تفاوت کد معاملاتی و کد بورسی؛ آیا این دو یکسان هستند؟
تفاوت کد معاملاتی و کد بورسی؛ آیا این دو یکسان هستند؟
برای فعالیت در بازار بورس به کد بورسی نیاز داریم. برای دریافت این کد باید در سامانهای به نام سجام ثبتنام کنیم. بعد از گرفتن کد بورسی، نوبت به ورود به بازار سرمایه میرسد. اگر تا کنون در بازار بورس فعالیت کرده باشید، احتمالاً اصطلاح کد معاملاتی را نیز شنیدهاید و شاید برای شما سوال شده باشد که تفاوت کد معاملاتی و کد بورسی چیست و آیا این دو مفهوم با هم تفاوت دارند؟
در این مطلب از کاریزما لرنینگ میخواهیم ببینیم فرق کد معاملاتی با کد بورسی چیست. همینطور به این سوال پاسخ میدهیم که آیا کد آنلاین همان کد معاملاتی است؟ با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.
تفاوت کد معاملاتی و کد بورسی چیست؟
کد بورسی با کد معاملاتی یا همان کد آنلاین کارگزاری متفاوت است. کد بورسی یک کد منحصربهفرد است که برای هر شخص حقیقی یا حقوقی صادر میشود، اما کد آنلاین کارگزاری مربوط به سامانه معاملاتی آنلاین همان کارگزاری است و افرادی که قصد دارند بهصورت آنلاین سهام و دیگر اوراق بهادار را خرید و فروش کنند، با کد معاملاتی میتوانند از هر جایی وارد حساب خود در کارگزاری شوند و این کار را انجام دهند.
جدول زیر، تفاوت کد معاملاتی با کد بورسی را کامل توضیح داده است:
کد بورسی مانند کد ملی منحصربهفرد است، اما کد آنلاین را میتوان از کارگزاریهای مختلف دریافت کرد. یعنی شما ممکن است بخواهید در پنج کارگزاری مختلف ثبتنام و فعالیت کنید. شما در هر کدام از این کارگزاریها یک کد معاملاتی مخصوص خواهید داشت. توجه داشته باشید که اصطلاح کد بورسی آنلاین درست نیست.
تعریف کد بورسی
بعد از اینکه فهمیدیم بورس چیست، بایستی سراغ گرفتن کد بورسی برویم. کد بورسی شناسهی منحصربهفرد هر شخص برای فعالیت در بازار سرمایه ایران است. درست مانند کد ملی، هر کس که بخواهد در بازار سرمایه ایران فعالیتی داشته باشد و به خرید و فروش سهام و اوراق بهادار بپردازد، بایستی ابتدا کد بورسی بگیرد. با گرفتن کد بورسی شما در بازار سرمایه احراز هویت میشوید. اگر تا امروز کد بورسی نگرفتهاید، میتوانید از طریق دکمه زیر اقدام کنید و ظرف چند دقیقه، رایگان کد بورسی بگیرید:
کد بورسی هشت کاراکتر دارد و با سه حرف آغاز میشود و بعد از آن یک عدد پنج رقمی تصادفی میآید. سه حرف اول معمولاً بر اساس نام خانوادگی متقاضی انتخاب میشود. برای مثال اگر فامیلی شما کمالی باشد، کد بورسی شما به شکل «کما24915» خواهد بود. البته این کار در سالهای دور مرسوم بود و بعد از تقاضای زیاد افراد برای حضور در بازار بورس در سالهای اخیر، ظرفیت استفاده از سه حرف اول نام خانوادگی در کد بورسی تکمیل شد و امروز، کد بورسی هر شخص متشکل از سه حرف و 5 عدد تصادفی است.
برای گرفتن کد بورسی باید در سامانه سجام ثبتنام کنید. در این سامانه شما اطلاعات خود شامل اطلاعات هویتی، بانکی و محل سکونت را ارائه میدهید تا تایید هویت شوید و ابتدا کد سجام و سپس کد بورسی برای شما صادر شود. لازم به ذکر است که کد سجام با کد بورسی تفاوت دارد. اگر میخواهید در مورد کد بورسی از صفر تا صد بدانید، حتماً مقالهی زیر را مطالعه کنید:
همانطور که گفتیم، کد بورسی شناسۀ شما بهعنوان معاملهگر در بازار سرمایه است و اهمیت زیادی دارد. اما ممکن است به هر دلیلی شما کد بورسی خود را فراموش کنید. اگر این اتفاق افتاد، میتوانید به راحتی کد بورسی خود را بازیابی کنید. برای این کار مقالهی «فراموشی کد بورسی و روش استعلام و بازیابی آن» را مطالعه کنید. در این مقاله این موضوع را کامل توضیح دادهایم.
شما برای ثبتنام و فعالیت در کارگزاریها حتماً باید کد بورسی خود را ارائه دهید. اگر تا اینجای مقاله کد بورسی ندارید و اقدامی برای گرفتن آن انجام ندادهاید، جای نگرانی نیست! با ثبتنام در کارگزاری کاریزما، فرایند صدور کد بورسی بهطور خودکار برای شما انجام میشوند و نیازی به اقدام مجزا برای گرفتن کد بورسی ندارید. برای ثبتنام در کارگزاری کاریزما، میتوانید از طریق دکمه زیر اقدام کنید:
در گفتمان رایج بازار سرمایه به کد بورسی، کد معاملاتی هم میگویند. بنابراین در پاسخ به سوال ابتدای مقاله باید بگوییم کد بورسی و کد معاملاتی در ظاهر تفاوتی ندارند، اما اگر بخواهیم موضوع را خیلی دقیق بررسی کنیم، کد بورسی همان کد معاملاتی نیست و این دو با هم تفاوت دارند.
تعریف کد معاملاتی
به بیان ساده، کد معاملاتی همان نام کاربری و کلمه عبور شما در یک کارگزاری است. شما بعد از انتخاب یک کارگزاری و ثبتنام در آن، نام کاربری یا همان یوزرنیم و رمز عبورتان به پنل کارگزاری را دریافت میکنید و با استفاده از این اطلاعات وارد حساب کاربری خود در کارگزاری میشوید و سهام و سایر اوراق بهادار را خرید و فروش میکنید. نام کاربری شما در کارگزاری همان کد معاملاتی شما است. توجه داشته باشید که کد آنلاین همان کد معاملاتی است و بهجای کد معاملاتی میتوانیم از کد آنلاین در گفتار و نوشتار خود استفاده کنیم.
جمعبندی مطلب
در این مطلب در مورد تفاوت کد معاملاتی با کد بورسی صحبت کردیم. بهطور کلی کد معاملاتی و کد بورسی تفاوت چندانی با هم ندارند و این دو اصطلاح بهجای یکدیگر زیاد استفاده میشوند. اما شناخت دقیق اصطلاحات بازار سرمایه به شما کمک میکند عملکرد بهتری در بازار داشته باشید و بدانید دقیقاً در چه مسیری در حال حرکت هستید.
سوالات متداول
کد بورسی شناسهای منحصربهفرد است که برای فعالیت در بازار سرمایه (بورس و فرابورس) به هر فرد یا شرکت اختصاص داده میشود و برای تمامی معاملات لازم است. اما کد معاملاتی مختص به کارگزاریها است و برای انجام معاملات در هر کارگزاری بهصورت جداگانه صادر میشود.
بله، شما میتوانید با یک کد بورسی، از خدمات چندین کارگزاری استفاده کنید. هر کارگزاری برای شما یک کد معاملاتی جداگانه صادر میکند که مرتبط با حساب معاملاتی شما در آن کارگزاری است.
خیر، ابتدا باید کد بورسی را از طریق ثبتنام در سامانه سجام و احراز هویت دریافت کنید. سپس با انتخاب یک کارگزاری و ثبتنام در آن، کد معاملاتی مربوط به آن کارگزاری برای شما صادر میشود.