آموزش سایت TSETMC + راهنمای تصویری جامع وب سایت TSETMC
آموزش سایت TSETMC + راهنمای تصویری جامع وب سایت TSETMC
سایت مدیریت فناوری بورس تهران (tsetmc) یکی از مهمترین ابزارها برای تحلیل و رصد بازار سرمایه است که در این مقاله از کاریزما لرنینگ اجزای مختلف این سایت را بررسی کرده و مهمترین قسمتهای آن را توضیح خواهیم داد و به آموزش سایت tsetmc و راهنمای وب سایت tsetmc میپردازیم.
سایت tsetmc چیست؟
سرمایهگذاران بورسی سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران را با عنوان tsetmc میشناسند، روزانه هزاران نفر بازدیدکننده دارد که این عبارت کوتاه شده tehran securities exchange technology management co است. این سایت مرجع رسمی آمار لحظهای معاملات در بورس است و اطلاعات ضروری که سرمایهگذاران فعال در بازار سرمایه به آنها نیاز دارند را در اختیار ایشان قرار میدهند. به همین دلیل برای شروع سرمایهگذاری در بورس آگاهی از تابلوخوانی و آموزش ساختار و نکات سایت tsetmc بسیار ضروری است.
آموزش ساختار و نکات اولیه سایت tsetmc
وقتی وارد سایت tsetmc میشویم با اجزای زیر روبرو شده که در ادامه قسمتهای مختلف را بهصورت کامل توضیح خواهیم داد. در صفحه اول سایت TSETMC.com با اطلاعاتی جامع از وضعیت بازار سرمایه روبرو میشویم. از وضعیت نوسان بازارها و شاخصهای مختلف تا ارزش و حجم معاملات کل بازارهای بورس و فرابورس را مشاهده میکنیم.
آموزش ابزارهای مهم بالای سایت TSETMC
اگر بین زبانههای وسط صفحه جابهجا شویم میتوانیم اطلاعات جامعتری نسبت به دستهبندی سایت بورس پیدا کنیم که در اینجا صرفاً به معرفی زبانه سایت tsetmc میپردازیم.
دیده بان بازار پیشرفته tsetmc
دیدهبان بازار از پرکاربردترین و پیشرفتهترین قسمتهای سایت tsetmc برای فعالان بازار سرمایه است. در این صفحه امکان خریدوفروش در معاملات و ساخت سبد سهام را ارائه میدهد. در این قسمت، لیست نمادهای بازار، بر اساس صنعت تقسیمبندی میشود و اطلاعات هر نماد بهصورت لحظهای بهروز میشود.
از قسمت تنظیمات در بالای صفحه میتوان میزان زمان بهروزرسانی را تغییر داد و نحوه نمایش نمادها، گروهبندی صنعت، نحوه نمایش اعداد بزرگ، انواع اوراق بهادار و اطلاعات تکمیلی را شخصیسازی کرد.
نقشه بازار
در این قسمت تمامی معاملههایی که در طول روز در بورس انجام شدهاست را نمایش میدهد که ابعاد هر کدام بر اساس ارزش معاملات در روز است و رنگ هر کدام بر اساس میزان بازدهی هر نماد مشخص میشود که رنگ سبز برای نوسان نمادهای بیشتر از 5 درصد بازدهی است و رنگ قرمز برای کمتر از منفی 5 درصد بازدهی است که در تصویر پایین مشاهده میکنید.
جستجوی نماد
از دیگر گزینههای مهم در قسمت بالای صفحه، جستجوی نماد است. بعد از اینکه در این قسمت نماد موردنظر را جستجو کردیم، مستقیماً به صفحه معاملات و آمار و اطلاعات آن سهم میرسیم.
آموزش تابلو معاملاتی سهم در سایت tsetmc
زمانی که برای اولینبار وارد صفحه سهم موردنظر میشویم در دید اول با صفحهای پر از اعداد و ارقام مبهم مواجه میشویم؛ اما لازم است برای رفع این ابهامات آیتمهای موجود در این صفحه را برای انجام معاملات سهام مورد بررسی قرار دهیم. ابتدا باید ببینیم که در صفحه معاملاتی چه عناوینی خودنمایی میکند و این اعداد و ارقام چه چیزی را به ما نشان میدهند:
- اطلاعات قیمتی سهم
- اطلاعات بازهای قیمت سهم
- اطلاعات بنیادی سهم
- اطلاعات حقیقی و حقوقی دارندگان سهم
- نمودار قیمت و حجم مورد معامله سهم
- نهادهای همگروه صنعت
- اطلاعیه و مشاهده اطلاعات دقیق در کدال
- سابقه معاملات سهم
- اطلاعات قیمتی سهم
اطلاعات قیمتی سهم
در این قسمت از آموزش سایت tsetmc به اطلاعات قیمتی سهام میپردازیم:
- اولین قیمت: به اولین قیمتی که سهم در شروع معاملات تجربه میکند گفتـه میشود.
- قیمت پایانی: به میانگین وزنی قمیتهای معاملهشده یک سهم در یک روز را قیمت پایانی میگویند. این قیمت توسط سازمان بورس اوراق بهادار براساس یک فرمول تعیین میشود.
- قیمت دیروز: به قیمت پایانی روز قبل، قیمت دیروز گفتهمیشود.
- قیمت آخرین معامله: به قیمت آخرین معاملهای که در هر روز انجام میشود قیمت آخرین معامله گفتهمیشود.
- دامنه نوسان: دامنه نوسان اوراق بدهی و مشتقه به صورت متداول در بازار بورس و فرابورس حداکثر 5 درصد است اما دامنه نوسان روزانه قیمت در تمامی نمادها مثبت منفی 7 درصد است. دامنه نوسان صندوقهای سرمایه گذاری قابل معامله (ETF) نیز 10 درصد میباشد، این درحالی است که شرایط برای بازار پایه فرابورس کاملاً متفاوت است.
- تعداد معاملات: تعداد معاملات در بورس، تعداد دفعات انجام معامله و خرید و فروش سهم در یک نماد را نشان میدهد.
- حجم معاملات: به تعداد سهام خریداریشده و فروشرفته در یک بازه زمانی خاص، حجم معاملات بازار گفتهمیشود. البته باید در نظر داشت که میتوان بازه زمانی را سنجش حجم معاملات به شکل روزانه، هفتگی و یا ماهانه در نظر گرفت. به بیان سادهتر تعداد سهامی که در یک روز معاملاتی جابهجا میشود حجم معاملات آن سهم در آن روز است.
- ارزش معاملات: ارزش تمامی معاملات انجامشده در سهام از فرمول حجم معاملات ضربدر قیمت پایانی به دست میآید که حرف B مخفف میلیارد و حرف M مخفف میلیون است.
- ارزش بازار: ارزش بازار از حاصلضرب تعداد کل سهام شرکت در قیمت پایانی را نشان میدهد.
- آخرین اطلاعات قیمت: اطلاعات این قسمت براساس آپدیت لحظهای تابلو معاملاتی سهم است.
- وضعیت نماد: در مقابل وضعیت نماد با یکی از چهار حالت مجاز، مجاز محفوظ، ممنوع و ممنوع متوقف مواجه خواهیم شد.
وضعیت نماد
- وضعیت مجاز: یعنی سهم در حال عادی خود قرار دارد، سهم باز است و هیچ مشکلی نیز سر راه معاملات وجود ندارد.
- مجاز محفوظ: به این معنی است که سفارشگیری انجام میشود؛ اما معاملهای صورت نمیگیرد. در واقع در این حالت بین خریدار و فروشنده مچینگ صورت میگیرد؛ اما معاملهای شکل نخواهد گرفت در واقع قبل از باز شدن نماد این حالت رخ میدهد.
- ممنوع: به این معناست که نه سفارشگیری و نه معامله هیچکدام صورت نمیگیرد؛ اما احتمال بازگشایی آن نماد در روزهای آینده نزدیک است.
- ممنوع متوقف: این حالت نیز بیانگر آن است که نماد بهکلی بسته شدهاست و تا زمانی که ناظر پیغامی مبنی بر بازگشایی آن ندهد معاملات این نماد همچنان ممنوع خواهد بود.
اطلاعات بازهای قیمت سهم
در این قسمت از آموزش سایت tsetmc به جدول وسط صفحه میپردازیم که مواردی نظیر بازه روز، قیمت مجاز، بازه هفته و غیره در آن است که در ادامه به توضیح آن میپردازیم:
- بازه روز: در مقابل این آیتم دو عدد وجود دارد عدد سمت راستبالاترین قیمتی است که سهم در طول روز دیده و سمت چپ پایینترین قیمتی که در آن روز تجربه کردهاست.
- قیمت مجاز: بالاترین و پایینترین قیمتی که سهم مجاز است در یک روز معاملاتی تجربه کند قیمت مجاز آن نماد نام دارد.
- بازه هفته: به بیشترین و کمترین قیمتی که سهم در یک هفته گذشته به آن رسیده است بازه هفتگی گفتهمیشود.
- بازه سال: به بیشترین و کمترین قیمتی که سهم در یک سال گذشته به آن رسیده است نیز بازه سال گفته میشود.
- تعداد واحد: واضح است که این آیتم تعداد سهمهای منتشر شده از شرکت را نشان میدهد.
- حجم مبنا: برای اینکه قیمت سهم بتواند در بالاترین یا کمترین قیمت مجاز خود حرکت کند باید حجمی به میزان حجم مبنا مورد معامله قرار گیرد؛ یعنی اگر سهمی به طور کامل 5 درصد افزایش یا کاهش پیدا کند حداقل حجمی که باید معامله شود تا سهم قیمت چنین سقف و کفی را تجربه کند حجم مبنا است.
- سهام شناور: در حقیقت بخشی از سهام یک شرکت است که دارندگان آن آماده عرضه آن هستند و قصد نگهداشتن آن سهام را ندارند و سهامداران خرد میتوانند در آن معامله کنند. از کسر میزان سهام سهامداران عمده از کل سهام شرکت سهام شناور به دست میآید.
- میانگین حجم ماه: این عدد میانگین حجم معاملات انجامگرفته در طول یک ماه است.
اطلاعات بنیادی هر سهم
برای دریافت اطلاعات بنیادیتر هر سهم در tsetmc باید با مفاهیم زیر آشنا شویم:
- EPS: سود بهازای هر سهم را EPS آن سهم میگوییم؛ یعنی اگر سود یک شرکت را بر تعداد سهام آن تقسیم کنیم سود بهازای هر سهم به دست میآید.
- P/E: این عدد که از تقسیم قیمت سهم بر EPS آن حاصل میشود، دوره بازگشت اصل سرمایه را به سرمایهگذار نشان میدهد.
- P/E گروه: در واقع میانگین P/E تمامی سهمهای هم گروه با سهم موردنظر ما است.
- P/S: نسبت قیمت هر سهم به فروش آن است. در حقیقت اگر فروش رشد کند مقدمات رشد شرکت نیز فراهم میشود؛ یعنی رشد شرکت باید از رشد فروش آغاز شود.
اطلاعات حقیقی و حقوقی دارندگان سهم
در این بخش از آموزش سایت tsetmc در جدول سمت چپ نیز با برخی اعداد از جمله حجم و تعداد روبهرو هستیم که در مقابل آن دو آیتم حقیقی و حقوقی ذکر شدهاست.
- حجم خریدوفروش حقیقی و حقوقی: میزان خریدوفروش افراد حقیقی و حقوقی را در طول یک روز معاملاتی نشان میدهد.
- تعداد خریدوفروش حقیقی و حقوقی: تعداد افراد حقیقی و حقوقی را نشان میدهد که در حجم مشخصی در حال معامله بر روی سهم موردنظر هستند.
در قسمت پایینی این جدول میتوان با شخصیسازی و فیلترهای موجود صرفاً صفحات موردنیاز را نمایش داد و مابقی صفحات را مخفی کرد.
عرضه و تقاضا سهم از نظر تعداد و حجم
در جدول پایین سمت راست با آیتمهایی مانند تعداد و حجم خریدوفروش سهم روبهرو میشویم. این آیتم بالاترین و اولین جایگاه خرید، بیشترین قیمت خرید و بالاترین و اولین جایگاه فروش، پایینترین قیمت فروش را در آن لحظه به ما نشان میدهد علاوه بر از این بخش میتوانیم تعداد افرادی که در آن لحظه درخواست خریدوفروش خود اعمال میکنند را نیز مشاهده کنیم. در قیمتهای برابر، هر سفارشی که زودتر ثبت شود، در ابتدای صف آن قیمت قرار خواهد گرفت.
نمودار قیمت و حجم مورد معامله سهم
در سمت چپ صفحه یک نمودار به چشم میخورد که این نمودار کندلی سهم را در طول هر لحظه از یک روز معامله به نمایش میگذارد.
نهادهای همگروه صنعت
شرکتهایی که در یک گروه یا صنعت فعالیت میکنند نمادهایشان در این قسمت نمایش داده میشود. شرکتها بر اساس حوزه فعالیت و ماهیت وجودی آنها به گروههای مختلف تقسیم میشود که هماکنون 49 گروه در بورس وجود دارد.
اطلاعیه و مشاهده اطلاعات دقیق در کدال
این بخش، آخرین اطلاعیههای سایت کدال مربوط به شرکت را نمایش میدهد. سامانه کدال بورس سامانه جامع اطلاعرسانی عرضهکنندگان به نشانی www.codal.ir، اطلاعات و گزارشهای مالی شرکتهای بورسی را جمعآوری و منتشر میکند.
سابقه معاملات سهم
در این قسمت سابقه معاملاتی سهم در روزهای متوالی که قیمت پایانی و درصد تغییر نسبت به قیمت پایانی روز گذشته و تمامی موارد معاملاتی را نمایش میدهد.
راهنمای قسمت بالایی تابلو معاملات یک نماد در سایت TSETMC
علاوه بر تمام موارد بالا، به این گزینهها هم میتوانیم اشاره کنیم که در ادامه به توضیح مختصر هر کدام میپردازیم:
- پیام ناظر: آخرین پیامهای ناظر بازار برای اطلاع از توقف و بازگشایی نمادها با ذکر علت و زمان آن
- آگهی مجمع: اطلاع از آخرین آگهیهای مربوط به مجامع
- تغییر وضعیت: گزارش وضعیت مجاز، متوقف و ممنوع سهام در ساعات روز
- شناسه: اطلاعات دقیقتر درباره نماد مانند کد 12 رقمی نماد، نام لاتین نماد و نام شرکت و…
- معرفی: نمایش اطلاعات کلی شرکت مانند آدرس و نوع فعالیت آن
- سود و زیان: سود و زیان مانند درآمد عملیاتی، سود ناخالص، هزینههای مالی و…
- آمارها: مقایسه چند شرکتها از لحاظ آمار و ارقام
- پورتفوی: نمایش پرتفوی سرمایهگذاری شرکت در گروههای مختلف
- تصمیمات مجمع: نمایش اطلاعات مرتبط با مجمع
- تولید و فروش: محصولات تولید شده توسط شرکت
آموزش ریز معاملات در سایت tsetmc
در بخش اطلاعات تکمیلی در صفحه معاملات سایت tsetmc به اطلاعات بیشتری نیز میتوان دست پیدا کرد. یکی از مهمترین اطلاعات، ریز معاملات است. در این قسمت میتوانید به آماری مانند تقویم معاملات، تعدیلهای قیمتی، روند افزایش سرمایههای شرکت و حتی ریزمعاملات سهم به تفکیک حجم و ساعت انجام معاملات، دسترسی داشته باشید. در بخش ریز معاملات میتوانید کلیه معاملاتی که در هر لحظه در روز معاملاتی انجامشده را بر حسب قیمت و حجم معاملهشده مشاهده کنید.
سخن پایانی در مورد آموزش سایت tsetmc
برای شروع سرمایهگذاری در بورس و بازار سرمایه نیاز است که با آموزش سایت tsetmc و راهنمای استفاده از آن آشنا شوید که در این مقاله از کاریزما لرنینگ سعی بر این بود که ابزارهای مهم این سایت را به صورت تصویری و کامل و جامع را بشناسید تا با تصمیمگیری درست در این مسیر قدم بگذارید.
سوالات متداول
با نصب افزونه TSETMC PLUS در کروم است که این افزونه می تواند رقیب جدی برای افزونه معروف وسهام باشد.
سود بهازای هر سهم را EPS آن سهم میگوییم؛ یعنی اگر سود یک شرکت را بر تعداد سهام آن تقسیم کنیم سود بهازای هر سهم به دست میآید.
در قسمت ریزمعاملات در سایت TSETMC میتوانید به آماری مانند تقویم معاملات، تعدیلهای قیمتی، روند افزایش سرمایههای شرکت و حتی ریزمعاملات سهم به تفکیک حجم و ساعت انجام معاملات، دسترسی داشته باشید. در بخش ریز معاملات میتوانید کلیه معاملاتی که در هر لحظه در روز معاملاتی انجامشده را بر حسب قیمت و حجم معاملهشده مشاهده کنید.
بدون هیچ امکاناتی میتوان با ورود به سایت TSETMC در قسمت دیده بان بازار، به بخش فیلتر در نوار بالا بروید و بر روی گزینه فیلتر جدید کلیک کنید
سایت بورس با عنوان مدیریت فناوری بورس تهران به نشانی TSETMC.COM مراجعه کرد.
سایت tsetmc (مدیریت فناوری بورس تهران) را با عنوان tsetmc میشناسند، روزانه هزاران نفر بازدیدکننده دارد که این عبارت کوتاه شده tehran securities exchange technology management co است. این سایت مرجع رسمی آمار لحظهای معاملات در بورس است و اطلاعات ضروری که سرمایهگذاران فعال در بازار سرمایه به آنها نیاز دارند را در اختیار ایشان قرار میدهند.
1 دیدگاه برای این مطلب
سلام خسته نباشید من خانم غزال محمدی بالیانی هستم از ازربایجان غربی شهرستان سلماس روستای محلم خیابان سرنق