بیمه کارت سبز؛ چگونه بیمه خودروی بین المللی بگیریم؟
بیمه کارت سبز؛ چگونه بیمه خودروی بین المللی بگیریم؟

تفاوتی ندارد با خودرو به محل کار میرویم یا مسافرتهای طولانی؛ داشتن بیمه شخص ثالث اجباری است، اما این بیمه صرفاً خسارتهای ناشی از حوادث در داخل ایران را پوشش میدهد. حال فرض کنید میخواهیم با خودروی شخصی به یک کشور خارجی مانند عراق یا ترکیه سفر کنیم. در این صورت قطعاً به بیمه شخص ثالث خارج از کشور نیاز خواهیم داشت که در اصطلاح به آن بیمه کارت سبز میگویند.
این بیمه از ما در برابر حوادث رانندگی در خارج از کشور محافظت میکند. در این مطلب از کاریزما لرنینگ میخواهیم در مورد بیمه خودروی بین المللی صحبت کنیم. اگر قصد دارید مسافرت خارجی را با خودروی خودتان امتحان کنید، حتماً این مطلب را تا انتها بخوانید.
بیمه کارت سبز چیست؟
بیمه کارت سبز خودرو معادل بینالمللی بیمه شـخـص ثـالـث است و داشتن آن برای سفر به خارج از کشور با خودروی شخصی الزامی است. بیمهنامه شخص ثالثی که در داخل کشور تهیه میکنید، فقط در محدودهی جغرافیایی ایران اعتبار دارد. اما اگر با خودروی خود به کشور دیگری سفر کنید، باید بیمه بین المللی خودرو را تهیه کنید تا در صورت تصادف یا بروز خسارت، تحت پوشش باشید. برای دریافت بیمه بینالمللی خودرو داشتن بیمه شخص ثالث معتبر در ایران اجباری است. چنانچه هنوز بیمه شخص ثالث خود را تهیه نکردهاید، میتوانید از طریق دکمه نسبت به مقایسه و خرید بهترین بیمههای شخص ثالث اقدام کنید.
بیمه ثالث برای خارج از کشور در تمام کشورهای دنیا در دسترس نیست و کشورهای خاصی در مناطق جغرافیایی مشخص اصطلاحاً عضو کارت سبز هستند. چنانچه مقصد شما کشورهایی باشد که در آنها بیمه ثالث بین المللی ارائه میشود، در صورت وقوع حادثه در آن کشورها، پوشش شخص ثالث را خواهید داشت و بیمه، درست همانند داخل کشور، خسارتهای شما را پوشش میدهد. در تصویر زیر میتوانید کشورهای عضو کارت سبز را مشاهده کنید:
سیستم بین المللی کارت سبز چیست؟
سیستم بینالمللی کارت سبز با هدف حمایت از زیاندیدههای تصادفات جادهای طراحی شد. این طرح بر اساس توصیهنامه شماره ۵ کمیته فرعی حملونقل جادهای، که زیرمجموعه کمیسیون اقتصادی سازمان ملل برای اروپا است، در سال ۱۹۴۹ پایهگذاری شد. فعالیت رسمی این سیستم از سال ۱۹۵۳ آغاز شد و یکی از شروط اصلی عضویت در آن، تصویب قانون اجباری بودن بیمه شخص ثالث در کشور متقاضی بود.
در حال حاضر ۴۸ کشور عضو این سیستم هستند که بیشتر آنها در قاره اروپا قرار دارند. از میان این کشورها، آذربایجان و ترکیه دارای مرز مشترک با ایران هستند. ایران نیز در سال ۱۳۵۶ به این سیستم پیوست و از آن زمان بخشی از این شبکه بینالمللی شده است.
در نقاط مختلف جهان، بیمههایی مشابه بیمه کارت سبز وجود دارند که پوششهای مشابهی را برای رانندگان فراهم میکنند. از جمله این بیمهها میتوان به کارت زرد و کارت قهوهای در قاره آفریقا، کارت نارنجی ویژه کشورهای عربی، کارت آبی در منطقه آسه آن (ASEAN) و طرح کارت سفید اکو در منطقه اکو اشاره کرد.
شرایط عضویت در سیستم کارت سبز
برای عضویت در سیستم کارت سبز، کشور متقاضی باید دارای قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی وسایل نقلیه موتوری (Third-Party Liability Insurance) باشد. این شرط اساسی تضمین میکند که تمامی دارندگان خودرو در کشورهای عضو از پوشش بیمهای کافی برخوردار هستند. کارت سبز توسط شرکتهای بیمهای صادر میشود که:
- بیمهنامه شخص ثالث را ارائه میدهند.
- عضو دفتر کارت سبز در کشور خود هستند.
دفاتر کارت سبز و نقش آنها
دفاتر ملی کارت سبز در هر کشور عضو، مسئولیت مدیریت و رسیدگی به خسارات ناشی از تصادفات وسایل نقلیه موتوری را بر عهده دارند. این دفاتر مطابق با قوانین ملی هر کشور عمل کرده و اطمینان حاصل میکنند که خسارات وارده به درستی جبران شوند.
در صورت وقوع تصادف با رانندهای خارجی که کارت سبز دارد، زیاندیدگان میتوانند با مراجعه به دفتر کارت سبز کشور مربوطه، خسارات خود را جبران کنند. مدیریت و فروش بیمه کارت سبز از طریق دفاتر ملی هر کشور انجام میشود. دفتر مرکزی این سیستم در لندن واقع شده و بر فعالیتهای بینالمللی نظارت دارد.
بیمه کارت سبز چه پوششهایی را ارائه میدهد؟
همانطور که اشاره شد، بیمه کارت سبز همان بیمه شخص ثالث در مقیاس بینالمللی است. بنابراین پوششهای این بیمه همان پوششهای بیمهی ثالث است که شامل جبران خسارات مالی و جانی اشخاص ثالث میشود. برای آشنایی بیشتر با پوششهای بیمهی شخص ثالث، توصیه میکنیم مطلب زیر را مطالعه کنید:
چنانچه در یک کشور خارجی تصادف کنید و مقصر حادثه باشید، بیمه خودرو در خارج از کشور به کمک شما میآید و خسارتهای مالی و جانی طرف زیاندیده را پرداخت میکند. البته ذکر دو نکته ضروری است و بهتر است قبل از اقدام برای تهیه بیمه خودرو برای خارج از کشور، این دو نکته را بدانید.
اول اینکه بیمه کارت سبز مطابق با قوانین کشور محل وقوع حادثه عمل میکند و اجازه نمیدهد برای راننده مشکلی پیش بیاید. دفتر مرکزی کارت سبز هر سال تعهدات قانونی کشورهای عضو را اعلام میکند. دوم اینکه، این بیمه معمولاً خسارات واردشده به خودروی بیمهگزار را پوشش نمیدهد و فقط برای جبران خسارات اشخاص ثالث طراحی شده است!
برای مثال، در ترکیه بیمه شخص ثالث (بیمه ترافیک) برای تمامی وسایل نقلیه اجباری است. هزینه بیمه شخص ثالث برای خودروهای چهار سیلندر برابر ۳۰ یورو است و شما با داشتن بیمه کارت سبز در کشور ترکیه تا ۳۶۰ هزار لیر پوشش جانی و تا ۳۶ هزار لیر پوشش مالی خواهید داشت.
کدام شرکت بیمه کارت سبز صادر میکند؟
در ایران، تنها شرکت بیمه ایران (IRAN INSURANCE COMPANY) مجاز به صدور کارت سبز است و سایر شرکتها این خدمات را ارائه نمیدهند. در تصویر زیر فرم بیمه کارت سبز شرکت بیمه ایران را میتوانید مشاهده کنید:
مدت زمان صدور و اعتبار بیمه بین المللی خودرو چقدر است؟
پس از ثبت درخواست و انجام مراحل مربوط به دریافت کارت سبز بیمه شخص ثالث، این بیمهنامه کمتر از یک هفته برای خودروی شما صادر میشود. پیش از اقدام حتماً اطمینان حاصل کنید که کشور مقصد عضو کشورهای تحت پوشش کارت سبز است. بیمه شخص ثالث بینالمللی معمولاً ۱۵ روز اعتبار دارد. اگر مدت زمان سفر شما بیشتر از دو هفته است، میتوانید با شرکت بیمه تماس بگیرید و درخواست تمدید بدهید.
چگونه برای خودروی خود بیمه بینالمللی بگیریم؟
برای دریافت بیمه کارت سبز، باید به دفاتر رسمی عضو این سیستم مراجعه کنید. کشورهای عضو کارت سبز، دفاتر ملی خود را برای ارائه خدمات بیمهای راهاندازی کردهاند. همانطور که پیشتر اشاره شد، در ایران، شرکت بیمه ایران نمایندگی رسمی صدور کارت سبز را بر عهده دارد. بنابراین، برای دریافت بیمه شخص ثالث بینالمللی، باید از طریق این شرکت اقدام کنید. البته شرط لازم برای گرفتن بیمه بینالمللی خودرو، داشتن بیمهنامه معتبر شخص ثالث است. برای خرید بیمه شخص ثالث میتوانید از طریق دکمه زیر اقدام کنید:
لازم به ذکر است که بیمه ایران تنها در برخی از شعب منتخب خود اقدام به صدور بیمه بینالمللی خودرو میکند. بنابراین، با مراجعه به این شعب و ارائه مدارک مورد نیاز، میتوانید هزینه بیمه کارت سبز را پرداخت کرده و سفر خود را با اطمینان آغاز کنید. در جدول زیر میتوانید لیست شعب منتخب بیمه ایران برای صدور کارت سبز بیمه شخص ثالث را مشاهده کنید.
لیست شعب بیمه ایران برای دریافت بیمه بین المللی خودرو | ||
شعبه | شماره تماس شعبه | آدرس شعبه |
تهران | ۰۲۱۸۸۷۳۲۳۳۶ | خیابان شهید مطهری، نبش خیابان سرافراز، پلاک ۱، طبقه ۵ |
ارومیه | ۰۴۴۳۳۴۵۹۲۰۹ | میدان ایالت، خیابان کاشانی، روبروی بانک ملی، اداره کل بیمه ایران |
تبریز | ۰۴۱۳۶۵۷۳۶۱۱ | خیابان استاد شهریار، نبش زیرگذر آبرسان، شرکت بیمه ایران |
آستارا | ۰۱۳۴۴۸۲۷۸۵۰ | خیابان حاجی عباسی، روبروی بانک ملی مرکزی |
زنجان | ۰۲۴۳۳۳۳۵۶۱۲ | سبز میدان، خیابان طالقانی، ساختمان مرکزی بیمه ایران |
جلفا | ۰۴۱۴۲۰۲۶۴۹۳ | میدان عاشورا، ابتدای خیابان شمس تبریزی، ساختمان بیمه ایران |
ماکو | ۰۴۴۳۴۲۴۵۸۸۶ | بلوار رسالت، ساختمان مرکزی بیمه ایران |
قزوین | ۰۲۸۳۳۸۶۸۱۴۱ | انتهای خیابان اصفهان (ایرانگاز)، جنب پمپ بنزین مروارید، بیمه ایران شعبه شهید رجایی |
خوی | ۰۴۴۳۶۳۳۹۶۶۹ | بلوار مدرس، میدان شیخ نوائی |
حق بیمه کارت سبز بیمه شخص ثالث چقدر است؟
سه عامل زیر در تعیین هزینه بیمه کارت سبز نقش دارند:
- نوع و مدل خودروی شما
- مدت زمانی که به سفر میروید
- میزان تعهدات کشور مقصد
همچنین هزینههایی مانند ترجمه گواهینامه و سایر مدارک لازم را نیز باید به قیمت بیمه کارت سبز اضافه کرد.
مدارک لازم برای دریافت کارت بیمه بین المللی
برای دریافت بیمه کارت سبز از شرکت بیمه ایران، ارائه مدارک زیر لازم است:
- فرم تکمیل شده بیمه کارت سبز بین المللی
- اصل پاسپورت
- یک قطعه عکس
- اصل گواهینامه
- هزینه صدور کارت سبز
نتیجهگیری مطلب
اگر قصد دارید با خودروی شخصی سفر کنید، به بیمه بین المللی خودرو نیاز خواهید داشت. در این مقاله با مفهوم کارت سبز و اهمیت آن برای سفرهای خارجی با خودروی شخصی آشنا شدیم. پیش از حرکت، مدارک مورد نیاز برای دریافت این بیمه را آماده کنید و جهت پرداخت هزینه بیمه بینالمللی خودرو به یکی از شعب منتخب بیمه ایران که در متن بالا به آنها اشاره شد، مراجعه نمایید. به یاد داشته باشید که در صورت وقوع تصادف در خارج از مرزهای ایران، حتماً از صحنه حادثه عکس و فیلم بگیرید و گزارش پلیس محلی را دریافت کنید.
سوالات متداول
بیمه سبز یا بیمه کارت سبز همان بیمه شخص ثالث منتها در خارج از کشور است و افرادی که قصد مسافرت به کشورهای خارجی با وسیله شخصی را دارند، میتوانند با داشتن این بیمه از پوششهای شخص ثالث در کشورهای عضو کارت سبز بهرهمند شوند.
افرادی که قصد سفر با خودروی شخصی خود دارند بایستی بیمه کارت سبز را تهیه کنند. در غیر این صورت، امکان ورود به مرزهای کشور مقصد را نخواهند داشت.
با در دست داشتن مدارک لازم برای دریافت کارت بیمه بین المللی، به یکی از شعب شرکت بیمه ایران که در این مقاله اشاره شد، مراجعه کنید و پس از پر کردن فرم و ارائهی مدارک، ظرف نهایتاً یک هفته، بیمه کارت سبز خود را دریافت نمایید.