سرمایه‌گذاری ۲۴ ساعته در طلا با طرح طلای کاریزما

واگرایی چیست؟ آشنایی با انواع واگرایی در تحلیل تکنیکال

متوسط
تحلیل تکنیکال

واگرایی چیست؟ آشنایی با انواع واگرایی در تحلیل تکنیکال

واگرایی
تغییر سایز فونت
0:00
0:00
1x
واگرایی چیست؟ آشنایی با انواع واگرایی در تحلیل تکنیکال
واگرایی
1x
0:00 0:00

در بازارهای مالی، جایی که هر نوسان قیمتی می‌تواند تصمیمی حیاتی را رقم بزند، واگرایی یکی از سیگنال‌های کلیدی تحلیل تکنیکال محسوب می‌شود. واگـرایـی زمانی رخ می‌دهد که قیمت و اندیکاتورها مسیرهای متفاوتی را طی می‌کنند، هشداری پنهان که احتمال تغییر روند را نشان می‌دهد. در این مقاله از کاریزما لرنینگ، انواع واگرایی ها، کاربردهای آن‌ها و نحوه استفاده از این ابزار قدرتمند در معاملات را بررسی می‌کنیم.

واگرایی چیست؟

واگرایی (به انگلیسی: Divergence) یکی از نشانه‌های کلیدی تغییر روند قیمت در بازار است که انواع مختلفی دارد. این پدیده زمانی رخ می‌دهد که بین حرکت قیمت یک سهم و اندیکاتورهای تکنیکال، تناقض دیده می‌شود. به زبان ساده، واگـرایـی در تحلیل تکنیکال یعنی ضعف در روند فعلی؛ یعنی وقتی قیمت و اندیکاتور هر کدام مسیر متفاوتی را طی می‌کنند، احتمال تغییر روند بالا می‌رود.

در بیشتر مواقع تغییر روند بازار بعد از شکل‌گیری یک واگـرایـی مناسب رخ می‌دهد. واگرایی ها ابزارهای خوبی برای شناسایی سطوح حساس قیمتی هستند و به ما کمک می‌کنند تا روندهایی که قدرت خود را از دست داده‌اند و در آستانه بازگشت هستند را شناسایی کنیم.

برای تشخیص واگرایی می‌توان از اندیکاتورهای مختلفی استفاده کرد. اندیکاتور مکدی (MACD) یکی از معروف‌ترین و پرکاربردترین ابزارها در این زمینه است. علاوه بر آن، اندیکاتورهایی مثل RSI و CCI هم می‌توانند در شناسایی واگرایی ها مؤثر باشند. تصویر زیر نمونه خوبی برای آموزش واگـرایـی است.

شناسایی واگــرایــی در سهم شخارک با استفاده از اندیکاتور

انواع واگرایی در تحلیل تکنیکال

واگرایی ها در بورس به دو نوع واگرایی معمولی و واگرایی مخفی تقسیم می‌شوند که هر یک از این دو نوع، دو حالت مثبت و منفی نیز دارد. علاوه بر این دو نوع واگرایی زمانی نیز داریم. بنابراین می‌توانیم بگوییم شش نوع واگـرایـی داریم:

  • واگـرایـی معمولی مثبت
  • واگـرایـی معمولی منفی
  • واگـرایـی مخفی مثبت
  • واگـرایـی مخفی منفی
  • واگـرایـی زمانی معمولی
  • واگـرایـی زمانی هوشمند

در ادامه به توضیح واگرایی مثبت و منفی و معمولی و هوشمند و تمام نکات لازم خواهیم پرداخت.

link مقاله پیشنهادی : تحلیل تکنیکال چیست و چگونه باید از آن استفاده کنیم؟

1. واگرایی معمولی چیست؟

واگرایی معمولی با نماد RD نشان داده می‌شود که مخفف “Regular Divergence” است و به دو نوع مثبت و منفی تقسیم می‌شود. همانطور که اشاره کردیم، واگـرایـی زمانی شکل می‌گیرد که بین حرکت قیمت و رفتار اندیکاتور تناقض دیده شود.

1.1. واگـرایـی معمولی مثبت (RD+)

واگرایی معمولی مثبت زمانی رخ می‌دهد که در نمودار قیمتی شاهد دو دره یا کف قیمتی (Low) باشیم به‌ شکلی که کف دره دوم پایین‌تر از دره اول باشد. اما بالعکس در اندیکاتور، دره یا کف دوم بالاتر از دره اول باشد. بعد از تشکیل واگـرایـی معمولی مثبت، باید انتظار افزایش قیمت در سهم مورد نظر را داشته باشیم. تصویر این این مفهوم را به سادگی روشن می‌کند.

واگرایی معمولی مثبت

1.2. واگـرایـی معمولی منفی (RD-)

واگرایی معمولی منفی، همانطور که حدس می‌زنید، دقیقاً برعکس واگرایی معمولی مثبت است. زمانی که روی نمودار قیمت شاهد دو قله یا سقف قیمتی باشیم، به شکلی که سقف (High) دوم بالاتر از سقف اول باشد، اما اندیکاتور عکس این قضیه یعنی دو سقف که سقف دوم پایین‌تر از سقف اول است را نشان دهد، می‌گوییم واگرایی معمولی منفی به‌وجود آمده است. معمولاً این نوع واگـرایـی را در انتهای یک روند صعودی می‌توان دید.

این نوع از واگـرایـی یعنی قدرت فروشنده‌ها در بازار بیشتر از خریداران است و احتمالاً قیمت نزولی خواهد شد. برای درک بهتر، تصویر زیر را مشاهده کنید.

واگرایی معمولی منفی

تصویر بالا مربوط به نماد اهرم در تایم‌فریم روزانه است. همانطور که می‌بینید، دو مرتبه واگرایی معمولی منفی (ایجاد قله‌های صعودی در نمودار قیمت و قله‌های نزولی در اندیکاتور) داریم و پس از آن ریزش قیمت اتفاق افتاده است.

2. واگرایی مخفی چیست؟

واگرایی مخفی (Hidden Divergence) برخلاف واگرایی معمولی، ادامه‌دار بودن یک روند را نشان می‌دهد. این نوع واگرایی نیز به دو نوع مثبت و منفی تقسیم می‌شود که در ادامه هر کدام را دقیق توضیح خواهیم داد.

2.1. واگـرایـی مخفی مثبت (HD+)

اگر در یک روند صعودی، دو دره یا کف قیمتی را دیدید و دره دوم بالاتر از دره اول بود و همزمان اندیکاتور عکس این را نشان می‌داد، یعنی دو دره که دره دوم پایین‌تر از دره اول است، آنگاه می‌گوییم واگرایی مخفی مثبت رخ داده است. پس از شکل‌گیری این نوع واگرایی، روند قبلی ادامه پیدا می‌کند و انتظار افزایش قیمت را داریم. تصویر زیر بیانگر این موضوع است.

واگرایی مخفی مثبت

2.2. واگـرایـی مخفی منفی (HD-)

برعکس مورد قبل، اگر در یک روند نزولی روی نمودار، دو قله یا سقف قیمتی را داشته باشیم که قله دوم پایین‌تر از قله قبل از خود باشد، اما در اندیکاتور عکس این شرایط دیده شود، آنگاه شاهد یک واگرایی مخفی منفی خواهیم بود. واگرایی مخفی منفی یعنی روند نزولی ادامه دارد و قیمت سهم قرار است کاهش پیدا کند. مجدد برای درک بهتر این نوع واگـرایـی، به تصویر زیرکه از چارت شپاس گرفته شده، نگاه کنید.واگرایی مخفی منفی

واگرایی‌ بورس یعنی سقف و کف‌های قیمت روی نمودار با اندیکاتور همخوانی نداشته باشند. در این صورت واگرایی داریم. به‌جای اینکه مدام جستجو کنید واگـرایـی مثبت چیست یا واگـرایـی منفی چیست، بهتر است تصویر زیر را به ذهن بسپارید یا آن را جایی ذخیره کنید تا در صورت نیاز با یک نگاه، سریع نوع واگرایی را تشخیص دهید.

جدول انواع واگــرایــی هـا

3. واگرایی زمانی چیست؟

در این نوع واگـرایـی نیازی به استفاده از اندیکاتور نداریم! برخی از واگرایی‌‌ها، که به واگـرایـی زمانی نیز شناخته می‌شوند، بر اساس تضاد روندی میان قیمت و زمان شکل می‌گیرند. در این نوع واگـرایـی، مدت‌زمان اصلاح روند (تعداد کندل‌ها) مورد بررسی قرار می‌گیرد. واگرایی زمانی به دو دسته واگـرایـی زمانی معمولی و واگرایی زمانی هوشمند تقسیم می‌شود. مهم‌ترین ابزار برای تشخیص این واگرایی‌ها، دنباله فیبوناچی زمانی است که به تحلیلگرها کمک می‌کند تا ساختار زمانی اصلاحات قیمتی را بهتر درک کنند. جدول زیر راهنمای شما در تشخیص واگرایی‌ زمانی است:

واگــرایــی زمانی چیست

نمونه‌ای از کاربرد واگـرایـی در بورس

از ترکیب واگـرایـی با ابزارهای مختلف، می‌توانیم به نتایج خوبی برسیم. برای مثال، بررسی واگـرایـی در سطوح حمایت و مقاومت یا ترکیب واگـرایـی با کانال‌های قیمتی، می‌تواند در تشخیص روند قیمت به ما کمک کند و همینطور سیگنال ورود به معامله به ما بدهد. به تصویر زیر دقت کنید:

ترکیب واگـرایــی و کانال برای ورود یا خروج از بازار سهام

در تصویر بالا مشاهده می‌کنید که قیمت در یک کانال صعودی در حرکت است و همزمان با رسیدن قیمت به کف کانال، شاهد یک واگـرایـی بین قیمت و اندیکاتور هستیم. رسیدن قیمت به کف کانال و همینطور واگـرایـی در کنار هم موید بازگشت قیمت هستند. این یعنی به احتمال زیاد فرصت خوبی برای ورود به معامله فراهم شده است.

البته نباید از سیگنال‌های فیک (Fake) غافل شویم! گاهی همه‌چیز مطابق انتظار است، اما با یک سیگنال جعلی طرف هستیم و برای مثال کف کانال به سمت پایین می‌شکند و روند تغییر نمی‌کند.

جمع‌بندی مطلب

در این مطلب در خصوص واگـرایـی صحبت کردیم و با انواع و کاربرد آن در بازارهای مالی، به‌ویژه در تحلیل روند بازار آشنا شدیم. نکته مهمی که باید مد نظر داشته باشید این است که همگرایی و واگـرایـی در تحلیل تکنیکال صرفاً دو ابزار هستند که به ما کمک می‌کنند درک بهتری از آینده بازار داشته باشیم و با کمک آن‌ها، آینده را تا حدی درست پیش‌بینی کنیم. بنابراین توصیه می‌کنیم هرگز صرفاً بر اساس واگـرایـی‌ها معامله نکنید!

سوالات متداول

واگرایی در تحلیل تکنیکال زمانی رخ می‌دهد که حرکت قیمت یک دارایی با حرکت یک اندیکاتور مانند RSI یا MACD، در جهت مخالف باشد. این عدم هماهنگی می‌تواند نشانه‌ای از تضعیف روند فعلی و احتمال تغییر جهت بازار باشد.

واگرایی مثبت، زمانی اتفاق می‌افتد که قیمت کف‌های پایین‌تر تشکیل دهد، اما اندیکاتور کف‌های بالاتر نشان دهد. این وضعیت معمولاً نشانه‌ای از احتمال بازگشت روند نزولی به صعودی است و می‌تواند فرصتی برای ورود به معامله خرید باشد.

واگرایی منفی زمانی رخ می‌دهد که قیمت سقف‌های بالاتر بسازد، اما اندیکاتور سقف‌های پایین‌تر نشان دهد. این نوع واگرایی می‌تواند هشدار کاهش قدرت روند صعودی و احتمال افت قیمت باشد، بنابراین ممکن است نشانه‌ای برای خروج از معامله خرید یا ورود به موقعیت فروش باشد.

مهم‌ترین تفاوت بین واگرایی معمولی و مخفی در میزان قدرت آن‌هاست. واگرایی‌های معمولی از واگرایی‌های مخفی قوی‌تر بوده و به همین دلیل از اعتبار بالاتری برخوردارند.

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 دیدگاه برای این مطلب

  1. جلال 15 آذر 1403

    خیلی عالی وخلاصه و راحت قابل درک بود بسیار متشکرم

    15 آذر 1403
  2. Best trader 14 مرداد 1403 1 پاسخ

    عااالی بود ممنون ک کمک ب افزایش بار دانشمون کردین

    14 مرداد 1403 1 پاسخ
    1. الهه آهی مدیر 5 شهریور 1403

      سلام
      همراهی با شما مایه افتخار ماست.

      5 شهریور 1403
  3. تورج 27 تیر 1403

    سلام الان تقریبا دو ساعت دارم این مطالب واگرایی ها رو تمرین میکنم ،ممنونم ازتوناز این که خیلی شفاف توضیح دادید

    27 تیر 1403

فهرست مطالب

خطا!

متن جستجو باید حداقل 3 حرف باشد.

آموزش حتی با چشم بسته!

قابلیت جدید پخش صوتی مطالب به کمک هوش مصنوعی

از این به بعد هر مقاله‌ای که آیکن داره رو می‌تونی بصورت صوتی هم گوش کنی.