چرایی شکلگیری تخلف در شرکتهای بورسی – قسمت 90 پادکست کاریزما
چرایی شکلگیری تخلف در شرکتهای بورسی – قسمت 90 پادکست کاریزما
قسمت 90 پادکست کاریزما: چرایی شکلگیری تخلف در شرکتهای بورسی
مهمان: سیدرضا شهرستانی (عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد)
برای بررسی بازارها در هفتهای که گذشت باید در نظر داشت که وضعیت بازار سرمایه در زیر مقاومت 1450 هزار واحد کاملا به حالت ساید و بی تصمیمی در آمده است و با توجه به وضعیت موجود شاهد نوسان در صنایع مختلف هستیم. در نمادهای دلاری محور با توجه به وضعیت مبهم دلار، اونقدر ارزش معاملات بالایی در این صنایع مشاهده نمیکنیم اما در صنایع کوچکتر بازار همانطور که هفته قبل از آن شاهد بودیم، به طور کلی جریان پول در حال گردش و نوسانات خوبی رو شاهد هستیم. از ابتدای سال میانگین نرخ بهره بدون ریسک بازار حول 22 درصد نوسانی است. به نظر میرسد مادامی که نرخ ها اینقدر بالاست بورس قدرت کافی برای روند گرفتن ندارد.
بازار زمانی میتواند با جهش خوبی همراه شود که این نرخ به زیر 20 درصد در مرحله اول سقوط کند تا آن زمان بهتر است نوسانگیر کوتاه مدتی باشید چون قیمتهای بازار گران نیست. به نظر میرسد گشایشهای سیاسی که در حال وقوع است.توافق احتمالی برجامی در صورت وقوع اگر نتواند نرخ بازدهی بدون ریسک را بکاهد به بخشهای دیگر اقتصاد نیز کمک نخواهد کرد فعلاً تا زمانی که این نرخ با کاهش قوی همراه نشود باید به بورس نیز به شکل نوسانی محض نگاه شود.از نظر تکنیکال نیز شاخص کل باید محدوده 1450 تا 1470 هزار واحد را بشکند تا بتواند روند صعودی به خود بگیرد.
بررسی صنایع مختلف تحت تاثیر اخبار برجامی
اگر بخواهیم در خصوص صنایع مختلف صحبت کنیم باید بگوییم در خصوص گروه ساختمانی بازار روند صعودی و نوسانات مثبت شکل گرفته است. ثتران” با خبرهای خوبی همراه است. این سهم زمینهای ارزشمندی دارد و برنامه فروش بخشی از این زمینها را در دستور کار قرار داده است که در صورت فروش سودسازی سنگینی نصیب این سهم خواهد شد. در این گروه نماد بعدی که وضعیت خوبی داده آ س پ است که اوضاع بنیادی خوبی دارد و میتواند رشد قیمتی خوبی را داشته باشد. این سهم پروژههای خوبی برای فروش دارد و به همین دلیل میتواند مورد توجه بازار باشد.
گزارشات مطلوب اورهسازها
در گروه دارو ما شاهد گزارشات خوبی هستیم و آزادسازی قیمت دارو کاملا در نرخ های فروش مرداد ماه مشهود است. به نظر میرسد با عرضه اولیه پخش رازی که به زودی در پیش خواهیم داشت. مالیکت 30 درصدی “دکیمی” در پخش رازی و ارزشگذاری بالای پخش رازی میتواند سبب استقبال از “دکیمی” شود. دارویی “رازک” هم گزارش خوبی را روانه بازار کرده است و در مرداد ماه فروش قابل توجهی را به نمایش گذاشته است علاوه بر این شرکتهای زیر مجموعه دارویی رازک امسال تحولات خوبی در سودسازی داشتند علاوه بر این شاید هستیم که تنها گروه بزرگ بازار که نسبتا خوب گزارش داده گروه پتروشیمی به خصوص گروه اورهسازها بوده است. در این گروه “شپدیس” عالی عمل کرده و در مرداد ماه حدود 44 هزار میلیارد ریال فروش داشته و 277 هزار تن با نرخ 13 میلیون تومان فروخته است.
مروری بر اخبار هفته
اولین خبر را از اقتصاد شروع میکنیم. نرخ توافق بازخرید مجدد به بالای 21 درصد افزایش یافت. در این هفته بانک مرکزی با 67 همت، به حدود 80 درصد از ارزش تقاضای بانکها برای تامین ذخایر (پایه پولی) پاسخ داد. اما این بار با نرخ 21.21 درصدی که نسبت به هفته پیش 0.5 درصد افزایش یافته است. بانک مرکزی در این هفته سیاست انقباضی به خود گرفته و میزان 1.78 هزار میلیارد تومان از بازار نقدینگی خارج کرد.لازم به ذکر است که عملیات بازار باز فرایندی است که در آن بانک مرکزی برای دستیابی به نرخ بهره هدف خود در بازار بین بانکی، به خرید اوراق دولتی (افزایش ذخایر و کاهش نرخ بهره) و فروش اوراق دولتی (کاهش ذخایر و افزایش نرخ بهره) می پردازد.
سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد: پس از انجام موفقیت آمیز اولین گام طرح ابتکاری افزایش مرحلهای دامنه نوسان توسط سازمان بورس و افزایش دامنه نوسان از ۵ درصد به ۶ درصد در فروردین ۱۴۰۱، دومین گام این تصمیم هفته آینده انجام خواهد شد و دامنه نوسان (در بازار اول بورس و فرابورس) به ۷ درصد افزایش پیدا خواهد کرد بالاخره پس از کش و قوسهای فراوان نماد شرکت فرهنگی ورزشی استقلال با نماد “استقلال” در روز چهارشنبه 2 شهریورماه بازگشایی شد و در خصوص جزئیات بازگشایی نماد پرسپولیس نیز، میثم فدایی مدیرعامل شرکت فرابورس ایران بیان کرد صورتهای مالی حسابرسی شده شرکت در دست بررسی است و پس از تطبیق افشائیات و قرارداد بازیکنان و در صورت عدم وجود مغایرت نماد بازگشایی خواهد شد.
خبرهایی از بورس کالا
همانطور که وعده داده شده بود، هایمای ایران خودرو نیز در بورس کالا عرضه شد. در روز یکشنبه این هفته خودروی هایما s7 مشکی و سفید با قیمت های پایه 742 میلیون و 500 و 735 میلیون تومان عرضه شد و در نهایت با تنها یک درصد رقابت در قیمت های 742.5 میلیون تومان و 753.5 میلیون تومان مَچ شدند. لازم به ذکر است علاوه بر قیمت توافق شده مالیات و سایر هزینه ها اعم از بیمه و مالیات شماره گذاری خودرو و غیره نیز افزوده خواهد شد. به نظر میرسد قیمت نهایی برای خریدار نسبت به بازار آزاد در تاریخ عرضه حدود 10 تا 11 درصد حاشیه سود داشت.
در خصوص عرضه املاک شهرداری در بورس کالا نیز علیرضا صادقی، رئیس اداره نظارت بر بازار بورسهای کالایی اعلام کرد: معاملات ثانویه گواهی سپرده ناپیوسته و فروش املاک شهرداری در بوررس کالا به زودی آغاز می شود.همچنین در خصوص تامین مالی خودروسازها مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار به وجود تعامل مثبت سازمان بورس با وزارت صمت برای ورود خودروهای بیشتر به بورس اشاره کرد و گفت: اکنون به دنبال فعالسازی ظرفیتهای بورس برای تامین مالی صنعت خودرو کشور هستیم که اوراق سلف و گواهی سپرده، ابزارهای آماده در بازار سرمایه در این خصوص است.
بررسی چرایی شکلگیری تخلف در شرکتهای بورسی
به تازگی گزارشی با عنوان گزارش تفصیلی هیات تحقیق و تفحص شرکت فولاد مبارکه اصفهان که ظاهرا تاریخ تهیه آن آذرماه ۱۴۰۰ است در فضای مجازی منتشر شده است. در این گزارش شاهد طرح مواردی با عنوان تخلفات گسترده صورت گرفته در شرکت فولاد مبارکه اصفهان با آثار مالی ۹۴ هزار میلیارد تومان هستیم. در حالی که تمامی گزارشات مالی این شرکت بورسی حسابرسی شده است باید دید چطور ممکن است چنین تخلفاتی در این سطوح در شرکتهای بورسی به واسطه چه مشکلات و بسترهایی ممکن است ایجاد شود. به همین دلیل در این قسمت از پادکست با سید رضا شهرستانی عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد گفتگو داشتیم: