نگاه حقوقی به قوانین بازار – قسمت شصت و یکم پادکست کاریزما
نگاه حقوقی به قوانین بازار – قسمت شصت و یکم پادکست کاریزما
قسمت شصت و یکم پادکست کاریزما – نگاه حقوقی به قوانین بازار
مهمان: جناب آقای حمید اسدی، حقوقدان بازار سرمایه
قسمت شصت و یکم پادکست کاریزما – نگاه حقوقی به قوانین بازار
آنچه که در متن زیر میخوانید خلاصه ای از قسمت های مهم پادکست میباشد:
به نظر میرسد بازار سرمایه با شروع زمستان به خواب نسبتا عمیقی فرو رفته است. به نظر میرسد این بازار تمام عوامل رکود را زودتر از موعد در خود دیده است. بودجه انقباضی، اعلام توافق، کاهش دلار و سیاست پولی انقباضی عواملی است که احتمال ایجاد رکود را قویتر میکند ولی بازار سرمایه زودتر از بازارهای دیگر به استقبال آن رفته است. شاخص کل در هفته گذشته هم با افت حدود 2 درصدی به محدوده یک میلیون و 335 هزار واحد رسید. در بازار دلار شاهد نوسان نسبتا زیادی بودیم. دلار در هفتهای که گذشت حتی به میانههای کانال 27 هزار تومان رسید ولی در میانههای هفته به کانال 28 هزار تومان برگشت.
عامل اصلی و مهم بازار دلار در این روزها خبرهای برجامی است همانطور که در هفته گذشته توضیح دادیم بازار دلار به خبرهای مثبت برجامی به شدت حساس شده است و این موضوع میتواند به شدت بازار را با نوسان همراه کند. بنابراین دلیل اصلی آن انتظارات معاملهگران این بازار از خبرهای مثبت و ایجاد توافق در وین استس. هر چند به نظر میرسد سیاستگذار هم به خوبی از این عامل اثرگذار استفاده کرده است و با ایجاد خبر مثبت عرضه را در بازار بیشتر میکند و جایی که احساس میکند بازار توان بیشتر برای کاهش ندارد در طرف تقاضا حاضر میشود تا بتواند نقدینگی در بازار دلار را کنترل کند. اما از نظر تکنیکالی ما شاهد از دست رفتن یک محدوده حمایتی بسیار مهم بودیم. قیمت 28500 تومان حمایت بسیار قوی بود که از نظر نموداری این محدوده شکسته شده و هر برگشتی به این محدوده بع عنوان پولبک محسوب میشود. به نظر میرسد سناریو نوسان در محدوده 26100 تا 28 هزار تومان محتملترین حالت برای میانمدت باشد.
یکی از مسائل مهم در هفته گذشته را باید روزهای پر از نوسان بازار های جهانی دانست.شاخص دلار ، نرخ های برابری ارز کشورها و رمز ارزها نیز نوسان خاص خود را داشتند.در هفتههای گذشته وقتی میخواستیم در مورد بازارهای جهانی صحبت کنیم یکی از آیتمهای مهم را صحبتهای رییس فدرال رزرو بیان میکردیم. در این هفته شاهد صحبتهای نسبتا متفاومت بین اعضای بانک مرکزی و رییس بانک مرکزی بودیم. اعضای فدرال رزرو به شدت اعتقاد به کاهش سریع ترازنامه بانک مرکزی دارند و همین عامل باعث ریزش شاخص های بورسی و بازارهای ریسکدار شد اما بعد از اون پاول صحبت های متعادلتری را انجام داد و گفت که کاهش ترازنامه به اواخر سال 2022 موکول میشود. همین باعث ریکاوری در شاخص ها و جفت ارز ها شد اما نکته بسیار مهم این است که به نظر میرسد کاهش ترازنامه فدرال رزرو سریعتر از زمانی که رییس فدرال رزرو اعلام کرد انجام شود و همین عامل را در واکنش شاخص دلار و قیمت اوراق قرضه مشاهده میکند. در حال حاضر شاخص دلار در محدوده 96.55 واحد رسیده که بعد از صبحتهای اقای پاول با اصلاح همراه شده و در حال ریکاوری است. بازده اوراق هم ریزش داشته اند. بنابراین در سال 2022 که قطعا شاهد افزایش نرخ بهره هستیم و کاهش ترازنامه فدرال رزرو هم میتواند از 6 ماهه دوم سال شروع شود بنابراین بازارهای جهانی هم میتوانند به این اتفاقات واکنش منفی نشان دهند.
هفته گذشته شاهد نوسانات شدیدی در بیت کوین بودیم در مورد بیت کوین صرفا میشود تکنیکالی صحبت کرد. از نظر نموداری بیت کوین کانال صعودی میان مدت خودش رو در قیمت 55 هزار دلار از دست داده و به محدوده حمایتی مهم 39 تا 40 هزار دلار رسیده است. از دست داده این محدوده مهم میتواند بیت کوین را تا کانال 29 هزار دلار هم کاهش دهد. اما به نظر میرسد روند بیت کوین نوسانی است. محدوده 47 هزار واحد یک مقاومت بسیار قوی است که میتواند مانع رشد این رمز ارز شود. در نتیجه نوسان بین 40 تا 47 هزار واحد فعلا محتملترین سناریو است.
یکی از مسائل مهم و اثرگذار بر بازار سرمایه را در هفتههای اخیر باید پیشنویس طرح اصلاح قانون بازار اوراق بهادار دانست که اخیرا در کارگروه تخصصی بازار سرمایه تصویب شده است.بازنگری در قانون بازار سرمایه سالهاست به یکی از درخواستهای فعالان این بازار بدل شده است با این حال همزمان با انتشار این طرح شاهد افزایش اظهارنظرات و مخالفتها نسبت به برخی از بندهای این پیشنویس بودیم.اگر بخواهیم مهمترین بندهای این پیشنویس را مورد بررسی قرار دهیم باید بگوییم، پررنگتر شدن نقش رئیس سازمان بورس و اثرگذاری این سازمان در تصمیمگیریهای اقتصادی، تشکیل کانون سهامداران حقیقی در شورای عالی بورس برگزاری الکترونیکی مجامع عمومی و عرضه محصولات بدون قیمتگذاری دستوری در بورس کالا و ممنوعیت هر گونه تبلیغ، آموزش، برنامه و یا محتوایی برای ارائه خدمات مرتبط با بازار بورس و اوراق بهادار از مهمترین موارد مطرح شده در این طرح است. به همین دلیل در این قسمت از پادکست با حمید اسدی حقوقدان بازار سرمایه همراه شدیم تا در خصوص جزییات این پیشنویس اطلاع کسب کنیم.
حمید اسدی معتقد است؛ نکته مهم این است که در این پیشنویس به برخی از ضوابط و معیارهای فعالیت در بازار سرمایه پرداخته شده است که نیاز به شفافیت و صراحت است از جمله چنین مواردی باید به لزوم صراحت بیشتر در تخلفات و جرایمی که از نظر حقوقی میبایست عناصر مادی جرم و تخلف به صورت صریح، شفاف و بدون هیچگونه ابهام در قانون ذکر شود است همچنین از دیگر نکات مهم در پیشنویس قانون بازار جرمانگاری ادامه تصدی سمت توسط اعضای هیات مدیره ناشران در صورت سلب صلاحیت در مراجع انضباطی است که نکته بسیار مهمی است و لازم است به بررسی زوایای حقوقی، کیفری و انضباطی این موضوع نیز پرداخته شود.