. به شرط اینکه زن و مرد در اعضا و منافع یکسان باشند و نرخ دیه تعیین شده کمتر از یک سوم دیه کامل باشد، دیه کامل زن و مرد در سال 1403 با هم برابر است. دیه کامل زن در ماههای عادی برابر 600 میلیون تومان است و در ماههای حرام 800 میلیون تومان است.
قانون برابری دیه زن و مرد در شخص ثالث
بر اساس مادههای 550 و 560 قانون مجازات اسلامی، دیه قتل زن نصف دیه مرد است. دیه زن و مرد در اعضا و منافع تا کمتر از یک سوم دیه کامل مرد، یکسان است و چنانچه یک سوم یا بیشتر شود، دیه زن نصف دیه مرد میشود. با این وجود، براساس قانون جدید دیه مرد و زن در موارد بروز تصادف و سانحه رانندگی یکسان است. به عبارت دیگر، در صورت بروز آسیب و فوت در تصادف، میزان خسارت صرفنظر از جنسیت تعیین میشود.
بر اساس ماده ۱۰ قانون بیمه شخص ثالث بیمهگر مکلف است در ایفای تعهدات مندرج در این قانون خسارت وارده به زیاندیدگان را بدون در نظر گرفتن جنسیت و دین تا سقف تعهدات بیمهنامه پرداخت کند. این بیمه، افراد را در برابر هزینههای سنگین دیه حفاظت میکند.
منظور از تعدد دیات چیست؟
در ادبیات قانونی کشور دیات از دو منظر قابل بررسی است:
- نخست اینکه تعدد دیات به این معناست که شرکت بیمه (بیمهگر) مکلف است دیه تمام افراد درگیر در سانحه مشمول بیمه ثالث را پرداخت نماید. تاکید بر این نکته مهم است که در قانون پیشین شخص ثالث شرکت بیمه صرفا ملزم به پرداخت دیه یک نفر فوت شده بود و مابقی دیات بر عهده راننده مقصر بود. با این وجود، بر اساس اصلاحیه جدید قانون شخص ثالث، دیه تمام اشخاص ثالث فوت شده در اثر سانحه بر عهده شرکت بیمه است.
- در معنای دوم شرکت بیمه مکلف به پرداخت تمام دیات مربوط به شخص ثالث است. بهعنوان مثال، فردی را تصور کنید که در اثر تصادف با نیسان آبی قطع نخاع شده و همزمان قدرت شنوایی خود را هم به علت تصادف از دست داده است. در این حالت فرد دچار تعدد دیات شده است (به این معناکه بیمهگر دیه قطع نخاع و از دست رفتن شنوایی را پرداخت میکند).
دیه سال 1403 درصدی چقدر است؟
براساس ماده 488 قانون مجازات اسلامی، دیه به مقدار پول معین برای جبران هزینههای جنایت عمدی و غیرعمدی گفته میشود. در گذشته، دیه انسان برابر 100 شتر بوده است که امروزه طبق میزان تورم و شاخصهای اقتصادی محاسبه میشود.
برای محاسبه دیه 1403، معمولا دادگاه به صورت درصدی نسبت به دیه کامل، حکم را تعیین میکند. در ادامه به محاسبه درصدی نرخ دیه 1403 میپردازیم.
محاسبه نرخ دیه و جراحتهای وارد شده به سر و صورت
جدول درصد دیه سال 1403 صورت به شرح زیر است:
محاسبه مبلغ دیه سال 1403 وارد شده به بدن
قیمت دیه سال 1403 و جراحتهای وارد شده بر بدن، به شرح زیر است:
همانطور که در بالا اشاره کردیم دیه به بخشهای مختلفی تقسیم میشود. نوع آسیبی که به اعضا و جوارح میرسد، درصد دیه متفاوتی را شامل میشود. در محاسبه دیه تصادف بهعنوان یک عامل مهم و اساسی باید به نوع آسیب و خسارت وارد شده در زمان تصادف توجه کرد. به عنوان مثال دیه سال 1403 شکستگی لگن اگر قابل درمان باشد، 96 میلیون تومان و اگر غیرقابل درمان باشد، 120 میلیون تومان محاسبه میشود. در مثالی دیگر دیه سال 1403 شکستگی پا، معادل 600 میلیون تومان است. در ادامه به بررسی نرخ دیه سال 1403 میپردازیم.
جدول دیه اعضای بدن سال 1403
در تصویر پایین به برخی از نرخ دیه سال 1403 پرداختیم:
نرخ دیه جنین در سال 1403
دیه جنین در محاسبه میزان دیه سقط جنین، سن و شرایط جنین متغیرهای اصلی هستند. بر اساس دیه سال 1403، دیه جنین به شرح زیر میباشد:
- جنین ۲ هفتهای: ۲ صدم دیه (۲۴ میلیون)
- ۱ ماهه (۴ صدم دیه ۴۸ میلیون)
- ۸ هفته (۶ صدم دیه ۷۲ میلیون)
- ۱۲ هفته جنین (۹۶ میلیون)
- ۱۶ هفته (۱۲۰ میلیون) قبل از دمیده شدن روح
- ۱۶ هفته مونث (۶۰۰ میلیون) بعد از دمیده شدن روح
- جنین مذکر ۱۶ هفته (۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون) بعد از دمیده شدن روح
- جنین ۱۶ هفتگی بدون تعیین جنسیت (۹۰۰ میلیون) بعد از دمیده شدن روح
نرخ دیه سرنشینان در بیمه شخص ثالث 1403
شرکت بیمه مبلغ دیه اعلامی را براساس تعداد سرشنیان خودرو پرداخت میکند و در صورتیکه خسارت جانی بیش از تعداد افراد قید شده در کارت خودرو باشد، شرکت بیمه تعهدی در قبال پرداخت غرامت سرنشینهای مازاد بر کارت خودرو ندارد.
به عنوان مثال، اگر در کارت خودروی شما تعداد سرنشیان 5 نفر قید شده است شرکت بیمه تا سقف 8 میلیارد تومان در ماه حرام خسارت جانی پرداخت خواهد کرد و خسارت جانی سایر افراد را برعهده نخواهد گرفت. در اینگونه موارد مابقی خسارت توسط (صندوق تامین خسارات بدنی) بیمه مرکزی تامین خواهد شد.
براساس آنچه مطرح شد، بیمه شخص ثالث در حالت پایه شامل آسیبهای جانی وارده به راننده مقصر نمیشود؛ در اینگونه موارد نیاز است که پوشش “حوادث راننده” نیز به همراه بیمهنامه ثالث خریداری شود. بنابراین، پوشش بیمهنامه حوادث راننده فقط برای جبران خسارتهای راننده استفاده میشود و در صورتی قابل استفاده است که راننده در زمان وقوع حادثه حالت طبیعی داشته باشد و دارای گواهینامه نیز باشد. همچنین راننده خاطی باید مالک قطعی خودرو نیز باشد.
در صورت بروز خسارت در شرایط زیر، نیازی به گزارش مقامات انتظامی و کروکی تصادف نیست:
- خسارت مالی کمتر از حداقل نرخ خسارت مالی 40 میلیون
- هر دو طرف دارای گواهینامه معتبر و مرتبط باشند
- خسارت جانی رخ ندهد
سقف تعهدات مالی بیمه شخص ثالث سال 1403
در مورد خسارتهای مالی، بیمه مرکزی حداکثر تعهد مالی بیمهنامههای شخص ثالث را در سال 1403 معادل 800 میلیون تومان اعلام کرده است. این رقم حداقل معادل با 2.5% نرخ دیه ماه حرام (40 میلیون تومان) و حداکثر 50% آن (800 میلیون تومان) در نظر گرفتهمیشود. باید توجه داشت که رقم 800 میلیون تومان حداکثر سقف تعهدات مالی است و شرکتهای بیمه میتوانند بر حسب توانگری مالی خود حداکثر مبلغ را کمتر در نظر بگیرند در صورتیکه مالک خودرو خواستار افزایش سقف تعهدات مالی باشد، میتواند برای پوشش مالی فراتر از حالت پایه اقدام به خرید “بیمه مازاد شخص ثالث” نماید. در صورتی که بیمهگذار پس از خرید بیمهنامه ثالث درخواست افزایش پوشش مالی را داشته باشد، پس از ارائه درخواست به بیمهگر و دریافت تاییدیه، الحاقیه خود را از شرکت بیمه دریافت خواهد کرد.
این طبیعی است که با افزایش نرخ دیه سال به سال، سقف تعهدات مالی شرکتهای بیمه شخص ثالث نیز بیشتر میشود. مثلا در سال 1402 که نرخ دیه کامل در ماه حرام 1 میلیارد و دویست میلیون تومان بود این عدد 30 میلیون تومان در نظر گرفتهمیشد، در سال 1403 که نرخ دیه کامل در ماه حرام معادل یک میلیارد و ششصد میلیون تومان است این عدد به 40 میلیون تومان رسیدهاست.
بیمه شخص ثالث خودرو، خسارتهای مالی و جانی وارد شده به اشخاص ثالث و خسارات جانی راننده رو جبران میکند. خسارتهای جانی شامل شکستگی، نقص عضو، ازکارافتادگی جزئی یا کلی، دیه فوت و هزینه معالجه اشخاص ثالث در اثر حوادث میشود.
با توجه به افزایش قیمت دیه در سال 1403 و افزایش 33 درصدی نسبت به سال گذشته، پیشنهاد میکنیم با خرید بیمه شخص ثالث هزینههای خود را کاهش دهید.
جمع بندی نرخ دیه 1403
همانطور که در این مطلب گفتیم در اسلام قانون دیه (خون بها) در گذشته برای هر فرد معادل 100 شتر بود که امروزه براساس نرخ تورم و شرایط کشور این عدد متغیر است. در سال 1403 نرخ دیه یک میلیارد و دویست میلیون تومان است و در ماه های حرام محرم، رجب، ذی القعده، ذی الحجه به این عدد یک سوم اضافه میشود که معادل یک میلیارد و ششصد میلیون تومان است.
دیه کامل زن و مرد در سال 1403 با هم متفاوت است و دیه کامل زن در ماههای عادی برابر 600 میلیون تومان است و در ماههای حرام 800 میلیون تومان است. تنها در 2 صورت دیه زن و مرد برابر میشود، در سوانح و تصادفات رانندگی و همینطور اگر میزان دیه کمتر از یک سوم دیه کامل باشد. در قوانین بیمه شخص ثالث، به جنسیت و مذهب توجهی نمیشود و معادل یک دیه کامل پرداخت میشود.
سوالات متداول
در ماههای عادی معادل 600 میلیون تومان است و در ماههای حرام این عدد به 800 میلیون تومان میرسد. در پرداخت بیمه شخص ثالث این دیه معادل دیه کامل مرد محاسبه میشود.
نرخ کامل دیه مرد 1403 در ماههای عادی معادل یک میلیارد و دویست میلیون تومان است و برای ماههای حرام یک میلیارد و ششصد میلیون تومان است.
ماه رمضان جز ماههای حرام نیست و طبق قوانین ماههای عادی یعنی یک میلیارد و دویست میلیون تومان برای مرد و 600 میلیون تومان برای زن محاسبه میشود.
در ماه های حرام محرم، رجب، ذی القعده، ذی الحجه به نرخ دیه کامل، یک سوم اضافه میشود که معادل یک میلیارد و ششصد میلیون تومان در سال 1402 است.
در محاسبه دیه تصادف بهعنوان یک عامل مهم و اساسی باید به نوع آسیب و خسارت وارد شده در زمان تصادف توجه کرد. براساس قانون جدید دیه مرد و زن در موارد بروز تصادف و سانحه رانندگی یکسان است. به عبارت دیگر، در صورت بروز آسیب و فوت در تصادف، میزان خسارت صرفنظر از جنسیت تعیین میشود.
با توجه به بند الف ماده ۷۱۴ قانون مجازات اسلامی، دیه سیاه شدن پوست صورت، شش هزارم دیه کامل است. مقدار دیه سیاهی اعضای بدن، معادل ۳ هزارم دیه کامل است.
دیه سال 1403 شکستگی پا، معادل 600 میلیون تومان است و شکستگی هر دو پا معادل یک میلیارد و دویست میلیون تومان است.
68 دیدگاه برای این مطلب
سلام لطفا بفرمایید دیه دو عدد مهره کمر که شکسته هست چقدر می باشد. با تشکر
سلام، وقت شما بخیر.
برای پاسخ به سوال شما درباره دیه شکستگی دو مهره کمر در سال ۱۴۰۳، باید بگم که دیه هر مهره شکسته معمولاً معادل یک صدم دیه کامل محاسبه میشود. بنابراین، دیه دو مهره شکسته تقریباً دو صدم دیه کامل خواهد بود.
البته این مقدار میتواند با توجه به نوع و میزان آسیب و نظر کارشناسان متفاوت باشد. پیشنهاد میکنم برای دریافت عدد دقیق و جزئیات بیشتر، با یک وکیل یا مراجع قضایی مشورت کنید.
سلام خسته نباشید ببخشید 11درصد برای کسی که تصادف کرده که 11درصد دیه کامل بهش تعلق گرفته 11درصد که بیمه باید پرداخت کنه چند میلیون میشه
سلام، ممنون از شما. با توجه به مبلغ دیه کامل در سال 1403 که در ماههای عادی یک میلیارد و دویست میلیون تومان و در ماههای حرام یک میلیارد و ششصد میلیون تومان است، اگر فردی 11 درصد دیه کامل بگیرد، مبلغ پرداختی به این صورت محاسبه میشود:
برای ماههای عادی: 1,200,000,000×0.11=132,000,0001,200,000,000×0.11=132,000,000 تومان
برای ماههای حرام: 1,600,000,000×0.11=176,000,0001,600,000,000×0.11=176,000,000 تومان
بنابراین بیمه باید برای 11 درصد دیه، مبلغ 132 میلیون تومان در ماههای عادی و 176 میلیون تومان در ماههای حرام پرداخت کند.
سلام، خواهش میکنم. برای محاسبه 11 درصد دیه کامل در سال 1403 که دیه کامل در ماههای عادی یک میلیارد و دویست میلیون تومان و در ماههای حرام یک میلیارد و ششصد میلیون تومان است:
مبلغ دیه در ماههای عادی: 1,200,000,000×0.11=132,000,0001,200,000,000×0.11=132,000,000 تومان
مبلغ دیه در ماههای حرام: 1,600,000,000×0.11=176,000,0001,600,000,000×0.11=176,000,000 تومان
بنابراین، 11 درصد دیه کامل معادل 132 میلیون تومان در ماههای عادی و 176 میلیون تومان در ماههای حرام میشود.