ثبت نام در کارگزاری کاریزما در سریعترین زمان

تعلیق نماد در بورس چیست؟ + مدت زمان تعلیق نماد بورسی

مبتدی
ورود به بورس

تعلیق نماد در بورس چیست؟ + مدت زمان تعلیق نماد بورسی

تعلیق نماد در بورس
تغییر سایز فونت
0:00
0:00
1x
تعلیق نماد در بورس چیست؟ + مدت زمان تعلیق نماد بورسی
تعلیق نماد در بورس
1x
0:00 0:00

تعلیق نماد در بورس به شرایطی گفته می‌شود که هنگام معاملات یک نماد معاملاتی به طور موقت متوقف می‌شود. تعلیق نماد بورسی به دلایلی مانند عدم شفاف‌سازی اطلاعات، تغییرات اساسی در ساختار شرکت، مسائل قانونی یا تقلب و دستکاری اطلاعات رخ می‌دهد. در این مقاله از کاریزما لرنینگ به عوامل تعلیق شدن یک نماد در بورس می‌پردازیم و نحوه مشاهده آن در کارگزاری را بررسی می‌کنیم. با ما همراه باشید.

تعلیق نماد در بورس چیست؟

منظور از تعلیق در بورس، ممنوعیت معامله نماد بیش از 5 روز کاری است؛ این در حالی است که توقف به معنای جلوگیری از انجام معامله یک نماد حداکثر تا 5 روز کاری است. اگر ناشر اطلاعات مهم و ضروری را به موقع منتشر نکند یا در اطلاعات صورت‌‌های مالی، تقلب و دستكاری وجود داشته‌باشد، سازمان بورس نماد معاملاتی آن را تعلیق می‌کند. دلایل تعلیق نماد معاملاتی در بورس و فرابورس به صورت روزانه از طریق سازمان بورس اطلاع‌رسانی می‌شود.

دلایل تعلیق نماد در بورس

نماد بورسی یکی از اصطلاحات بورسی است که در واقع نوعی اسم مستعار برای شرکت‌های بورسی است که سرمایه‌گذاران با آن، شرکت را می‌شناسند و می‌توانند به‌ راحتی به اطلاعات مربوط به آن دسترسی داشته باشند.

دلایل تعلیق معاملات نماد در بازار بورس

تعلیق نمادهای بورسی ممکن است برای هر شرکتی پیش بیاید و دلایل خاص خود را داشته باشد. در ادامه به برخی از این دلایل اشاره می‌کنیم:

1- عدم انتشار اطلاعات مهم توسط ناشر

منظور از ناشر در اینجا همان شرکتی است که نماد آن در بازار معامله می‌شود. این شرکت موظف است که گزارش‌های مالی و اطلاعیه‌های با اهمیت خود را به موقع منتشر کند. به عنوان مثال اگر در شرکت اتفاقی مثبت یا منفی مانند آتش‌سوزی، ورشکستگی، حتی بستن قرارداد جدید رخ بدهد، شرکت موظف است به موقع این اطلاعات را در اختیار سهامداران قرار دهد. اگر اطلاعات به موقع اطلاع‌رسانی نشود یا ابهاماتی در آن وجود داشته باشد، ناظر بازار می‌تواند نماد را تعـلیق کند.

2- تقلب و دستکاری در اطلاعات منتشرشده

شرکت‌ها موظف هستند برابر قانون سازمان بورس و اراق بهادار، اطلاعات و صورت‌های مالی خودشان را منتشر کنند. برخی از این اطلاعات ماهانه و برخی 3 ماهه و یک سری سالانه منتشر می‌شوند. اگر ناظر تشخیص دهد که در این اطلاعات تقلب یا دستکاری اتفاق افتاده‌است، امکان تعلیق نماد امکان دارد.

3- تغییرات اساسی در ساختار شرکت

اگر شرکتی در حال تغییرات مهم و ساسی مانند ادغام، تفکیک یا تغییرات مدیریتی گسترده باشد، سازمان بورس ممکن است نماد آن را تا اطلاع ثانوی تعلیق کند. همچنین اگر شرکتی در آستانه ورشکستگی باشد یا وضعیت مالی آن دچار بحران شود، نماد آن می‌تواند تعلیق شود.

4- عدم شفافیت اطلاعاتی توسط ناشر

اگر شرکت یک سری از اطلاعات را منتشر کند اما این اطلاعات شفافیت لازم را نداشته باشد، ناظر بازار می‌تواند نماد را تعلیق کند و از شرکت بخواهد اطلاعات را با شفافیت بیشتری ارائه دهد. به عنوان مثال زمانی که در شرکت اختلاس رخ داده باشد، سود و زیان چه تغییری کرده‌است. به عبارتی اگر نیاز به بررسی بیشتر باشد، ناظر می‌تواند نماد معاملاتی را مشمول تعلیق نماد کند.

مدت زمان تعلیق نماد در بورس

مدت زمان تعلیق یک نماد در بورس به نوع و شدت مشکل بستگی دارد. در برخی از موارد مانند افشای اطلاعات مهم، تعلیق ممکن است چند ساعت یا یک روز معاملاتی طول بکشد، اما در برخی شرایط، ممکن است هفته‌ها یا حتی ماه‌ها ادامه داشته باشد.

عوامل مؤثر در مدت زمان تعلیق به شرح زیر است:

  • نوع مشکل شرکت: مشکلات حقوقی یا تخلفات مالی ممکن است تعلیق‌های طولانی‌تری ایجاد کنند.
  • شفافیت در ارائه اطلاعات: اگر شرکت به‌ سرعت اطلاعات موردنیاز سازمان بورس را ارائه دهد، مدت تعلیق کم می‌شود.
  • دخالت سازمان بورس: سازمان بورس می‌تواند با اعمال قوانین جدید یا بررسی بیشتر، زمان تعلیق را کاهش یا افزایش دهد.
  • واکنش سهامداران و بازار: اگر تعلیق به دلیل افشای اطلاعات بااهمیت باشد، ممکن است سازمان بـورس پیش از بازگشایی نمـاد، روند معاملات را بررسی کند.

در نهایت، سازمان بورس معمولاً شرایط رفع تعلیق را به شرکت اعلام می‌کند و در صورت برطرف شدن مشکلات، نماد دوباره بازگشایی می‌شود.

link مقاله پیشنهادی : بورس چیست ؟ + همه چیز درباره بازار سرمایه ایران

بازگشایی نماد بعد از تعلیق

همانطور که در مقاله نماد بورسی چیست، گفته شد؛ نمادها در بورس و فرابورس، شناسه‌ی منحصربه‌فرد هر شرکت هستند. معامله‌گران و سرمایه‌گذاران معمولاً با بسیاری از نمادها آشنا هستند، اما موضوعی که اهمیت بیشتری دارد، وضعیت نماد مورد معامله در بورس است. مدت زمان تعلیق نماد در بورس به شفاف‌سازی شرکت بستگی دارد. زمانی که شرکت ابهامات و مشکلات پیش‌آمده را برطرف کند و اطلاعات کافی را در اختیار سازمان بورس قرار دهد، از فرآیند تعلیق خارج می‌شود. به طور معمول این فرآیند 2 الی 3 روز زمان نیاز دارد.

شرایط تعلیق نماد در بورس

رفع تعلیق به چه صورت انجام می شود؟

اگر هر یک از چهار موردی که موجب تعـلیق نمـاد می شود، رخ دهد، ناظر بازار حداکثر ۱۰ روز کاری نماد را تعلیق می کند و سازمان بورس از شرکت می خواهد که شفاف‌سازی کند. اگر شفاف سازی مورد قبول سازمان بورس بود، روز کاری بعد این نماد معاملاتی بازگشایی می شود. اما اگر مورد تایید سازمان بورس قرار نگرفت، می تواند تا ۲ دوره ۱۰ روزه کاری تعـلیق نمـاد را تمدید کند. همچنین شرکت می تواند از سازمان بورس مهلت بگیرد و شفاف سازی را انجام دهد.

در مقاله “توقف نماد در بورس چیست” گفته شد که اگر شفاف‌سازی صورت نگیرد امکان دارد تعلیق نماد حداکثر 5 روز زمان ببرد. در صورتی‌که شفاف‌سازی مورد قبول واقع نشود، سازمان بورس ممکن است با بازگشایی نماد موافقت کند؛ اما یک فرم را از طریق کارگزاری‌ها به اطلاع سهامداران برساند که معامله تحت احتیاط است. یعنی هر لحظه امکان دارد این نماد مجددا تعلیق شود. چرا که قبلا مورد تعلیق قرار گرفته و شرکت شفاف سازی قابل قبولی ارائه نداده است و اگر شفاف سازی هم کرده باشد، مورد قبول سازمان بورس نیست.

چگونه از نماد تعلیق شده در بورس مطلع شویم؟

سایت Tsetmc.com مهم‌ترین سایت برای رصد بازار بورس برای معامله گران بازار است. در این سایت قسمتی وجود دارد که می‌توان لیست نمادهای مشمول فرایند تعلیق را مشاهده کرد.

نماد مشمول تعلیق در سایت tsetmc

در تصویر زیر یک نماد مشمول تعلیق در بورس را مشاهده می‌کنید:

وضعیت یک نـماد مشمول تعـلیق در سایت tsetmc

سخن پایانی

در این مطلب با تعلیق نماد در بورس آشنا شدیم از دلایل تعلیق نماد می‌توان به عدم افشای به موقع اطلاعات با اهمیت توسط ناشر، تقلب یا دستکاری اطلاعات و عدم شفافیت اطلاعاتی اشاره کرد.  در اکثر موارد (نه همیشه) تعلیق نماد برای نمادهایی که در بازار پایه معامله می‌شود، رخ می‌دهد.

سوالات متداول

تعلیق نماد یعنی توقف معاملات یک سهم برای مدتی بیش از ۵ روز کاری به دلیل عدم شفافیت اطلاعاتی یا سایر مشکلات شرکت.​

عدم افشای اطلاعات، زیان‌ده بودن شرکت، ابهامات در صورت‌های مالی، دعاوی حقوقی و تغییرات مدیریتی مهم‌ترین دلایل تعلیق هستند.​

خیر؛ تا زمان بازگشایی نماد، امکان خرید و فروش سهام آن وجود ندارد.​

در برخی موارد، در صورت عدم رفع مشکلات شرکت، نماد ممکن است به بازار پایه منتقل شود.​

بله؛ معمولاً پس از بازگشایی، سهام دچار نوسان شدید شده و ممکن است کاهش قیمت را تجربه کند.​

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست مطالب

خطا!

متن جستجو باید حداقل 3 حرف باشد.

آموزش حتی با چشم بسته!

قابلیت جدید پخش صوتی مطالب به کمک هوش مصنوعی

از این به بعد هر مقاله‌ای که آیکن داره رو می‌تونی بصورت صوتی هم گوش کنی.