حواله ارزی چیست؟ انواع حواله ارزی و کاربرد آنها
حواله ارزی چیست؟ انواع حواله ارزی و کاربرد آنها
به احتمال زیاد کلمهی حواله ارزی را شنیدهایم، اما شاید عدهی کمی دقیق بدانند حواله ارزی چیست و چه انواعی دارد. طبیعتاً تعریف حواله ارزی در ذهن بیشتر افراد این است که میخواهیم پولی را به یک حساب بانکی در خارج از کشور منتقل کنیم که البته کاملاً درست است.
اما با ما همراه باشید تا در این مقاله از سری مقالات اقتصادی کاریزما لرنینگ، موضوع حواله ارزی را دقیق بررسی کنیم. طبق عادت همیشگی، با تعریف موضوع کار را آغاز میکنیم.
حواله ارزی چیست؟
حواله ارزی (Payment Order) نوعی دستور پرداخت است که به موجب آن یک بانک یا موسسه مالی به درخواست مشتری مبلغی را توسط یکی از کارگزاران خود در خارج از کشور پرداخت مینماید.
از یک بعد دیگر، حواله ارزی را میتوان نوعی معامله یا قرارداد در نظر گرفت که در آن فروشنده حواله متعهد میشود مبلغ مشخصی ارز را برای خریدار حواله در کشور مقصد ارسال کند و در ازای این کار، کالا یا خدمات مشخصی را دریافت نماید.
اگر بخواهیم سادهتر به موضوع نگاه کنیم، حواله ارزی، روشی برای انتقال پول بین کشورها است که تحت نظارت و قوانین بانکی و ارزی کشورها انجام میشود.
تسهیل پرداخت به ذینفع های مختلف در سراسر جهان، یکی از مهمترین کاربردهای حواله ارزی است. این کار از طریق بانکهای کارگزار در خارج از کشور انجام میشود. ذینفع دریافتکننده حواله میتواند در حساب بانکی خود در خارج از کشور وجوه ارزی را وصول نماید.
حـوالـه ارزی چه کاربردهایی دارد؟
حواله ارزی این امکان را میدهد تا ضمن تبدیل ارز، مبلغ مشخصی پول را از طریق کارگزاران ارزی به حساب یک شخص یا شرکت خارجی واریز کنیم. برای این کار میتوان اهداف مختلفی را در نظر گرفت، از جمله:
- پرداخت برای خرید کالا یا خدمات
- ارسال پول برای خانواده یا دوستان
- پرداخت هزینههای مختلف مانند شهریه دانشگاه
- سرمایهگذاری در حوزههای مختلف مانند املاک
- و …
به حواله ارزی باید به دید یک ابزار تسهیلگر نگاه کنیم که این امکان را برای ما فرآهم کرده تا با تمام دنیا به راحتی مراودهی مالی داشته باشیم.
بد نیست ابتدا با چند اصطلاح رایج آشنا شویم.
شش اصطلاح مهم در حواله کردن ارز
برای درک بهتر این مفهومکه حواله ارزی چیست، بهتر است با شش عبارت رایج آشنا شویم. قطعاً اگر بخواهید روزی ارز حواله کنید، حتماً باید با این اصطلاحات آشنا باشید.
1. رسید پرداخت چیست؟
سندی که نشان میدهد وجه به حساب ذینفع مربوطه واریز شده است، رسید پرداخت نام دارد. این رسید میتواند بهصورت رسید آنلاین و یا سوئیفت باشد. درصورتی که سند پرداخت شما سوئیفت باشد حتما شماره رفرنس (پیگیری) داشته و حاوی اطلاعات تفصیلی نسبت به رسید آنلاین میباشد. در رسیدهای انلاین ممکن است شماره رفرنس درج نگردد و اطلاعات مختصری از فرستنده و گیرنده را در بر میگیرد.
سوئیفت (SWIFT) چیست؟
حواله ارزی مستقیم یا همان حواله ارزی سوئیفت (SWIFT) یکی از سریعترین و بهترین روشهای انتقال بینالمللی ارز است. این نوع حواله از طریق شبکه سوئیفت انجام میشود. ممکن است در بعضی وبسایتها و منابع، بهجای نوشتن حواله ارزی مستقیم از عبارت “T/T” (Telegraphic Transfer) استفاده شود.
سوئیفت (SWIFT) مخخف “Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication” و به معنی «جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی» است.
سوئیفت، یک سیستم ارتباطی بین بانکی است که تمام بانکها را در سراسر جهان از طریق یک کد یکتا به نام کد سوئیفت (BIC / Bank Identifier Code) به یکدیگر متصل میکند. هر بانک و شعبه مربوطه با یک کد سوئیفت منحصربهفرد شناسایی میشود.
انتقال ارز از طریق حواله مستقیم از چند ساعت تا نهایتاً سه روز کاری زمان میبرد. به همین دلیل برای پرداختهای فوری مانند خرید کالا و خدمات، از این روش میتوانیم استفاده کنیم. با استفاده از شبکه سوئیفت امکان حواله بیش از 130 ارز مختلف وجود دارد.
2. شماره رفرنس (پیگیری) حواله ارزی چیست؟
هر حواله ارزی، برای شناسایی و پیگیری، یک شناسهی منحصربهفرد دارد که به آن شماره رفرنس میگویند. شماره رفرنس در رسید حواله درج شده و فرستنده و گیرنده حواله میتوانند ضمن مراجعه به بانک و با استفاده از این شماره وضعیت حواله خود را پیگیری کنند.
3. نرخ حواله ارزی چیست؟
نرخ حواله ارزی به نرخ تبدیل ارزهایی اشاره دارد که در انتقال پول بینالمللی استفاده میشود. این نرخها مرجع جهانی داشته و بسته به وضعیت بازار و سیاستهای مالی هر کشور ممکن است متفاوت باشند. نرخ حواله ارزی مستقیم بر مبلغی که گیرنده دریافت میکند، تأثیرگذار است، بنابراین انتخاب یک نرخ بهروز و مورد تایید طرفین اهمیت زیادی دارد.
برای اطلاع از قیمت دقیق خرید انواع حوالههای ارزی، ابتدا باید ارز مورد نظر خود را انتخاب و سپس به بانکها یا صرافیهای معتبر مراجعه کنیم. همچنین، استفاده از سایتهای آنلاین که قیمتهای بهروز انواع حوالههای ارزی را منتشر میکنند، میتواند به کسب اطلاعات دقیق کمک کند.
4. حواله ارزی صادره چیست؟
حواله ارزی صادره (Outward Transfers) یعنی تصمیم بگیریم پول را به حساب یک شخص یا شرکت در یک کشور خارجی یا حتی در داخل کشور ارسال کنیم. این نوع حواله از طریق بانکها و صرافیها معتبر انجام میشود.
5. حواله ارزی وارده چیست؟
حواله ارزی وارده (Inward Transfers) یعنی فرد یا شرکت، پول را از فرد یا شرکت دیگری دریافت میکند. مجدد این کار از طریق مراجعه به بانکها و صرافیهای معتبر انجام میشود.
6. بانک واسط (Intermediary Bank) چیست؟
در کارسازی حواله ارزی دو بانک فرستنده و گیرنده وجه ایفای نقش میکنند. چنانچه حواله داخلی انجام شود (انتقال ارز میان دو بانک در یک کشور) غالباً بانک واسط وجود نداشته و تنها بانکهای فرستنده و گیرنده در فرآیند انتقال وجوه درگیر میباشند. در صورتی که قصد پرداخت پول از یک کشور به کشور دیگری را داشته باشید، علاوه بر بانکهای مبدا و مقصد، معمولاً یک یا دو بانک نیز بهعنوان بانک واسط ایفای نقش میکنند.
بدین ترتیب که پیام سوئیفت از بانک مبدا به بانک یا بانکهای واسط منتقل و پس از بررسی، به بانک مقصد رسیده و در حساب ذینفع وصول میگردد.
انواع حواله ارزی
انواع حواله ارزی از نظر نوع انتقال ارز عبارتاند از:
- حواله ارزی بانکی (Bank Transfer)
در حواله ارزی بانکی، پول از حساب یانکی طرف فرستنده به حساب بانکی گیرنده واریز میشود. سوئیفت یک نوع حواله ارزی بانکی است. حوالههای ارزی بانکی تحت نظارت بانکها و قوانین مالی کشورها انجام میشوند.
- حواله ارزی اینترنتی (Online Money Transfer)
در این نوع حواله، فرستنده از طریق پلتفرمهای آنلاین و اپلیکیشنها، پول را برای کشور مقصد و گیرنده ارسال میکند. پیپال (PayPal) یکی از معروفترین پلتفرمهای حواله ارزی اینترنتی است.
- حواله ارزی از طریق موسسات مالی (Money Remittance Companies)
برای انتقال ارز به کشور مقصد، از شرکتهای واسط مانند وسترن یونیون میتوانیم کمک بگیریم. این شرکتها بهعنوان واسط عمل میکنند و بهصورت مستقیم یا از طریق شبکهی خودشان، کار انتقال وجه را انجام میدهند.
- حواله ارزی از طریق صرافیها (Currency Exchange Services)
حواله ارز از طریق صرافیها که به آن حواله پولی نیز میگویند، یکی از روشهای رایج انتقال ارز است. شما میتوانید ارز را به صرافی تحویل دهید و در مقابل، گیرنده با مراجعه به شعبهی صرافی در کشور مقصد، ارز را دریافت کند.
نکتهی مهمی که باید به آن توجه کنیم این است که برای انتقال ارز از یک حساب به حساب دیگر، چه در داخل یا خارج از کشور، جدا از بحث صرف زمان، باید هزینهی دیگری تحت عنوان کارمزد بپردازیم.
کارمزد حواله ارزی چقدر است؟
کارمزد یعنی هزینهای که بانک، صرافی یا پلتفرم آنلاین از ما میگیرد تا تراکنش را برای ما انجام دهد. در واقع بخش مهمی از درآمد پلتفرمهای آنلاین مانند پیپال، همین کارمزدی است که از تراکنشها میگیرند. اما کارمزد حواله ارزی چقدر است و چطور محاسبه میشود؟
برای کارمزد فرمول دقیق و خاصی وجود ندارد، بلکه میزان کارمزد بر حسب چند عامل تغییر میکند:
- نوع حواله
- مبلغ حواله
- ارز حواله
- کشور مقصد
- بانک یا شرکت ارائهدهندهی خدمات
هر کدام از این فاکتورها بر کارمزد حواله ارزی تاثیرگذار هستند.
صرافی کاریزما؛ یک راه آسان برای حواله کردن ارز
اگر قصد دارید ارز حواله کنید، پیشنهاد میدهیم این کار را از طریق صرافی کاریزما انجام دهید. به چه دلیل؟
صرافی کاریزما در چارچوب قوانین بانک مرکزی، تمام مجوزهای لازم برای انجام هر نوع حواله ارزی را دارد.
دفاتر مختلف صرافی در کشورهای مختلف از جمله امارات و چین و همینطور تعدد کارگزارها باعث شده بتوانیم درخواستهای حواله ارزی را سریع و دقیق پردازش کنیم.
برای حواله ارز از طریق صرافی کاریزما، دو راه وجود دارد:
اول) با صرافی کاریزما و واحد حواله ارزی تماس بگیرید تا همکاران ما درخواست شما را بررسی کنند. برای تماس با صرافی کاریزما میتوانید با شماره 583690000-021 داخلی 527 تماس بگیرید.
دوم) شماره تماس خود را در باکس زیر وارد کنید تا ما در اولین فرصت با شما تماس بگیریم و درخواست حواله ارزی شما را بررسی کنیم.
صرافی کاریزما چه خدماتی ارائه میدهد؟
صرافی کاریزما با تکیه بر تجربۀ خود در بازار سرمایه و معاملات اوراق بهادار، به دنبال این است که بهترین ارتباط را با مشتریان خود بر پایه اعتماد برقرار کند. از این جهت، سعی میکنیم همواره بهترین خدمات را در سریعترین زمان ممکن به کاربران ارائه دهیم.
خدمات صرافی کاریزما عبارتاند از:
- انجام حوالههای بینالمللی در سریعترین زمان ممکن
- ارائهی بهترین نرخ تبدیل در کوتاهترین زمان
- مدیریت تراکنشها برونمرزی از طریق نمایندگیها در کشورهای مختلف مانند آلمان، ترکیه، چین، امارات متحده عربی
- شریک تجاری صنایع تخصصی کشور در اُمور ارزی
- تبدیل ارزهای منشادار (یوآن چین، روبل روسیه، روپیه هند و …) و تبدیل آنها به سایر ارزها
- تامین ارز متقاضیان ارز در سامانه نیما و ارسال به ذینفعان در کشورهای مختلف
- ارائه مشاوره تخصصی در خدمات ارزی بینالملل به شرکتهای بازرگانی
- مدیریت وجوه ارزی حاصل از صادرات
- تبدیل و تهاتر موجودی صاحبان انواع ارز در حسابهای خارج از کشور
- استفاده از راهحلهای نوین جهت تسهیل ارائه خدمات ارزی
- پشتیبانی از تمام خدمات ارزی در سامانههای سنا و نیما
روشهای تامین ارز
تامین ارز مورد نیاز به روشهای گوناگونی امکانپذیر است که میتوان انواع آن را در دستهبندی ذیل معرفی کرد:
- خرید نیما: در صورتی که شما بازرگان باشید و به منظور پرداخت وجه تامینکننده خود، قصد تامین ارز داشته باشید، پس از طی کردن مراحل قانونی ثبت سفارش و اخذ تخصیص ارز از بانک مرکزی، میتوانید درخواست تامین ارز مورد نیاز خود را مطابق ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت ثبت کرده و پس از دریافت پیشنهادات صرافیها و ارزیابی مناسبترین پیشنهاد، اقدام به خرید ارز نمایید.
- تهاتر ارزی: در صورتی که شما منابع ارزی در خارج از کشور داشته باشید و نیازمند تبدیل نوع ارز و تغییر شیوه پرداخت (حواله به حساب/پرداخت نقد) باشید، میتوانید ضمن عقد قرارداد با صرافیها و پرداخت کارمزد، ارز خود را با ارز مورد نیاز تهاتر نموده و به حساب ذینفع حواله نموده یا نقد پرداخت نمایید.
- خدمات تراستی: ممکن است در شرایطی شما نیاز داشته باشید تا وجوه ارزی خود را به حسابی امن واریز نمایید و یا به نمایندگی شما شخصی مورد اعتماد، وجه شما را در خارج از کشور نقد دریافت نماید، اما بابت نحوه مصرف وجوه ارزی خود نیازمند زمان هستید و بلافاصله قصد مصرف ارز را ندارید.
در چنین شرایطی میتوانید از خدمات یک صرافی بهعنوان تراستی مورد اعتماد خود بهرهمند شوید و ضمن عقد قرارداد و دریافت تضامین از صرافی، منابع ارزی خود را در هر زمان و هر شیوهای در خارج از کشور وصول نمایید و در هر زمان و مطابق نوع ارزی که نیاز دارید وجوه خود را دریافت یا به حسابهای مختلف حواله نمایید. - آزاد: در این روش که اغلب برای پرداختهایی همچون شهریه دانشگاه و یا خرید از سایتهای خارجی یا تمدید عضویت اکانتهای مختلف و یا حواله پول به حساب اشخاص در خارج از کشور انجام میشود، میبایست ارز خود را از بازار آزاد تهیه نموده و به حسابهای مد نظر حواله نمایید.
مدارک لازم برای حواله ارزی
برای خرید حواله ارزی نیما بایستی مدارکی ارائه بدهیم که شامل موارد زیر میشود:
- پرفورما: فاکتور خرید کالا یا خدمات خارجی
- ثبت سفارش: اطلاعات ثبت سفارش محصولات خریداریشده در سامانه جامع تجارت
- گواهی تخصیص ارز: با مراجعه به بانک عامل خود میتوانید این گواهی را که به گواهی ثبت آماری نیز شناخته میشود، تهیه نمایید.
- فرم درخواست حواله ارزی: شامل اطلاعات بانکی ذینفع حواله است و باید مطابق پرفورما تکمیل گردد.
- تعهدنامه متقاضیان حواله ارزی
- فرم نمونه امضا و روزنامه رسمی
- معرفینامه نماینده: معرفی کارشناس مورد تایید شرکت متقاضی حواله ارزی، به منظور ارائه مدارک و پیگیری روند حواله از صرافی
لطفاً در نظر داشته باشید مدارک فوق، مدارک مورد نیاز جهت انجام حواله ارزی نیمایی و اشخاص حقوقی میباشد. در صورتی که شما بهعنوان شخص حقیقی خرید ارز داشته باشید، لازم است فرم احراز هویت اطلاعات اشخاص حقیقی را همراه با تصویر کارت ملی و کارت بازرگانی و شناسنامه ارائه دهید. جهت انجام حوالههای تهاتری و تراستی، تنها پرفورما و فرم درخواست حواله ارزی مورد نیاز است.
بسته به سیاستها و قوانین بانک مرکزی ممکن است از مدارک فوق کاسته و یا به آنها افزوده گردد. بنابراین توصیه میکنیم قبل از حواله ارز، با صرافی ارائهدهنده خدمات تماس بگیرید و در خصوص مدارکی که باید ارائه دهید، اطلاعات لازم را کسب نمایید.
آنچه در این مطلب گفتیم
در این مطلب، این موضوع را بررسی کردیم که حواله ارزی چیست، چه انواعی دارد، و برای دریافت آن به چه مدارکی نیاز داریم. قبل از خرید حواله ارزی، نرخ ارز و کارمزد بانکها و صرافیهای مختلف را بررسی و با هم مقایسه کنید. دستورالعملهای مربوطه را بخوانید و حتماً تمام موارد از جمله بانک و کشور مقصد، مبلغ حواله و … را با بانک یا صرافی چک کنید.
در صورت برایتان مقدور است، میتوانید از روشهای حواله ارز بهصورت آنلاین مانند پیپال، یا حتی سایتهای واسط نیز استفاده کنید.
در بخش دیدگاهها، پاسخگوی تمام سوالات شما در مورد حواله ارزی هستیم.
سوالات متداول
حواله ارز یک روش برای انتقال ارز به داخل یا خارج کشور است که معمولاً با هدف خرید کالا و خدمات، واریز پول برای خانواده یا دوستان، پرداخت شهریه و … از این روش استفاده میکنیم.
سوئیفت (SWIFT) یک شبکه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی است که برای انتقال امن و سریع پول بین بانکهای مختلف در سراسر جهان استفاده میشود. این سیستم امکان ارسال و دریافت پیامهای مالی استاندارد شده مانند حوالههای ارزی را فرآهم کرده است.
برای خرید حواله ارزی، ابتدا باید مدارک شناسایی و اطلاعات حساب بانکی مبدا و مقصد را ارائه دهیم. سپس در صورت نیاز برای حواله ارزی درخواست بنویسیم و مستنداتی مانند فاکتور خرید کالا یا خدمات را به بانک یا ارائهدهندهی خدمات ارائه دهیم.
برای استعلام قیمت نهایی حواله ارزی میتوانیم از روشهای مختلف مانند مراجعه حضوری یا تماس با بانکهایی که خدمات حواله ارزی ارائه میدهند، مانند بانک ملی و بانک تجارت استفاده کنیم. همچنین، صرافیهای معتبر و وبسایتهای رسمی بانکها یا صرافیها، نرخهای بهروز حواله ارزی را ارائه میدهند.