کارمزد معاملات چقدر است؟ + جدول کارمزد معاملات بورس
کارمزد معاملات چقدر است؟ + جدول کارمزد معاملات بورس
کارمزد معاملات یکی از موضوعات اساسی و حائز اهمیت برای سرمایهگذاران در بورس است. این کارمزدها نه تنها به عنوان هزینههای معاملاتی تلقی میشوند بلکه میتوانند تاثیرات چشمگیری بر روی سود نهایی سرمایهگذاران داشته باشند. در این مقاله از کاریزما لرنینگ، به بررسی جامع و دقیق کارمزد معاملات بورس پرداخته و درصد کارمزد معاملات بورس را ارائه خواهیم داد.
کارمزد معاملات چیست؟
برای معامله سهام یا اوراق بهادار در بورس باید از طریق کارگزاریهای بورسی اقدام کرد. کارگزاری واسطهای میان خریداران و فروشندگان است که هدف اصلی آن تسهیل معاملات در بورس است. کارگزاری در ازای ارائه خدمات به مشتریان و واسطهگری میان خریداران و فروشندگان، مبلغی را به عنوان کارمزد معاملاتی دریافت میکند. کارمزد معامله یکی از اصطلاحات بورسی است که برای تعریف کارمزد معاملات باید اینگونه گفت “به مجموعهای از هزینهها گفته میشود که سرمایهگذاران در ازای هر معامله در بازار بورس پرداخت میکنند“. این هزینهها به منظور هزینههای عملیاتی، نظارت و اجرای معاملات و همچنین به عنوان منبع درآمدی برای نهادها و سازمانهای مختلف بازار سرمایه در نظر گرفته میشوند.
کارمزد معاملات بورس چقدر است؟
این عدد در بورس اوراق بهادار شامل هزینههای مختلفی است که سرمایهگذاران باید در ازای هر معامله پرداخت کنند. این کارمزدها ممکن است بسته به نوع معامله، حجم معامله و نوع اوراق بهادار متفاوت باشند. در حالت کلی، کارمزد معامله بورس شامل بخشهای زیر است:
- کارمزد کارگزاری: هزینهای که به کارگزار به عنوان ارائهدهنده خدمات معامله پرداخت میشود. این کارمزد معمولاً به صورت درصدی از ارزش معامله محاسبه میشود.
- کارمزد سازمان بورس: هزینهای که به سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر و تنظیمکننده بازار پرداخت میشود.
- کارمزد شرکت سپردهگذاری مرکزی: هزینهای که به شرکت سپردهگذاری مرکزی به عنوان نهادی که مسئولیت نگهداری و تسویه اوراق بهادار را دارد، پرداخت میشود.
- مالیات: بخشی از کارمزد معامله به عنوان مالیات به دولت پرداخت میشود. این مالیات معمولاً به صورت درصدی از ارزش معامله محاسبه میشود.
- هزینه مدیریت فناوری: این هزینه به شرکت مدیریت فناوری بورس تعلق میگیرد که وظیفه ارائه و نگهداری زیرساختهای فنی برای انجام معاملات بورس را بر عهده دارد.
کارمزد معاملات سهام
برای معاملات سهام در مجموع، ۰.۰۰۳۷۱۲ از مبلغ خرید سهام و ۰.۰۰۸۸ مبلغ فروش بابت کارمزد معامله کسر میشود. نرخ کارمزد معامله کارگزاریها برای خرید 0.304 درصد و برای فروش 0.0304 درصد کارمزد کارگزاری کسر می شود. به این نکته توجه کنید که
بعضی از کارگزاریها برای مشتریان تخفیف کارمزد معامله در نظر میگیرند.
در جدول پایین سقف و نرخ کارمزد معامله بورس را مشاهده میکنید. بخشی از جدول با عنوان “حداکثر مبلغ کارمزد خرید”و “حداکثر مبلغ کارمزد فروش” مشخص شده است که این قسمت نشاندهنده سقف کارمزدی که معاملهگر در یک معامله میپردازد، است.
در هنگام فروش سهام، علاوه بر کارمزد، مبلغی به عنوان مالیات نیز پرداخت میشود که از حساب سرمایهگذار نزد کارگزار به صورت مستقیم کسر میشود. لازم به ذکر است مبلغی که تحت عنوان کارمزد پرداخت میشود، به حساب کارگزاری وارد میشود اما از مبلغ مالیات، بخشی مربوط به نهاد مربوطه مانند سازمان بورس، شرکت سپردهگذاری مرکزی، شرکت مدیریت فناوری بورس و بخشی مربوط به کارگزاری است.
مبلغ کارمزد خرید = تعداد سهام * قیمت هر سهم * مجموع کارمزد خرید
مبلغ کارمزد فروش = تعداد سهام * قیمت هر سهم * مجموع کارمزد فروش
نرخ کارمزد پرداختی با توجه به نوع سرمایه قابل معامله که سهام یا اوراق بهادار است و نوع بازار که شامل بازار بورس، فرابورس، بورس انرژی، بورس کالا معامله میشود، متفاوت خواهد بود.
کارمزد معاملات صندوق ها در بورس
کارمزد معاملات صندوق های سرمایه گذاری به عنوان هزینهای است که سرمایهگذاران برای دریافت خدمات به صندوق پرداخت میکنند. درصد کارمزد معاملات بورس در صندوقهای سرمایهگذاری از ارزش کل دارایی تعیین میشود. اهمیت این کارمزد میتواند تأثیر مستقیمی بر نرخ بازدهی سرمایهگذاری داشته باشد و باید به دقت ارزیابی شود.
صندوق های سرمایهگذاری قابل معامله، معاف از مالیات هستند اما مبلغی به عنوان کارمزد خرید و فروش از طرفین معامله دریافت میشود. کارمزد خرید صندوق های قابل معامله 0.00116 و کارمزد فروش 0.0011875 و در مجموع 0.0023475 میباشد. لازم به ذکر است که کارمزد معامله صندوق اهرم و کارمزد معامله صندوق سهامی نیز به همین صورت است.
اگر بخواهیم مثالی در این باره بگوییم در یک معامله 20 میلیون تومانی، کارمزد خریدار 23 هزار و 200 تومان و کارمزد فروشنده 23 هزار و 750 تومان خواهد بود.
کارمزد معاملات طلا
کارمزد معامله خرید و فروش اوراق صندوقهای کالایی مبتنی بر طلا در هر معامله 0.00125 میباشد که این درصد کارمزد در قیمت اوراق ضرب شده و در زمان معامله از طرفین معامله دریافت میشود. به عنوان مثال در یک معامله 20 میلیونی، کارمزد خریدار و فروشنده 25 هزار تومان خواهد بود.
کارمزد معاملات صندوق درآمد ثابت
کارمزد معامله صندوق درآمد ثابت در خرید 0/00018 و در فروش 0/00018 میباشد که برای محاسبه کارمزد کل معامله آن را در قیمت کل ضرب میکنیم. ارکان کارمزد معامله صندوق درآمد ثابت به شرح زیر است:
کارمزد معاملات سکه در بورس
کارمزد معامله سکه در بورس کالا نیز برابر با 0.125% از ارزش معامله است. برای معامله سپرده سکه طلا، مالیاتی به آن تعلق نمیگیرد. این نکته را در نظر بگیرید که علاوه بر کارمزد،در هنگام تحویل، به ازای هر سکه مبلغی نیز جهت کارشناسی سکه دریافت میشود. نرخ کارمزد معامله سکه در بورس به شرح زیر است:
کارمزد معاملات قراردادهای آتی
کارمزد معامله قراردادهای آتی شامل هزینههایی است که به ازای هر خرید و فروش قراردادهای آتی در بازار بورس از معاملهگران دریافت میشود. این کارمزدها برای پوشش هزینههای عملیاتی، نظارتی، نگهداری زیرساختها و خدمات ارائه شده توسط نهادهای مختلف بازار بورس در نظر گرفته میشوند. قراردادهای آتی و اختیار معامله از ابزارهای مهم مالی در بازارهای سرمایهگذاری هستند که برای مدیریت ریسک و کسب سود از نوسانات قیمتها مورد استفاده قرار میگیرند. نرخ کارمزد معاملات اختیار سهام و آتی به شرح زیر است:
کارمزد معاملات فرابورس
کارمزد معاملات بورس و فرابورس با یکدیگر متفاوت است زیرا سازمان بورس و سازمان فرابورس ۲ سازمان جدا از هم هستند و هر کدام قوانین و مقررات خودشان را دارند؛ نحوه محاسبه کارمزد برای معاملات بورس و فرابورس متفاوت میباشد که تفاوت میزان کـارمزد بورس و فرابورس در این مورد بسیار کم است.
برای اطلاع از کارمزدهای دقیق فرابورس، جدول کارمزد معاملات فرابورس زیر را مشاهده کنید:
کارمزد معاملات بورس کالا
همانند بورس، کارمزد معامله بورس کالا شامل مجموعهای از هزینهها است که به ازای هر معامله در بورس کالا از سرمایهگذاران و معاملهگران دریافت میشود. کارمزد معاملات در بازار سرمایه کالایی به شرح زیر تقسیم میشود:
- کارمزد کارگزاری: این کارمزد به کارگزاران بورس کالا تعلق میگیرد که به عنوان واسطه میان خریداران و فروشندگان عمل میکنند.
- حق نظارت سازمان بورس: سازمان بورس و اوراق بهادار برای نظارت بر معاملات و تنظیم بازار بورس کالا هزینهای را دریافت میکند. این هزینه به صورت درصدی از ارزش معامله به سازمان بورس پرداخت میشود.
- کارمزد بورس کالا: بورس کالا به عنوان بستر معاملاتی، هزینهای را برای ارائه خدمات و زیرساختهای لازم برای انجام معاملات دریافت میکند.
کارمزد معاملات بورس انرژی
بورس انرژی بستری است برای معاملات حاملهای انرژی مانند برق، نفت و… که معاملات فیزیکی آنها و اوراق بهادار مرتبط در آن انجام میپذیرد. کارمزد معامله بورس انرژی هزینهای است که برای انجام معامله در بورس انرژی از سرمایهگذاران و معاملهگران دریافت میشود. محاسبه کارمزد معامله بورس انرژی به شرح زیر است:
نکات مهم درباره کـارمزد معامـلات
در ادامه به معرفی مهمترین نکات درباره کارمزد معاملات اشاره میکنیم:
- کارمزد معامله از خریدار و فروشنده کسر میشود.
- هرینه کارمزد معامله به صورت اتومات محاسبه میشود.
- تفاوتی ندارد که سرمایهگذار در معامله سود کرده باشد یا زیان، در هر صورت باتوجه به ارزش معامله به هنگام فروش مشمول پرداخت کارمزد خواهد شد. به عبارتی نرخ کارمزد معامله به سود و زیان معامله ارتباطی ندارد.
- در بازار سرمایه ایران، نرخ کارمزد و خدمات معاملات از سایت سازمان بورس به نشانی www.seo.ir قابل مشاهده است.
سخن پایانی
درک صحیح و دقیق از کارمزد معاملات صندوقها در بورس به سرمایهگذاران این امکان را میدهد تا هزینههای خود را بهتر مدیریت کنند و استراتژیهای مناسبتری برای خرید و فروش واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری انتخاب کنند. آگاهی از نرخ کارمزد معاملاتی میتواند به بهبود تصمیمگیریهای مالی و افزایش بهرهوری در سرمایهگذاریها کمک کند.
سوالات متداول
برای تعریف کارمزد معاملات باید اینگونه گفت به مجموعهای از هزینهها گفته میشود که سرمایهگذاران در ازای هر معامله در بازار بورس پرداخت میکنند. این کارمزد به منظور هزینههای عملیاتی، نظارت و اجرای معاملات و همچنین به عنوان منبع درآمدی برای نهادها و سازمانهای مختلف بازار سرمایه در نظر گرفته میشوند.
خرید و فروش سهام و اوراق بهادار در بورس از طریق واسطه میان خریداران و فروشندگان به نام کارگزاری انجام میشود. کارگزاری با شفافیت اطلاعاتی، افرادی که قصد معامله اوراق بهادار دارند را جمع میکند و سپس با از انجام معامله این دو گروه، مبلغی را به عنوان کارمزد دریافت میکند.
برای محاسبه این دو از فرمول زیر میتوان استفاده کرد:
مبلغ کارمزد خرید = تعداد سهام * قیمت هر سهم * مجموع کارمزد خرید
مبلغ کارمزد فروش = تعداد سهام * قیمت هر سهم * مجموع کارمزد فروش
7 دیدگاه برای این مطلب
سلام .من حساب کردم کارگزاری کیان تریدربرای خرید وفروش سهم باید 1.25درصد کارمزد برداره ولی 1.29درصد برداشته آیا اشتباه نکرده؟
سلام دوست عزیز
برای اطلاع از میزان کارمزد معاملاتی در بورس در کارگزاری کیان، از پشتیبانی آن کارگزاری پیگیری کنید. اگر سوالی از خدمات کارگزاری کاریزما دارید در خدمتیم.🌷
سلام ایا کارگزاری کاریزما تخفیف کارمزد دارد؟ و اگر بله چطور باید فعال کرد؟
سلام دوست عزیز
خیر این امکان در کارگزاری کاریزما وجود ندارد. اگر سوال دیگری داشتید در خدمتیم.
ممنون بابت پاسخگویی ولی من بروشور خدمات گروه مالی کاریزما (کارگزاری) را دانلود کردم و در بخش چرا کارگزاری کاریزما، تخفیف کارمزد معاملات نوشته شده