کارگزاری چیست و چه خدماتی ارائه میدهد؟ + آموزش ثبت نام
کارگزاری چیست و چه خدماتی ارائه میدهد؟ + آموزش ثبت نام
یکی از اولین مفاهیمی که افراد علاقهمند به فعالیت در بازار سرمایه با آن آشنا میشوند، کارگزاری است. بسیاری از فعالیتهایی که در بازار سرمایه انجام میشود، از طریق کارگزاریها صورت میگیرد و عدم اطلاع از نکات و شرایط فعالیت در کارگزاری، میتواند پیامدهایی برای افراد داشته باشد. بنابراین؛ پیش از ثبتنام در کارگزاری و شروع فعالیت در این بازار، حتما باید بدانیم که کارگزاری چیست و چه وظیفهای دارد؟
در این مقاله از کاریزما لرنینگ، به تعریف کارگزاری میپردازیم و خواهیم گفت که وظایف و خدمات کارگزاری ها چیست، چگونه بهترین کارگزاری را انتخاب کنیم و حتی اگر از کارگزاری فعلی خود راضی نیستیم، باید چه اقدامی انجام دهیم؟ اگر میخواهید بدانید که کارگزاری چیست و چه وظایف و مسئولیتهایی در قبال شما دارد، در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
کارگزاری چیست؟
شرکت کارگزاری یکی از نهادهای مالی است که با مجوز از سازمان بورس و اوراقبهادار، به صورت قانونی در بازار بورس فعالیت میکند. این شرکتها واسطهای بین خریداران و فروشندگان هستند و به معامله اوراقبهادار و کالاها میپردازند. هدف اصلی کارگزاری بورس تسهیل معاملات در بورس است و در ازای این خدمات، کارمزد دریافت میکند.
کار کارگزاری چیست؟
همانطور که گفته شد، کارگزاری بورس واسطهای بین خریداران و فروشندگان است و میتواند در لحظه، معاملات زیادی را با کارمزد معقول و با سرعت بالا انجام دهد. همچنین اطلاعات دقیقی از تعداد و قیمت این معاملات را در اختیار مشتریان و سایر افراد قرار میدهد. بنابراین، وجود کارگزاریها باعث افزایش شفافیت بازار بورس میشود.
برای فهم بهتر کار کارگزار و شرکت کارگزاری، تصور کنید که هر سهامدار مجبور باشد بدون هیچ واسطهای (در اینجا شرکت کارگزاری) معاملات خود را انجام دهد. در این صورت، مشکلات زیادی به وجود خواهد آمد و هرج و مرج غیرقابل کنترلی ایجاد میشود. زیرا خریداران و فروشندگان نمیتوانند به راحتی همدیگر را پیدا کرده و معاملات خود را با قیمت منصفانه و معقول انجام دهند. همچنین نقل و انتقال سهام و پول نقد با مشکل مواجه خواهد شد و احتمال وقوع مشکلاتی مثل عدم انجام تعهدات افزایش مییابد.
بنابراین؛ هدف کارگزاریها ایجاد بازاری کارآمد و شفاف برای معاملات اوراق بهادار است که به نفع سرمایهگذاران و رونق اقتصادی کشور باشد.
نحوه ثبتنام در کارگزاریها چگونه است؟
ثبتنام در کارگزاری های ایران به صورت آنلاین یا حضوری انجام میشود. برای ثبتنام آنلاین، شما میتوانید به وبسایت کارگزاری مربوطه مراجعه کنید و فرم ثبتنام را پر کنید، سپس مدارک مورد نیاز را آپلود کنید.
همچنین برای ثبتنام حضوری، میتوانید به شعبه کارگزاری مراجعه کرده و فرم ثبتنام را پر کنید و مدارک مورد نیاز را ارائه دهید. پس از ارسال اطلاعات و تایید آن توسط کارگزاری، ثبتنام شما تکمیل میشود و شما قادر به شروع فعالیت در کارگزاری خواهید بود.
در کارگزاری کاریزما، فرآیند ثبت نام و احراز هویت به صورت کاملا غیرحضوری و رایگان انجام میشود. از طریق لینک زیر میتوانید کل فرآیند افتتاح حساب خود در کارگزاری کاریزما را در کمتر از 5 دقیقه انجام دهید:
تاریخچه کارگزاری بورس
فعالیت کارگزاریها در ایران از سال ۱۳۴۶ و همزمان با شروع بورس در ایران آغاز شد. در آن زمان، بیشتر کارگزاران بانکها و وابسته به دولت بودند. بعد از انقلاب اسلامی، مجوز فعالیت به کارگزاریهای خصوصی هم داده شد و در سال 1376 با شروع دوباره بورس بعد از یک دوره توقف، کارگزاریهای جدیدی شروع به کار کردند.
در ابتدا، کارگزاران فقط دو روز در هفته معاملات انجام میدادند. اما به مرور زمان، این تعداد به پنج روز در هفته برای بورس و فرابورس افزایش یافت و ساعات کاری از ۹ صبح تا ۱۲:۳۰ ظهر تغییر کرد. لازم به ذکر است که ساعات معاملات دیگر بازارهای مالی مانند بورس کالا و بورس انرژی متفاوت است.
خدمات کارگزاری چیست؟
کارگزاریها نقش حیاتی در بازار بورس و برای سهامداران ایفا میکنند و به انجام وظایف مختلفی میپردازند که برای عملکرد صحیح و کارآمد بازار سرمایه ضروری است. در ادامه به برخی از این نقشها و خدمات اشاره میکنیم:
-
انجام معاملات
نقش اصلی کارگزاران، واسطهگری بین خریداران و فروشندگان است. آنها دستورهای خرید و فروش را از مشتریان میگیرند و به بازار منتقل میکنند.
کارگزاریها میتوانند انواع معاملات شامل خرید و فروش سهام، حق تقدم سهام، اوراق بدهی، اوراق مشتقه و معاملات آتی و آپشن در بورس و فرابورس، بورس کالا و بورس انرژی را انجام دهند. البته برای هر کدام از این معاملات، نیاز به مجوز از سازمان بورس دارند.
این معاملات میتوانند به صورت حضوری یا اینترنتی انجام شوند. برخی کارگزاریها مجوز انجام همه این معاملات را دارند و برخی دیگر فقط در چند مورد مجوز فعالیت دارند.
کارگزاری کاریزما با دریافت مجوز از سازمان بورس، امکان انجام انواع معاملات در بازارهای مالی را فراهم کرده است. بنابراین، مشتریان میتوانند علاوه بر خرید و فروش سهام و اوراق بهادار، به معاملات قراردادهای آتی و اختیار معامله در بورس کالا و بورس انرژی نیز بپردازند.
-
خدمات مشاوره پذیره نویسی و تعهد پذیره نویسی
این خدمات شامل مشاوره و کمک به شرکتها برای پذیرش و ورود به بازار بورس است که شامل ارائه مدارک لازم به سازمان بورس و عرضه سهام شرکت در بازار بورس و فرابورس است. همچنین کارگزاران میتوانند خدمات مربوط به تعهد پذیرهنویسی اوراق بهادار شرکتها را انجام دهند یعنی تعهد کنند که اوراق بهاداری که در مدت زمان مشخصی به فروش نرفتهاند را خودشان خریداری میکنند.
-
مشاوره سرمایه گذاری
کارگزاری ها به سرمایهگذاران کمک میکنند تا بفهمند چگونه سهام و انواع دیگر اوراق بهادار را معامله کنند. آنها مشاوره تخصصی در مدیریت دارایی و ریسک ارائه میدهند و به مشتریان پیشنهاد میکنند که چگونه سبد سرمایهگذاری (پرتفو) خود را بر اساس میزان ریسکپذیریشان تشکیل دهند.
-
بازارگردانی اوراق بهادار
از دیگر خدمات کارگزاریها، خدمات مربوط به بازارگردانی است. بازارگردانی فرآیندی است که در آن یک نهاد یا شخص حقیقی یا حقوقی به نام بازارگردان، متعهد به خرید و فروش اوراق بهادار با هدف افزایش نقدشوندگی، کاهش نوسانات قیمت و ایجاد بازاری منصفانه و کارآمد میشود.
در واقع، این فرآیند عرضه و تقاضا را در بازار تنظیم کرده و مانع از نوسان شدید قیمتها میشوند. این اقدام به افزایش نقدشوندگی بازار کمک میکند.
-
اعتبار معاملاتی
اعتبار معاملاتی به موجودی پول یا سهامی اشاره دارد که یک شخص از کارگزاری به عنوان وام دریافت میکند تا بتواند معاملاتی در بازار بورس یا فرابورس انجام دهد. برخی از شرکتهای کارگزاری با توجه به میزان گردش معاملاتی مشتریان خود به آنها اعتبار تخصیص میدهند. این اعتبار با توجه به مبلغ سرمایهگذاری شده در سهام توسط مشتری است و درصدی از کل این مبلغ را شامل میشود. خدمات ویژه کارگزاری چیست؟
خدمات ویژه کارگزاریها، فراتر از خدمات معمولی کارگزاریها ارائه میشود. این خدمات میتوانند شامل مشاورههای تخصصی، دسترسی به اطلاعات بازار، مدیریت سبد سرمایهگذاری و… باشد. در ادامه به معرفی و توضیح برخی از این خدمات میپردازیم:
-
تخفیف معاملاتی
همانطور که قبلا گفتیم، عمده درآمد شرکت های کارگزاری از کارمزدی است که از معاملات انجام شده دریافت میشود و درصد کارمزدها از جانب سازمان بورس تصویب و به کارگزاران ابلاغ میشود. هر چند سقف کارمزدها مشخص است، اما برخی از شرکتهای کارگزاری به برخی از مشتریان ویژه خود یا به منظور جذب مشتریهای جدید تخفیفاتی در کارمزد معاملات اعمال میکنند.
-
برگزاری دوره آموزشی
برخی از کارگزاریها دورههایی تحت عنوان آموزش بورس به صورت حضوری یا غیرحضوری برگزار میکنند. برگزاری دورههای آموزشی توسط کارگزاریها یک فرصت است که برای مشتریان و علاقمندان به بازار سرمایه فراهم میشود تا به دورههای آموزشی مرتبط با اقتصاد، سرمایهگذاری، و مفاهیم بازار سرمایه شرکت کنند. این دورهها ممکن است شامل موضوعات متنوعی باشند که با هدف ارتقاء دانش و آگاهی سرمایهگذاران و کمک به آنها برای انجام تصمیمات مالی بهتر برگزار میشوند.
کارگزاری کاریزما نیز برای ارتقای سطح دانش علاقهمندان به فعالیت در بازار سرمایه و کمک به تجربه سرمایهگذاری بهتر، محتوای آموزشی متنوعی را برای کاربران خود در نظر گرفته است.
کارگزاری خوب چه ویژگیهایی دارد؟
انتخاب کارگزاری مناسب برای سرمایهگذاری در بورس از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا کارگزاریها نقش مهمی در ارائه خدمات معاملاتی، آموزش و پژوهش و همچنین محافظت از داراییهای سهامداران دارند. به همین دلیل باید پیش از ثبتنام در کارگزاری و شروع فعالیت خود، از اعتبار و خدمات کارگزاری مدنظر خود اطمینان حاصل کنید. به همین دلیل، در ادامه به برخی از مهمترین نکاتی که باید در انتخاب کارگزاری به آنها توجه شود میپردازیم تا بررسی کنیم که یک کارگزاری خوب باید چه ویژگیهایی داشته باشد.
-
مجوز فعالیت کارگزاری
اولین و مهمترین عاملی که باید پیش از ثبتنام و شروع فعالیت در یک کارگزاری در نظر داشته باشید، مجوز فعالیت کارگزاری است.زیرا کارگزاری مدنظر، باید دارای مجوز رسمی از سازمان بورس و اوراق بهادار باشد. دریافت این مجوز، نشان میدهد که کارگزاری مربوطه تحت نظارت این سازمان بورس بوده و ملزم به رعایت قوانین و مقررات این بازار است. البته تمامی کارگزاری های معتبر بورس ایران مانند کارگزاری کاریزما، دارای مجوز فعالیت از سازمان بورس هستند.
-
خدمات کارگزاری ها
یک کارگزاری خوب باید طیف وسیعی از خدمات را به سرمایهگذاران خود ارائه دهد. کیفیت ارائه خدمات نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. کارگزاری باید از تیمی متخصص و با تجربه برخوردار باشد تا بتواند خدمات را به طور دقیق و سریع به مشتریان خود ارائه دهد.
کارگزاری کاریزما با ارائه خدمات گسترده، امکان دریافت کد مالی، بورس کالا و بورس انرژی را برای تمامی افراد حقیقی و حقوقی فراهم میکند. همچنین با ایجاد بستر معاملاتی با استفاده از سامانههای معاملاتی قدرتمند، فرایند معاملات را برای معاملهگران آسان میکند. بهعلاوه امکان بهرهمندی از سبدگردانی اختصاصی، دریافت اعتبار معاملاتی و… برای تمامی کاربران مهیاست.
-
پشتیبانی از مشتریان
از مهمترین مواردی که باید مورد توجه قرار دهید، کیفیت خدمات پشتیبانی کارگزاری است؛ با این حال، اما این مورد معمولا خیلی مورد توجه قرار نمیگیرد. کارگزاری باید از یک تیم پشتیبانی متخصص و پاسخگو برخوردار باشد تا در صورت بروز هرگونه مشکل بتواند به شما کمک کند. تمامی کاربران کارگزاری کاریزما از پشتیبانی تلفنی و آنلاین بهصورت تمام وقت برخوردار هستند.
شرایط و مدارک لازم برای افتتاح حساب در کارگزاری چیست؟
برای ثبت نام در کارگزاری های بورس، باید اطلاعات شناسنامهای، شغلی، تحصیلی و حساب بانکیتان را ارائه دهید. در گذشته، برای دریافت کد معاملاتی نیاز به مدرک تحصیلی حداقل دیپلم بود، اما این شرط برای گسترش بازار سرمایه و دسترسی آسانتر برای تمامی علاقهمندان به فعالیت در بازار بورس، حذف شده است. حالا تمامی اشخاص، بدون هیچ محدودیت سنی و تحصیلی میتوانند کد معاملاتی دریافت کرده و به صورت آنلاین در بازار سرمایه فعالیت کنند.
چند کارگزاری فعال در بازار سرمایه وجود دارد؟
امکان مشاهده و بررسی کارگزاری های فعال در بازار بورس ایران، از طریق سایت سازمان بورس اوراق بهادار مهیاست. تعداد کارگزاریهای فعال در بازار سرمایه ممکن است با گذشت زمان تغییر کند، اما در حال حاضر، اطلاعات 119 کارگزاری در این سایت ثبت شده است.
اما سوالی که برای اغلب افراد فعال در بازار بورس بهوجود میآید، این است که از بین تمام کارگزاریها تنها میتوان در یک کارگزاری فعالیت داشت؟ خوشبختانه پاسخ این سوال منفی است. شما میتوانید در چند کارگزاری افتتاح حساب کرده و از خدمات آنها استفاده کنید. بنابراین اگر در گذشته از خدمات یک کارگزاری استفاده کردهاید و الان قصد استفاده از خدمات کارگزاری دیگری را دارید، میتوانید به راحتی در کارگزاری جدید ثبتنام کنید. اما این موضوع در صورتی که در کارگزاری فعلی خود سهام داشته باشید و بخواهید آنها را به کارگزاری جدید منتقل کنید، اندکی پیچیدهتر خواهد شد. در ادامه به راهکارهایی برای انجام این فرآیند میپردازیم.
روش تغییر کارگزاری چیست؟
تمامی افراد فعال در بازار سرمایه ایران، باید دارای یک کد بورسی خاص و منحصربهفرد باشند. اما کد آنلاین معاملات میتواند از کارگزاریهای مختلف دریافت شود. برای تغییر کارگزاری، ابتدا در کارگزاری جدید ثبتنام کنید و کد آنلاین معاملاتی جدیدتان را دریافت کنید. همانطور که گفته شد، اگر هنوز سهامی نداشته باشید، نیازی به انتقال آنها نیست؛ اما اگر سهامی داشته باشید، باید در کارگزاری جدید، درخواست تغییر کارگزاری را ثبت کنید.
برای انجام این کار، وارد سامانه معاملاتی کارگزاری خود شده و از بخش «تغییر کارگزار ناظر»، نام سهام مدنظر را وارد و درخواست خود را ثبت کنید. به این ترتیب، سهام شما طی حداکثر دو روز کاری به کارگزاری جدید منتقل خواهد شد.
پاسخی کوتاه به سوال کارگزاری چیست؟
کارگزاری یک نهاد مالی است که کمک میکند تا معاملات سهام و سایر اوراق بهادار در بورس به راحتی انجام شود. کارگزاری ها به جز انجام معاملات، خدمات زیر را ارائه میکنند:
- خدمات مشاوره پذیره نویسی و تعهد پذیره نویسی
- مشاوره سرمایهگذاری
- بازارگردانی اوراق بهادار
- اعطای اعتبار و تخفیف معاملاتی
- برگزاری دورههای آموزشی
انجام معاملات در بازارهای مختلف بورس و فرابورس به مجوزهای لازم نیاز دارد. از طرفی، انتخاب کارگزاری که خدمات گستردهای ارائه میدهد میتواند در انجام معاملات با سرعت بیشتر و کمتر شدن دردسرهای مرتبط معاملات سهام کمک کند. اگر به دنبال یک کارگزاری هستید که تمام این مزایا را در سریعترین زمان و باکیفیت عالی در اختیار شما قرار دهد، همین حالا از طریق لینک زیر اقدام به ثبتنام کنید:
سوالات متداول
کارگزاری به نهاد مالی گفتـه میشود که فرآیند نقل و انتقال سهام و سایر اوراق بهادار در بورس را تسهیل میکند.
کارگزاری در واقع مانند بانک عمل میکند و واسطی میان خریداران و فروشندگان اوراق بهادار است که بدون آن معاملات بورس انجام نمیشود.
برای تغییر کارگزاری، ابتدا در کارگزاری جدید ثبتنام کنید و کد آنلاین معاملاتی جدیدتان را دریافت کنید. اگر هنوز سهامی نداشته باشید، نیازی به انتقال آنها نیست؛ اما اگر سهامی داشته باشید، باید در کارگزاری جدید، درخواست تغییر کارگزاری را ثبت کنید. برای انجام این کار، وارد سامانه معاملاتی کارگزاری خود شده و از بخش «تغییر کارگزار ناظر»، نام سهام مدنظر را وارد و درخواست خود را ثبت کنید.
کارگزاری چیست و چه خدماتی ارائه میدهد؟ + آموزش ثبت نام
1 دیدگاه برای این مطلب
بسیار عالی